Gyvūnus naudoti bandymas – tabu

Remiantis Europos sąjungos kosmetikos reglamentu 1223/2009, nuo 2013 metų kovo mėn. Europoje uždrausta testuoti kosmetikos priemonių komponentus bei galutines jų formules su gyvūnais. Taigi, jeigu kosmetikos bei komponentų gamintojai elgiasi priešingai – jie pažeidžia įstatymus ir privalo už tai atsakyti. Būkite ramūs ir negaiškite laiko prie prekybos lentynų ieškodami tik tų produktų, kurie turi papildomus ženkliukus informuojančius, kad priemonės nėra testuotos su gyvūnais. Visi produktai esantys Europos prekybos tinklų lentynose gali būti testuoti tik su savanoriais žmonėmis ar pasitelkiant inovacijas pvz. dirbtinės odos modelius.

Tad kyla klausimas kodėl šiuos ženkliukus gamintojai ar prekės ženklų vystytojai kartais vis dar naudoja? Tiesiog tai toks jų, o tuo pačiu ir mūsų komandos darbas – atrasti vartotojams svarbią informaciją ir jos jam pateikti kaip įmanoma daugiau. Jokių blogų ketinimų visame tame tikrai nėra, žinoma, jeigu iš esmės nesi žmogus kuriam kritikuoti ir visame kame įžvelgti tik blogį nėra užklasinė veikla.

Natūralu, kad produktų pakuotėse norima parašyti visko kuo daugiau ir ypač to, kas vartotojams šiuo metu itin svarbu. Kaip bebūtų, pastebėjus, jog toks ženklinimas gali klaidinti, o ne tik informuoti, Europos sąjungos komisija pateikė rekomendacijas vengti teiginių, kurie savaime suprantami, nes yra privalomi vadovaujantis įstatymais. Šių rekomendacijų atsiradimas tik dar kartą įrodė, jog kosmetikos rinka yra griežtai kontroliuojama ir nuolat stebima atitinkamų institucijų.

Visos taisyklės turi išimtis

Bet, ar vis tik yra galimybė, kad įsigysite kosmetikos, kuri testuota su gyvūnais? Taip. Tęsiant temą, visų pirma noriu patikslinti, apie kokius padarėlius mes čia kalbame. Bent jau mano vaizduotėje kažkodėl pirmiausia pasirodo šuniukas ir kačiukas (gal dėl to, kad mano namuose gyvena ne tik šuo, bet ir dvi katės), bet iš tikrųjų kosmetikos testavimui dažniausiai naudojamos žiurkės ir triušiukai.

Nuo to ramiau tikrai nepasidaro, ir jei net pati žiurkė kaip padarėlis man nėra toks mielas ir jaukus, žinant šių dienų inovacijas, tikiu, jog kosmetikos testavimas turėtų būti uždraustas visame pasaulyje. Tačiau, jeigu perkate kosmetiką internetu iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Kinijos, Japonijos, Rusijos – rizikuojate, kad produktai buvo testuoti su mano minėtais gyvūnėliais. Šiose rinkose tai daryti vis dar neuždrausta. O pvz., Kinijoje, net privaloma. Taigi europietiška kosmetika, kuri netestuota su gyvūnais prieš įvežant į Kiniją, dar muitinėje yra patikrinama, dažniausiai, su triušiukais ar žiurkėmis.

Kalbėdama šia tema esu girdėjusi ir tokių pasakymų – „tai jau pasidarė geriau rizikuoti žmonių odomis nei žiurkių“?. Kalbant apie galutinės kosmetikos formulės testavimą, jeigu priemonės yra kuriamos savo srities profesionalų, vadovaujantis aktyvių komponentų siūlomomis procentinių ribų dydžiais, blogiausia kas gali nutikti – lengvo tipo odos sudirgimas. Taigi, nei gyvybei nei žmogaus sveikatai rizikos nėra, o praktika tapti savanoriu kosmetikos testuotoju prievarta, priešingai nei su gyvūnais, nėra taikoma.

Taigi į šį procesą įsitraukia tik tie žmonėms, kuriems jis atrodo tiesiog įdomus ar kuriam dažniausiai už visa tai yra atlyginama. Tuo tarpu kuriant turbo vau inovacijas, kas vienaip ar kitaip yra ypatingų biudžetų reikalaujantys projektai, dirbtinių odų modeliai tampa tiesiog būtinybe.

Tad, jeigu ši tema jums aktuali, kur kas svarbiau atkreipti dėmesį į priemonės pagaminimo vietą, nei į gyvūnėlio ženkliuką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)