Daugiau nei 20 žvaigždžių plaukų stiliste pelnytai tituluojama R. Morozovienė dabar kaip niekada laiminga – duris pagaliau atvėrė visiškai atsinaujinęs jos grožio salonas „Cut Code“, rašoma atsiųstame pranešime. Nuoširdžiame pokalbyje – apie kirpimo meistrės kasdienybę, kuri visada lieka už kadro.

– Rūta, esi vadinama žvaigždžių plaukų stiliste. Ar savo veikloje jau pasiekei viską, apie ką buvo svajota ilgus metus?

– Atrodo, jau nemažai nuveikiau, bet vis susirandu kažką naujo, įdomaus ir kitokio. Esu iš tų, kurie užsibrėžia tikslą, jo siekia, o pasiekę – juda toliau. Man patinka atrasti ir tobulėti, bet tam tobulumui jokios ribos neegzistuoja. Pati mano profesija reikalauja nuolatinio žinių gilinimo: aš viskuo ir domiuosi, noriu vis daugiau. Neslepiu, kad visada buvau maksimalistė: dirbdama kirpėja, norėjau tapti stiliste, vėliau pradėjau galvoti ir apie nuosavą verslą. Dabar vadovauju atsinaujinusiam grožio salonui.

– Prisipažink, ar vadovauti grožio salonui sudėtinga? Mūsų visuomenėje vis dar gyvas mitas, kad savininkė tik ateina, pabūna graži ir išeina.

– Salono savininkė, jei ji tokia, kaip aš, tikrai daug dirba. Tas darbas jai – ir laisvalaikis. Man būtų visiškai nepriimtina tiesiog užeiti pabūti gražiai. Kadangi ir vadovauju, ir gražinu savo klientes, laiko sau beveik nelieka. Kartais tyliai pasvarstau: įdomu, ar yra toks verslas, kuriame lengva suktis? Norėčiau tokį pabandyti (juokiasi). Tuos, kurie įsivaizduoja, kad užsuku tik nagų nusilakuoti, galiu nuraminti – man taip nebūna. Aš nuoširdžiai ir daug dirbu.

– Ar per tuos dvidešimt karjeros metų pastebėjai, kokiomis savybėmis išsiskiria geidžiamiausi kirpimo meistrai?

– Manau, tik kūrybiškas žmogus gali dirbti tokį darbą: jis turi gebėti puikiai pritaikyti ir suderinti spalvas, formas ir detales. Man kurti labai padeda nuojauta, bet savo sėkmės formulės neišduosiu – paslaptis turi būti saugoma tik vienoje širdyje (šypsosi). Aš myliu savo darbą, savo profesiją ir įdedu daug pastangų. Klientais rūpinuosi nuoširdžiai, nes tuomet ir juos, ir mane aplanko geros emocijos. Žmonės tai vertina ir savo plaukus man patiki ne vieneriems metams – tuo viskas ir pasakyta.

– Prisipažink, ar įtikti žinomam žmogui sudėtingiau nei įprastam klientui? Ar lietuvių žvaigždės įnoringos?

– Tiesa, man savo plaukus patiki daug žinomų veidų. Kasdien tenka dirbti su įvairiais žmonėmis ir jie tokie individualūs, bet kiekvienas – žinomas ar ne – visų pirma man yra gerbiamas ir mylimas klientas. Visi nori būti gražūs: džiaugtis tinkamu kirpimu, geru atspalviu ir sveikais, prižiūrėtais plaukais. Aš stengiuosi visiems padovanoti kokybišką savo darbą, nes man didžiausias įvertinimas - laimingas klientas.

R. Morozovienės salonas

– Ar dažnai tenka atkalbinėti tą laimingą klientą nuo pasirinkto plaukų įvaizdžio? Kaip tuomet išsisuki?

– Man darbe nuolat nutinka įvairių situacijų: tarkim, jei matau, kad klientė pasirinko netinkamą spalvą ar kirpimą, kitaip sakant, netinkamą įvaizdį, visada paaiškinu, kodėl to nereikėtų daryti. Žmogui galbūt ir graži atsinešta nuotrauka, bet įgyvendintas toks sprendimas bus nepraktiškas – neatitiks plaukų struktūros ir galimybių. Juk mano darbas ir yra viską padaryti taip, kad būtų gražu realiame gyvenime. Dažniausiai klientai prašo tokių šukuosenų ir įvaizdžių, kurių priežiūra būtų patogi ir paprasta. Visada paaiškinu, kas bus, kai galvą išsiplaus namuose ir po to teks bandyti patiems susišukuoti.

– Ar po tiek metų jau gali numatyti, ko pageidaus į tavo kėdę pirmą kartą atsisėdusi klientė? Ar lengva nuspėti tautiečių norus?

– Žinoma, visos moterys nori būti gražios. Man jos tokios ir yra – tereikia mokėti tuos gražiausius bruožus atskleisti. Per tiek darbo metų jau iš pirmo žvilgsnio suprantu, kas, kaip ir kodėl. Tiesiog perskaitau mintis ir pamatau, kaip moteris turėtų atrodyti, ir šis sprendimas visada pasiteisina (juokiasi). Lietuvės vis dar pakankamai konservatyvios ir mėgsta standartus, bet yra ir tam tikras sezoninis švenčių padiktuojamas bangavimas. Esu plaukų stilistė, todėl padedu visoms moterims pasirinkti joms labiausiai tinkantį variantą.

– Teko girdėti, kad eidama gatve stebi praeivių šukuosenas: ar savo įvaizdžiu skiriamės nuo pasaulinių didmiesčių gyventojų?

– Tikrai turiu tokį keistą pomėgį – stebiu žmonių šukuosenas. Mano dėmesys visada pirma krypsta į plaukus. Kartais būna situacijų, kai kažkas perduoda linkėjimų, o aš klausiu, kaip ta moteris buvo apsikirpusi: ar ji buvo trumpais šviesiais, ar ilgais kaštoniniais plaukais. Pagal kirpimą žmogų atpažįstu, o vardo kartais neprisimenu. Stovėdama eilėje kartais nužiūriu moterį priešais ir akimirksniu suprantu: štai čia tikrai mano kirpimas. Šiaip džiugu, kad gatvėse daugėja stilingai apsikirpusių ir nusidažiusių žmonių – jau ir pas mus atsiranda įdomesnių variantų. Vis dėlto mes dar labai skiriamės nuo pasaulinių didmiesčių gyventojų ir tai yra normalu.

Plaukai

– Esi iššūkių ieškanti plaukų stilistė: štai seniai pasiekei ilgiausios kasos pynimo šalies rekordą. Ar sutiktum dabar pat pakeisti bet kokios gatvėje sutiktos moters įvaizdį?

– Žinoma, mielai. Tiesiog išsirinkčiau moterį, kuri nori pokyčių, bet neturi jiems galimybės. Paimčiau už rankos ir nusivesčiau į savo kirpėjos kėdę. Teko filmuotis galybėje tokių televizijos projektų, kur tiesioginio eterio metu keičiau moterims įvaizdžius – man visa tai buvo labai smagi kūrybinio darbo dalis.

– Dabar ryškių spalvų plaukai jau nieko nebestebina. Ar savo klientes skatini nuolat pabandyti kažką naujo?

– Mieliau renkuosi klasikinius variantus ir derinu juos su madingomis detalėmis, kurios vieną ar kitą sezoną atsiduria ant bangos. Klasika visada madinga, o tai, kas madinga tik dabar – nebūtinai tinka! Man patinka keisti įvaizdžius ir sukurti kažką naujo, bet siūlau klientėms nors kurį laiką panešioti joms labiausiai tinkančius atrastus kirpimus. Su dažymu irgi panašiai: visada įvertinu, ar pokyčiai nepakenks pačiam plaukui. Juk kas bus, jei šiandien juos nudažysim juodai, o ryt – šviesiai ir dar su rožiniais galiukais…

– Tikiu, kad kiekviename darbe visko nutinka. Gal ir tu karjeros pradžioje kokią blondinę namo išleidai žaliais plaukais?

– Plaukų stilisto darbe kasdien tikrai gali nutikti išskirtinių situacijų (juokiasi): tarkim, moteris namie nusidažo plaukus ir rezultatas taip skiriasi nuo pavaizduoto ant pakuotės, kad ji kreipiasi į mane skubios pagalbos. Visko darbe nesuplanuosi, bet svarbiausia – jį atlikti profesionaliai. Bent jau aš visada žinau, ką darau, ir darau tai nuoširdžiai, siekiu tik tobulo rezultato.

Plaukų dažymas

– Kaip tik ir norėjau klausti, ką norėtum perduoti moterims, kurios pačios namuose dažosi plaukus taupumo sumetimais?

– Kai paskui atbėga pas specialistą su prašymu tuos plaukus perdažyti – tai jau tikrai ne taupymas, o trigubos išlaidos. Specialistas tam ir yra, kad padėtų išvengti tokių nereikalingų pasekmių: jis įvertina plauko būklę, pataria saugų dažymo būdą ir parenka geriausiai tinkančią spalvą. Beje, norint teisingai nudažyti plaukus, reikia išmanyti daug taisyklių, o tai jau yra atskiras mokslas.

– Kaip manai, ar yra kokių nors tabu, kurių nederėtų laužyti sulaukus tam tikro amžiaus? Pavyzdžiui, kalbama, kad garbaus amžiaus moteriai nebepridera puikuotis ilgais plaukais.

– Dabar pasaulis keičiasi – keičiasi ir požiūris, ir mada, ir tam tikros taisyklės. Visada geriau atsižvelgti į moters statusui ir pareigoms taikomas etiketo rekomendacijas, tačiau, jei viskas teisingai sustyguota ir tinka, kodėl gi ne? Labai džiugu, kai žmonės išsiskiria iš pilkos minios. Amžius dabar skaičiuojamas kitaip, o ir galimybės visiškai kitokios nei prieš dvidešimt metų. Man gražu, kai užsienyje matau garbaus amžiaus moteris sušukuotas, padažytas, madingai apsirengusias. Tarkim, Vokietijoje joms įprasta keletą kartų per savaitę su draugėmis susitikti grožio salone paplepėti ir pasigražinti. Žinoma, šios moterys ir atrodo nepriekaištingai – ryškios ir pasitempusios, nes gali sau tai leisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)