Tiek vyrams, tiek moterims gera plaukų būklė suteikia pasitikėjimo savimi. Vis dėlto kartais plaukų grožį išlaikyti sudėtinga. Prižiūrint juos pamirštama galvos odą, kuri yra sveiko plauko pagrindas.

Pasak grožio klinikos „Biologique recherche“ kosmetologės Raimondos Čiauškaitės, plaukų priežiūra – ne tik plaukų plovimas, šukavimas ir galiukų kirpimas, bet ir jų saugojimas, tausojimas, reguliarus plaukų grožio procedūrų atlikimas bei dėmesys galvos odai, rašoma pranešime spaudai. Jokia paslaptis, kad norint turėti išpuoselėtus plaukus, pirmiausia reikėtų peržiūrėti naudojamas priemones ir jų sudėtį.

„Svarbu, kad jose nebūtų plaukams nedraugiškų ingredientų, kurie sukuria tik trumpalaikius rezultatus, tokie kaip parabenai, sulfatai, kvapikliai – jų verčiau vengti“, – pabrėžia kosmetologė.

Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį ir į galvos odos priežiūrą. Pasak R. Čiauškaitės, galvos odos šveitimas gali sukurti sveiką pagrindą plaukams augti, nes tinkamai nušveitus galvos odą pašalinamos negyvos ląstelės ir nešvarumai.

„Mes dažnai nežinome, kiek nešvarumų esame prikaupę ant galvos, tad šveitimas yra būtinas žingsnis siekiant gražių ir išpuoselėtų plaukų. Šveitimą atlikti rekomenduoju ir tiems, kurie susiduria su padidėjusiu plaukų riebalavimusi, nes ši procedūra reguliuoja riebalinių liaukų veiklą“, – patikina R. Čiauškaitė.

Tiesa, neužtenka pasirūpinti vien tik išorinėmis priemonėmis, didelę įtaką plaukų būklei turi ir mityba, sveikas gyvenimo būdas. Plaukus žaloti gali saulės spinduliai, permainingas žiemos oras, nuolatinis jų rišimas agresyviomis plaukų gumelėmis. Pasak kosmetologės, plaukų būklę gali nulemti ir bendra sveikata ar hormonai.

Kitas žingsnis, kuris gali padėti turėti sveikus plaukus ir galvos odą – galvos masažas.

„Galvos masažas padeda ne tik atsipalaiduoti ir pamiršti rūpesčius, bet ir pagerina plaukų būklę, paskatina kraujotaką, suaktyvina plaukų augimą. Visgi, jei norime pasiekti geriausių rezultatų, rekomenduoju derinti galvos masažą su plaukų procedūromis“, – dalinasi kosmetologė.

Galvos masažą galima atlikti ir namuose, tačiau, pasak grožio specialistės, norint pasiekti gerų rezultatų reikėtų žinoti, kaip tinkamai tai daryti.

„Tiesa, plaudami galvą dažnai net nejausdami darome tam tikrus masažinius judesius“, – sako grožio specialistė.

Plaukų grožis ir genetika

Svarbu žinoti, kad plaukai turi tris fazes: augimo, nykimo ir ramybės. Didžioji dalis plaukų yra augimo fazėje, ji trunka ilgiausiai. Vėliau plaukas pereina į antrąją fazę ir pradeda ruoštis trečiajai fazei, trečioji fazė – ramybės, kurioje susiformuoja naujas plaukas, o senas iškrenta. Tad normalu per dieną netekti iki 100 plaukų.

„Genai lemia plaukų augimo fazės trukmę, tačiau grožio procedūros ir kokybiškos priemonės gali padėti prailginti plauko gyvavimo trukmę“, – pabrėžia grožio specialistė. Anot jos, plaukų ilgis taip pat priklauso nuo pirmosios fazės trukmės, vis dėlto, jei ir genetiškai plaukų augimo fazė yra trumpesnė, nuleisti rankų nereikėtų, mat šiuolaikinėmis grožio procedūromis ir priemonėmis galima ne tik prailginti plaukų augimo fazės trukmę, bet ir paskatinti naujų plaukų augimą.

Atkreipti dėmesį į savo plaukų augimą ir fazių ilgį yra labai svarbu ir renkantis tinkamas priemones, antraip, galima padaryti sau meškos paslaugą.

„Prieš renkantis grožio priemones geriausia atlikti galvos odos diagnostiką, jos metu specialistas įvertina plaukų būklę ir rekomenduoja ingredientus, kurių reikėtų ieškoti plaukų priežiūros priemonių sudėtyje“, – pabrėžia kosmetologė.

Įvertinti galvos odos būklę galima ir namuose, tačiau tam taip pat reikia žinių. Kaip paaiškina specialistė, svarbu atkreipti dėmesį į jaučiamus simptomus. Sunerimti vertėtų, jei galvos oda jautri, ją niežti, smarkiai pleiskanoja ar riebaluojasi, yra skausminga – tai gali būti raudonas signalas, perspėjantis, kad naudojamos netinkamos priemonės ar yra sveikatos problemų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją