– Kokios tendencijos bus aktualios 2020 m. rudens sezoną?

– Išanalizavę dizainerių pademonstruotas kolekcijas, pastebime, kad ateinančio rudens tendencijos mažai skiriasi nuo praėjusio rudens aktualijų. Labai džiugina, kad šiuolaikinė mada mūsų niekur neskubina ir leidžia pasimėgauti praėjusį sezoną pirktais drabužiais.

Oda, pūstos rankovės, grandinės, Viktorijos laikų apranga, kvadratinis avalynės priekis, kutai ir kaspinai – visa tai matėme jau anksčiau. Šiemet dizaineriai kviečia papildyti savo spintą latekso medžiagomis, maksi ilgio paltu, ilgomis pirštinėmis, bomberiu, megzta liemene ir sijono kostiumėliu. Kalbant apie laikotarpį, vis dar išlieka aktualūs aštuntasis, devintasis ir dešimtasis dešimtmečiai.

– Kalbant apie raštus – ką artėjančiam šaltajam sezonui padiktavo dizaineriai? O gal verčiau likti prie monochrominių derinių?

– Rudens kolekcijose mirgėjo įvairiausi raštai – nuo gėlių iki gobeleno ornamentų. Tačiau aktualiausiu šaltojo sezono raštu išlieka langeliai. Tai nesenstanti klasika, kuri visuomet žiūrisi prabangiai ir skoningai. Gyvūnų raštai taip pat niekur nesitraukia. Jei prieš porą sezonų į populiarumo viršūnę buvo „užsiropštęs“ leopardas, šiandien karaliauja zebras. Nerekomenduoju pulti prie jo kiekvienai mados mylėtojai, juk toks laukinis raštas turi tikti jūsų laukiniam temperamentui ir gyvenimo būdui.

Monochrominiai deriniai visuomet yra geras sprendimas, niekam ne paslaptis, kad vienspalviai drabužiai lengviau derinami ir ilgiau išlieka mados viršūnėje.

– Populiariausias sezono spalvas dažnai galime išvysti parduotuvių vitrinose. Kokios jos bus šį rudenį? Ir kaip iš tendencingų spalvų išsirinkti sau tinkamą?

– Ne paslaptis, jog populiariausias sezono spalvas paskelbia institutas Pantone. Jie pradeda spalvų medžioklę tik pasirodžius naujausioms kolekcijoms ant podiumo. Šį rudenį madingiausių spalvų paletėje vyrauja ryškiai mėlyni ir oranžiniai atspalviai.

Spalvų pavadinimai kaip visuomet šokiruoja – raudonas mandarinas, gintarinis švytėjimas, samba, rožinis įdegis, mėlyni milteliai bei salierai. Nebūdingos rudeniui sodrios ryškios spalvos tikrai neleis nukabinti nosies net apsiniaukusią ir lietingą dieną. Lengviausias būdas išsirinkti sau tinkamą – rinktis jau patikrintą variantą. Madingos spalvos drabužis visų pirma turi jus puošti ir neužgožti moters įgimto grožio.

– Nesidomintiems ir nesekantiems mados tendencijų – kokie baziniai ir laikui, tendencijoms nepavaldūs drabužiai yra būtini rudens garderobe?

– Net nesidominčius mada asmenis informacija pasiekia vienu ar kitu formatu. Socialiniai tinklai yra neatsiejama kiekvieno šiuolaikinio žmogaus dalis, o vertinga informacija, už kurią anksčiau tekdavo susimokėti, dalinama į kairę ir į dešinę. Tad esu tikra, kiekviena moteris žino, jog savo baziniame rudens garderobe būtina turėti kokybišką vilnonį paltą, klasikinį kostiumėlį, tiesaus silueto džinsus, odinį sijoną, kašmyro megztinį ir aktualius aulinukus ant storo kulno.

– Ar vasaros sezono drabužius rudenį laikas kabinti į tolimesnį spintos kampą, o galbūt juos galima pritaikyti ir rudeniui, pavyzdžiui, sluoksniuojant? Kokios yra elementarios sluoksniavimo taisyklės?

– Šiuolaikinė mada skatina moteris būti lankstesnėmis ir keisti įsisenėjusius įpročius – viską slėpti giliai spintoje iki kito sezono. Užsienio gatvės madoje galime matyti daug stilingų pavyzdžių, kaip vilkėti tą pačią vasaros suknelę ar kombinezoną tiesiog po apačia apsivilkus kašmyrinį golfą ir šiltesnes spalvotas pėdkelnes. Orams atšalus taip pat galime vilkėti suknelę prie džinsų ar kelnių, tokią tendenciją pastebime jau ne vienerius metus.

Išvada – pasitelkus drabužių sluoksniavimo gudrybes – drąsiai galime derinti skirtingų sezonų drabužius, taip padarant savo įvaizdį išskirtinį, o rūbus funkcionalius.

Viktorija Koročina, asmeninio archyvo nuotr.

– Jei reikėtų pasirinkti tik vieną naują viršutinį drabužį rudens sezonui, kas tai būtų: a) striukė, b) lietpaltis, c) puspaltis arba paltas? Ir kodėl?

– Jei tai būtų mano asmeninis pasirinkimas – 100 proc. vilnonis paltas. Kodėl? Nes šalčiai mūsų šalyje dažnai užklumpa netikėtai. Atvėsus orams striukė nėra būtina kiekvienos moters spintoje, juk vietoje jos ant pečių galima tiesiog užsimesti švarkelį. O paltas? Paltas – tai klasika. Jis puikiai derės prie ilgų suknelių, kostiumėlio ar net sportinio įvaizdžio. Maža to, šiandien nėra madinga susisagstyti viršutinių drabužių, kaip esame įpratę. Net šiltą ankstyvą rudenį jį galime tiesiog prasegti ir nuskubėti miesto gatvėmis, taip sukuriant atsipalaidavusį ir nerūpestingą įvaizdį.

– Kaip manai, į kokią minimalią sumą galima „įtilpti“ norint atnaujinti drabužinę rudeniui?

– Atsinaujinti drabužinę visuomet rekomenduoju pažingsniui, pirkti tik tai, kas tikrai verta jūsų dėmesio ir „pritampa“ prie spintos turinio. Orientuojantis į masinio segmento pasiūlą užtektų plius minus 600 eurų. Paltą, kurio sudėtyje yra vilnos galima įsigyti iki 100 eurų, eko odos sijoną nesunku rasti už 30 eurų, o madingi odiniai aulinukai gali kainuoti iki 70 eurų.

– Kalbant apie atgyvenusias mados tendencijas – kas buvo madinga praėjusį rudenį, bet šį – šiukštu – nebesivilkti?

– Vieneri metai yra per trumpas laikotarpis tam, kad mes viešai priskirtumėme praėjusių metų modelius prie antitrendų. Tačiau be jokios abejonės, yra daiktų, į kuriuos pakankamai atsižiūrėjome ir šiemet jų pirkti nerekomenduočiau. Visų pirma tai tėčio sportbačiai, ypatingai išskirčiau „Balenciaga“ „Triple S“ modelį.

Shutterstock nuotr.

Antra vieta atitenka minkštos odos delninei, kurios autoriais tapo „Bottega Veneta“ mados namai. Tokią delninę įsigijo tikriausiai kiekviena, atsisiuntusi kopiją iš Kinijos. Visas diržines rankines šiandien pakeitė mini rankinukai, į kuriuos telpa tik telefono ausinės, o dviratininko šortus išstūmė odiniai šortai bermudai. Taip pat būtina paminėti neoną. Didžiausias bumas ryškioms, akį rėžiančioms spalvoms jau praėjo. Neutralios, kūno spalvos šiandien turi didžiausią paklausą.

– Drabužius apkalbėjome, o kaip gi batai? Kokia avalynė yra praktiškiausia rudeniui? Tavo, kaip stiliaus ekspertės, TOP3.

– Pirmu numeriu išskirčiau odinius ilgaaulius, jie puikiai atrodo tiek prie kelnių, tiek prie suknelių ar sijonų. Šiemet patys aktualiausi ilgaauliai ant platformos arba formą laikantys batai derbi stiliuje.

Taip pat būtina paminėti kareivišką avalynę. Ji tinka prie daugelio drabužių, esančių šiuolaikinės moters garderobe – romantiškų suknelių, odinių kelnių, klasikinių kostiumėlių.

Na ir, žinoma, aulinukai ant stabilaus kulno. Juk storesnis kulnas leidžia moteriai patogiai judėti miesto gatvėmis ir tuo pačiu atrodyti moteriškai. Būkite išradingesnės, nepirkite eilinės juodos spalvos aulinukų, juk oranžinė, geltona, raudona ar sodriai mėlyna ne kuo prasčiau sušildys jus šaltesnę rudens dieną ir padarys įvaizdį įdomesnį.

– Ar naujam sezonui turėtume pasirūpinti galvos apdangalais, pavyzdžiui, kepurėmis? Jei taip, kokią reikėtų pasirinkti?

– Galvos apdangalai visuomet puikiai užbaigia bet kokį derinį ir pakelia jį į aukštesnį lygį. Kokią kepurę pasirinkti, priklauso nuo moters temperamento ir individualaus stiliaus. Sportinė beisbolo kepurė su snapeliu „prasimušė“ į miesto stilių prieš porą sezonų ir vis dar neužleidžia savo pozicijų.

Skarelės-bandanos karaliavo visą vasaros sezoną, tačiau, dizainerių nuomone, šis galvos aksesuaras puikiai derės ir rudens įvaizdžiuose. Taip pat rudens kolekcijose galime matyti kepures su šydu, jos labai įspūdingai atrodo, bet įsivaizduoti šį trendą mūsų šalies gatvėse yra labai sunku. Fedora, megzta kepurė ar skrybėlė su smakro dirželiais taip pat gali papildyti kiekvienos moters spintą šį rudenį.

Straipsnyje panaudotos Vida Press nuotraukos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)