Rūpinantis oda daromos klaidos gali sukelti odos sudirgimą, o kartais privesti prie išties skausmingų potyrių, todėl verta žinoti, ko daryti šiukštu nevalia. Svetainėje glamour.com skelbiamos publikacijos autorė, pasikonsultavusi su trimis kosmetologijos specialistais, pasistengė išskirti keletą dažniausiai pasitaikančių inkštirų šalinimo klaidų. Jei atsižvelgsite į toliau pateiktus patarimus, su užsikimšusiomis poromis veikiausiai pavyks kovoti nepatiriant jokių nepageidaujamų pasekmių.

1 klaida: persistengiate šveisdamos

Milteliniai ir grūdėtieji šveitikliai išties efektyviai valo užsikimšusias poras, o cheminiai – puikiai pašalinta perteklinius odos riebalus. Vis dėlto per dažnai naudojami jie gali ne padėti, o pakenkti – oda paraus, sudirgs, išsausės.

„Šveitikliuose esantys grūdeliai ar kiti šveičiamieji komponentai gali pažeisti odą ir sukelti nedidelį uždegimą, – aiškina Niujorke dirbantis dermatologas Joshua Zeichneris. – Tokios į šveitiklių sudėtį įeinančios medžiagos kaip salicilo rūgštis gali padėti pašalinti nuo odos negyvas ląsteles ar riebalus, tačiau jei šveitiklis bus naudojamas per dažnai ar per intensyviai, oda gali sudirgti.“

Jei šveisdamos sudirginsite odą, inkštirai ims kelti dar daugiau problemų. „Šveičiant veidą negalima persistengti, – perspėja Niujorke dirbanti grožio procedūrų specialistė Christine Chin. – Pernelyg energingas šveitimas gali tik paskatinti aknės ir inkštirų atsiradimą, taip pat riebalų išsiskyrimą“.

Taigi, šveisdamos veidą jo pernelyg nespauskite, venkite energingų judesių, be to, atminkite, kad veido šveitimas nėra kasdienė procedūra. Ją turėtumėte atlikti ne dažniau kaip kartą ar du per savaitę. Nepersistenkite net tada, jei spręsdamos iš odos būklės manytumėte, kad šveisti reikėtų dažniau.

2 klaida: bandote inkštirus išspausti

Kad spuogų spausti nevalia, ko gero, teko girdėti jei ne iš odos priežiūros specialisto, tai bent iš mamos. Deja, pastebėjus inkštirą, kartais, atrodo, neįmanoma susivaldyti jo neišspaudus. Vis dėlto įsikalkite sau į galvą, kad spaudydamos spuogus pažeidžiate odą.

„Spaudant inkštirus labai nesunku pažeisti odą. Nulupus paviršinį jos sluoksnį atsivers žaizdelė, per kurią gali patekti infekcija. Žaizdelei užgijus, jos vietoje gali likti nedidelis randas“, – sako Ch. Chin. Taigi, atminkite, kad spaudydamos inkštirus, o ypač jei tai darote bet kaip, galite net labai sau pakenkti.

3 klaida: niekaip nepaliekate inkštirų, kurių iškart pašalinti nepavyksta

Inkštirus reikia pradėti šalinti nuo tamsiausių ir geriausiai matomų. Jei kurio nors inkštiro po kelių bandymų išstumti nepavyksta, nebesikankinkite – pereikite prie kitų. „Po trijų nesėkmingų bandymų inkštirą derėtų palikti ramybėje, – sako R. Rouleau. – Jei triskart paspaudus pūliai neišeina, daugiau to daryti nepatartina, nes galite pažeisti odą arba kapiliarus.“

Jei inkštiro išstumti nepavyksta, vadinasi, jis nėra pakankamai pribrendęs. Juo juk laisvai galima užsiimti ir kitą dieną. Toks sprendimas kur kas geresnis nei rizika sau pakenkti.

4 klaida: nepakankamai drėkinate odą

Gal ir keista, tačiau pakankamas odos riebalų lygis, neleidžiantis odai išsausėti, yra viena iš pagrindinių porų „švaros“ palaikymo sąlygų.

Norint užtikrinti tinkamą odos riebumą, galima naudoti įvairius aliejus. Kai kurie, kaip antai avokado, gali poras užkimšti, bet stingant riebalų, oda stengiasi vis daugiau jų išskirti, o kaip tik taip ir susiformuoja inkštirai.

„Pernelyg išsausėjusi oda gali pradėti išskirti vis daugiau riebalų, nuo kurių daugėja inkštirų, – sako Ch. Chin. – Pasirūpinkite, kad iš porų išsiskirtų tiek riebalų, kiek būtina, o tai pavyks, jei oda neišsausės.“

5 klaida: per dažnai tyrinėjate save per didinamąjį veidrodį

Nors didinamasis veidrodis gali būti labai patogi priemonė, leidžianti tinkamai įvertinti odos būklę, tačiau pernelyg priartintas vaizdas gali suklaidinti.

„Ant nosies, o neretai ir smakro, inkštirų turi kone kiekvienas, nes šiose srityse yra labai daug riebalų liaukų, – sako dermatologas J. Zeichneris. – Jei apie inkštirų keliamas problemas sprendžiate įdėmiai tyrinėdamos save didinamajame veidrodyje, nedelsdamos juo atsikratykite!“

Na, jei naudingo daikto išmesti nesinori, bent prisiminkite, kad didinamasis veidrodis didina ne tik vaizdą, bet ir problemą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)