Plaukų stilistė, meistrė, salono „SPICY BEAUTY“ įkūrėja Eglė Saunorytė-Kinderienė priminė, kokia yra plauko struktūra ir kokios problemos iš kurios plauko dalies kyla.

„Pradžių pradžia yra ta, kad plaukas yra skirtas mūsų galvos odą nuo įvairios galimos žalos. Yra plauko stiebas, yra galvos odos paviršius, kuris daro tam tikrą įtaką plaukų būklei ir jų grožiui, ir yra vidinė plauko sandara bei struktūra: šaknis, riebalų liaukos, įvairūs junginiai. Su tuo susijęs slinkimas, retėjimas, plauko būklės prastėjimas...

Viską, kas vyksta tuose vidiniuose sluoksniuose nulemia organizmo būklė, stresai ir genetika. Kai problema yra susijusi su vidine plauko sandara, tyrimai turi būti atliekami medicininiu lygiu, o ne kirpyklose ar grožio produktų parduotuvėse.

O jeigu kalbame apie plauko paviršiui padarytą žalą, tada kas kita. Paviršiui žala gali būti padaryta įvairiomis procedūromis, cheminiu garbanojimu ir tiesinimu, agresyviu šviesinimu. Kai pažeidžiamas plauko paviršius, tą galima spręsti visa gausa rinkoje esančių produktų. Bet reikia suprasti, kad tam tikrų produktų populiarumui įtaką turi ir marketingas, gamintojų noras parduoti savo produktus“, – teigė stilistė.

Specialistė taip pat paneigė vieną gajų mitą.

„Daugelis produktų ir procedūrų šiandien vadinami madingais žodžiais, tokiais kaip „plaukų botoksas“ ar „plaukų keratinas“, „laminavimo“ paslauga. Teigiama, kad šios procedūros atliekamos, siekiant sveikatinti plauką. Tai priminsiu, jog pažeisto ar sudeginto plauko visiškai atstatyti neįmanoma – visos procedūros padeda tik iki tam tikro lygio. Pilnai atstatyti pažeistą plauką – tai mitas, kuris labai gajus.

Aš labiau gilinuosi į bet kurios procedūros atlikimo principus. Dažniausiai rinkoje esančios procedūros, tokios, kaip keratinas, laminavimas ir kitos, kaip bebūtų pavadintos, susideda iš kelių žingsnių. Plačiausiai paplitusi procedūrų kategorija yra ši: plaukai išplaunami, tada aplikuojama tam tikra medžiaga, plaukai (kartu su ta ant jų užtepta medžiaga) yra išdžiovinami, o tada naudojami karšti instrumentai, siekiant išgauti norimą efektą. Karštos žnyplės, naudojamos procedūros metu, „įstumia“ produktą į plauko vidų, užfiksuoja ir suformuoja naujas jungtis.

Viskas būtų gerai, jeigu tai nesikirstų su kitomis mūsų naudojamomis paslaugomis. Tokiomis, kaip plaukų dažymas ir kitos, atveriančios plauką. Šios paslaugos tarpusavyje kertasi. Visada per seminarus prašau meistrų įsigilinti į kiekvieno individo poreikius. Nes tik kiekvienam klientui individualiai žinoma, ar svarbiausia jam plaukų spalva, ar sveikų plaukų pojūtis, ar dar kas.

Svarbiausia žinutė, kurią noriu perduoti: visos paslaugos, kurias ką tik aptarėme, tik sukuria sveikų plaukų pojūtį. Jos nepadaro plaukų sveikais. Ilgainiui, praėjus kiek laiko po paslaugos ir vėl dažant ar naudojant karštus instrumentus, ta žala gali būti dar didesnė. Todėl reikia labai aiškiai įsivertinti, kodėl norima tam tikros procedūros.

Mitas, kad plaukai taps sveikesni. Jeigu norima, kad plaukai būtų tiesūs ir gražiai kristų – tai reali priežastis procedūrai. Taip pat svarbu išsiaiškinti, kaip po procedūros prižiūrėti plaukus, nes jeigu nenaudosite tinkamų produktų, paslaugos efektas kur kas greičiau sunyks. Pavyzdžiui, jei pasidarysite keratino procedūrą ir išsimaudysite sūrioje jūroje, efektas iš karto išnyks – liks tik padaryta žala“, – perspėjo E. Saunorytė-Kinderienė.

Pastarąjį dešimtmetį yra itin populiarūs įvairūs „plaukų sveikatinimo“ produktai, kuriamos „plaukus atstatančios“ linijos. Jų gamintojų yra įvairių, bet bene visi pavadinimo dalyje nurodo ir žodelį „plex“. Plaukų stilistė pasakė, ką apie juos mano.

„Negaliu prisirišti prie vieno konkretaus prekės ženklo, tačiau kalbant apie visus „plexus“ bendrai... Bet koks save gerbiantis gamintojas, kuris tiekia produktus į grožio salonus ir prekiauja mažmeniniam vartotojui, nori sukurti atstatančių produktų liniją. Tai produktai, kuriuos galima ir dėti į dažus, ir naudoti procedūrų metu, siekiant sumažinti žalą plaukams – bet kokiu atveju blogiau nebus.

Reikia žinoti, kad dirbant su šviesinančiomis pudromis daromas labai invazinis plauko dažymas ir bus paveikiamos visos plauko dalys. Tokiu atveju nieko kito nelieka, tik pasitelkti papildomus produktus, kurie bent iš dalies atstatytų padarytą žalą. Bet noriu pabrėžti, kad jeigu plaukas yra pažeistas, jis toks ir bus.

Kaip pavyzdį galiu pateikti rūpinimąsi savo drabužiais. Įsivaizduokite, kad turite labai mėgstamą megztinį, kuris visiškai sudilo. Ar yra koks nors skalavimo skystis, kuriame praskalavus būtų įmanoma atkurti megztinio naujumą? Tokio nėra“, – paaiškino E. Saunorytė-Kinderienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją