Kas yra peptidai ir kodėl jie svarbūs?


Anot gyd. Vytenės Kurtinaitytės, „dermatologijos pasaulyje jau daugybę metų kalbama apie unikalią peptidų naudą. Jie pasižymi senėjimą stabdančiomis, priešuždegiminėmis, su hiperpigmentacija kovojančiomis bei odos imunitetą bei jos apsauginį barjerą stiprinančiomis savybėmis,“ – pasakoja gydytoja.

Vytenė Kurtinaitytė

„Trumpai tariant, peptidai yra trumposios amino rūgščių grandinės, kurios nuo baltymų, kurie taip pat sudaryti iš amino rūgščių, skiriasi savo ilgiu. Peptidus sudaro iki 50 amino rūgščių, o baltymus – daugiau nei 50. Organizme aptinkama daugiau kaip 7000 natūralių peptidų, kurie atlieka itin svarbias fiziologines funkcijas, tokias kaip hormonų, neurotransmiterių, augimo ir t.t.“ – teigia medikė.

Anot gyd. Kurtinaitytės, peptidų galime gauti tiek su maistu (pvz.: pienu, kiaušiniais, sojos pupelėmis, įvairiomis sėklomis ir t.t.), tiek su maisto papildais ir netgi kai kuriais medikamentais, skirtais cukrinio diabeto, neurologinių ligų, vėžio gydymui.

Kosmetikos pramonėje peptidus aptinkame kremų, serumų, kaukių sudėtyse. Įsiskverbę per odą, jie veikia kaip informacijos perdavėjai, kurie paskatina ląsteles atlikti specifines funkcijas, tokias kaip kolageno ir elastino gamyba, ir taip leidžia odai atrodyti ir jaustis jaunesnei. Dėl savo priešuždegiminio poveikio, peptidai taip pat labai vertinami tų, kurie kovoja su tokiomis uždegiminėmis odos būklėmis kaip aknė, rožinė ar egzema. „Kuomet mąstome apie tobulos odos pavyzdžius, neišvengiamai prisimename korėjiečius, kurių odos priežiūros metodai jau išpopuliarėjo visame pasaulyje. Korėjos mokslininkai itin pabrėžia peptidų naudą kovoje su priešlaikiniu senėjimu ir apsauginio odos barjero funkcijos palaikyme. Todėl korėjietiškos kosmetikos sudėtyje peptidai – itin dažnas ingredientas“, – teigia gyd. Kurtinaitytė.

Ypatingo dėmesio nusipelno ir peptidų poveikis, kovojant su UV spindulių žala. „Nors peptidų naudojimas kosmetikos priemonėse tikrai nepakeičia priemonių nuo saulės naudojimo, reikia pripažinti, kad jų stimuliuojama melanino produkcija gali sumažinti šių žalingų spindulių neigiamą poveikį odai“, - pasakoja medikė. Kadangi UV spindulių žala yra ir kone pagrindinė odos senėjimo kaltininkė, naudodami peptidų prisotintas kosmetikos priemones, galime gauti dvigubą naudą.

Peptidai

Peptidai odos priežiūros kosmetikoje: kaip pasirinkti?


Nėra vienos rūšies peptidų ar peptidų komplekso, kuris būtų neginčijamai geriausias ir veiksmingiausias. „Odos priežiūros kosmetikoje naudojamos įvairios peptidų kombinacijos ir kiekviena iš jų turi ką pasiūlyti. Taip pat, peptidai turi dar vieną privalumą – kadangi jie ir taip natūraliai yra mūsų organizme, jie yra tinkami net jautriausiai odai,“ – pasakoja Marija Valaitė.

Marija Valaitė

Kalbant apie tai, kokias odos priežiūros priemones su peptidais reiktų rinktis, M. Valaitė teigia, jog tai turėtų būti priemonės, kurios lieka ant odos – kremai, serumai bei kaukės. „Nors šiuo metu rinkoje yra ir daug prausiklių, kurių sudėtyje yra peptidų, juos mes greitai nuplauname ir šios veiksmingos amino rūgštys negauna pakankamai laiko įsigerti į odą ir atlikti savo darbą. Tinkamai naudojami, peptidai gali įsigerti į giliausius odos sluoksnius ir veikti odą giliausiu lygmeniu“, – teigia dermatovenerologė.

Palmitoyl Tripeptide-5, Palmitoyl Pentapeptide, Cyclopeptide-5, Hexanoyl Dipeptide-3, Argireline, Syn-Ake, Syn-Coll – tai tik keletas puikių peptidų, kuriuos verta rinktis

Norint pasiekti maksimalių rezultatų, peptidus verta naudoti drauge su kitais veiksmingais odos priežiūros ingredientais. Jie puikiai dera su vitaminu C, niacinamidu, hialurono rūgštimi, žaliosios arbatos ir Kakadu slyvos ekstraktais, retinoidais. Vis dėlto, reiktų atsargiai maišyti peptidus bei šveičiamąsias rūgštis. Pavyzdžiui, naudojant peptidus kartu su AHA (alfa hidroksi) rūgštimis, tokiomis kaip glikolio rūgštis ar pieno rūgštis, peptidų veikimas bus prislopintas.

Odos priežiūrai rinkdamiesi peptidus ir derindami juos su kitais su odos senėjimu kovojančiais superingredientais, galime pasiekti tikrai įspūdingų rezultatų. Nors laiko sustabdyti ir nepajėgiame – tikrai galime kiekviename savo gyvenimo etape mėgautis sveika ir spindinčia oda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)