– Savaitę karantino išgyvenom, tačiau netyla kalbos, kad tokį gyvenimo ritmą palaikysime net iki gegužės. Susitaikyti, kad vaikščiosime ataugusiomis šaknimis ir netvarkingais, suskilinėjusiais plaukų galiukais?

– Tikrai taip – vaikščioti natūraliai ataugusiais plaukais. Maldauju jūsų – nieko nedarykite pačios namuose! Nepirkite dažų iš prekybos centrų – jie klaikios sudėties, labai agresyvūs, pilni metalų, kurių iš plauko ištraukti, praktiškai, neįmanoma. Taisyti padėtį po tokių naminių eksperimentų triskart sunkiau nei padaryti korekciją ant ataugusios natūralių plaukų dalies.

Siaučia ligos, šalyje krizė, tad patikėkite, šaknys dabar mažiausia problema. Namuose turi būti saugu ir jauku, jus turi mylėti ir priimti taip, kaip atrodote šią dieną. O jeigu savęs negalite priimti net ir tokioje situacijoje, tai tobulos šaknys meilės sau nepadidins, užtat tam tikros literatūros skaitymas bei sielos ugdymas – tikrai taip.

Galime rūpintis plaukais tiek, kiek užtenka valios ir noro. Įsigyti gerų priemonių kasdienei priežiūrai galite ir internetu, kurjeriai dirba, kaip dirbę.

Prisiminkite, galiukai skilinėja nuo: dažno plovimo, džiovintuvo, visų karštų plaukų formavimo priemonių, staigios temperatūrų kaitos, kai, pavyzdžiui, šlapiais arba ne iki galo išdžiovintais plaukais išeinate į lauką. Taip pat galiukams kenkia netaisyklingas šukavimas, plaukų pešimas, pastovus plaukus tempiantis rišimas toje pačioje vietoje, nekokybiško kondicionieriaus ir kaukės naudojimas arba dar blogiau – jų nenaudojimas.

– Neabejoju, atsiras moterų, kurios pačios imsis ir kirpėjo, ir kliento vaidmens, t.y., namų sąlygomis dažysis plaukų šaknis, pasikirps galiukus. Koks tavo, kaip plaukų specialistės, vertinimas šiuo klausimu?

– Apie plaukų dažymą namuose jau pasisakiau, nedarykite sau meškos paslaugos! Dėl kirpimų ne taip baisu – plaukai juk ataugs. Tik turėkite omenyje, kad kirpimo meistrai šio amato mokosi pagal tam tikra geometrines schemas ir skaičiavimus, tai nėra tiesiog galų karpymas „kur papuola ar kaip gražiau atrodo“. Tad palinkėsiu sėkmės, jei vis dėlto nusprendėte išbandyti kirpimą namuose. Ką galiu pasakyti... jau susitaikiau, kad laukia daug reikalų su taisymais.

– Kurį variantą pasirinktum: a) plauti galvą kaip įprasta, nieko nekeisti, b) stengtis plaukus trinkti kuo rečiau, taip „atpratinant“ plaukus greitai riebaluotis, c) maksimaliai ilgai išbūti neplauta galva, nes tai, neva, sveika galvos odai?

– Rekomenduoju galvą plauti kartą per savaitę, kad ir kaip tai būtų sunku. Plaunant rečiau tiesiog jausite didelį diskomfortą, niežėjimą, o ir riebalų sankaupas bus per daug sunku išplauti. Dažniau nei kartą per savaitę plauti galvos tikrai nereikia, dabar pats laikas retinti plovimus, nesausinti galvos odos ir saugoti plaukų galus nuo tokios šoko terapijos. Kas kartą plaunant galvą su šampūnu ir šiltu arba karštu vandeniu, „atidarote“ savo plauko kutikulę (žvynelius). Nuo per dažno „atidarymo“ kenčia vidurinis plauko sluoksnis, kuriame ir slypi plauko drėgmė, laikosi spalva. Dėl dažno plovimo plaukų galai sausėja, praranda blizgesį.

– Kalbant apie paskutinį variantą ir kraštutinumus – ar per ilgai ant galvos besikaupiantys nešvarumai gali „užkimšti“ odą ir pabloginti būklę?

– Yra tokia teorija, kad galvai plauti šampūnas apskritai nereikalingas ir šiuo metu tai net labai populiarus „zero waste“ judėjimas. Visa esmė, kad galvos oda plaunama tik vandeniu, galams kartais naudojami natūralūs aliejai (ne kepimo, žinoma) ir actas tam, kad suglotnintų plaukus. Vis dėlto, vadovaujantis šiuo metodu kelis mėnesius vis vien teks vaikščioti riebaluotomis šaknimis ir galais, tačiau su laiku galvos odos riebalų išsiskyrimas susireguliuos. Aš asmeniškai to nepraktikuoju, tad ir rekomenduoti negaliu.

– Būta kalbų, kad dienomis, kai niekur nereikia eiti iš namų, rekomenduojama ne pilnai nuplauti plaukų kondicionierių, kaukę. Esą plaukams naudinga. Tiesa tai ar žalingas mitas?

– Siūlau nuplauti kondicionieriaus perteklių, nes tai tik apsunkins plaukus, juos sulipins, o naudos praktiškai jokios. Užtenka 2-4 minutes palaikyti kondicionierių ant plaukų, kad gautumėte reikiamą efektą, t.y., „uždarytumėte“ plauko kutikulę (žvynelius), taip apsaugant savo sruogas nuo išorinių veiksnių.

Jei jau norisi „gilaus“ drėkinimo, rekomenduoju galvą trinkti giliai valančiu šampūnu, užsidėti plaukų kaukę ir palaikyti ją ilgiau nei įprasta. Po to nuplauti vėsiu vandeniu, užtepti plaukų kondicionierių ir vėl nuplauti.

– Prasideda naminių plaukų kaukių era? Plaukus tepsime majonezu, grietine, citrinos sultimis, aliejumi. Už ar prieš?

– Naminių priemonių era niekada nebuvo pasibaigusi. Aš nieko prieš namines kaukes neturiu, jei kalbame apie natūralius plaukus. Bet jeigu jūsų plaukai dažyti, jiems atliktas ilgalaikis tiesinimas, garbanojimas, be chemijos prižiūrint plaukus, deja, neapsieisite. Čia puikiai tinka patarlė – gydykis tuo, kuo susirgai. Chemiškai paveiktiems plaukams reikia tam tikrų cheminių palydovų, kad „nuvestų“ aliejus, baltymus, maitinančius ir atstatančius ekstraktus iki tam tikros pažeistos plauko dalies, ten viską sandariai kauptų. Užtepę ant plaukų majonezą, tokio rezultato net nesitikėkite.

– Kokius plaukų SPA ritualus rekomenduoji atlikti namų sąlygomis?

– Plonam plaukui rekomenduočiau naudoti migdolų aliejų – jis neapsunkina plaukų, bet tuo pačiu labai drėkina. Jojobos aliejus tinka pažeistiems plaukams su skilinėjančiais galiukais.

Visas kitas namines kaukes iš kiaušinių, avokadų, medaus, kitų aliejų, kurias susigalvojate pasigaminti, po naudojimo būtina išplauti šampūnu. Vis dėlto, neturėkite didelių lūkesčių, šie produktai nėra apdirbti iki smulkių dalelių, kad veiktų giliai plauko viduje.

– Ar tiesa, kad po plaukų trinkimo negalima ilgai laikyti rankšluosčio ant plaukų, esą jis ištraukia drėgmę ir iš plauko?

– Jei plaukai linkę sausėti, pūstis, yra dažyti ar pažeisti, be abejo, rekomenduoju ilgai jų nelaikyti suvyniotų į rankšluostį. Plaukai, atiduodami drėgmę, tiesiog išdžius nenatūralios formos, žvyneliai „neužsidarys“, rezultatas tas, kad tik padidinsite pūtimąsi.

– Turime puikią galimybę išsiversti be plaukų formavimo priemonių, džiovintuvo. Kaip pasikeistų mūsų plaukų būklė, jei jų nenaudotume ištisą mėnesį, du?

– Aš jau 10 metų džiovinu plaukus tik džiovintuvu ir mano plaukai yra tobulos būklės. Kad nekenktų, džiovintuvas turi būti profesionalus ir džiovinti reikia mokėti atsižvelgiant į plauko struktūrą. Teisingai naudojamas džiovintuvas netgi gali padėti plaukams išsaugoti drėgmę.

Geras džiovintuvas turi būti sudarytas iš keramika dengtų kaitinimo elementų, pakrautas neigiamais jonais, kurie veikia kaip antistatikas ir sumažina plauko pūtimąsi, grąžina blizgesį ir glotnumą. Yra privalomi temperatūros ir oro srauto indikatoriai, greito atvėsinimo mygtukas. Su tokiu džiovintuvu džiovinant pagal natūralią plauko struktūrą, t.y., pučiant orą iš viršaus į apačią, nukreipus oro srovę nuo šaknų į galus, plauko žvyneliai suguls, „užsidarys“ ir išsaugos drėgmę plauko viduje.

Visiems kitiems karštiems prietaisams tariu griežtą „ne“, su išimtimis šventėms. Plaukas nenusipelnė tokio žiauraus elgesio.

– Esi minėjusi, kad prieš plaukų džiovinimą negalima tepti sruogų aliejumi, esą kaitinant plaukus, aliejus tiesiog prikepa ant plauko. Dabar gi, jei nenaudojame džiovintuvo, ant savo plaukų iškart po plovimo aliejų galima tepti drąsiai?

– Yra natūralių aliejų, kurių jokiais būdais negalima naudoti su karštais prietaisais, džiovintuvais ar tiesinimo, garbanojimo žnyplėmis. Kaitinamas aliejus verda! Tačiau rinkoje yra sintetinių aliejų, kurie, priešingai, padeda apsaugoti plaukus nuo karščio. Rinkitės tinkamai.

– Dažnas plaukų šukavimas arba savimasažas – už ar prieš?

– Priklausomai nuo plaukų struktūros ir šukų. Aš esu už galvos masažą kasdien, po 5 min, taip pat už kontrastinį dušą ir priemonių naudojimą pagal jūsų galvos odos tipą.

Šepetys galvos odai turėtų būti labai minkštas ir saugus, kad nebraižytumėte odos, tačiau toks ne visada padeda iššukuoti besiveliančius galus. 2-3 kartus per dieną šukuoti plaukus, sakyčiau, yra normalu. Darykite tą ryte, dieną ir vakare.

– Plaukus dienos metu paliekame palaidus ar rišame? Kas naudingiau? Sako, bent prieš miegą reikia susirišti.

– Jeigu gyvenate ten, kur yra aktyvi saulė, na, arba Lietuvoje šiltuoju periodu, tuomet visada pasirūpinkite apsauga nuo karščio. Dienomis laisvai suriškite plaukus į kuodą ar kasą, naudokite galvos apdangalus. Kai nesate tiesioginėje saulės šviesoje, vaikščiokite palaidais arba lengvai supintais plaukais. Einant miegoti plaukus supinkite į laisvą kasą, ypač, jei daug „makaluojatės“ naktį.

Straipsnyje panaudotos „Shutterstock“ asociatyvios nuotr.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)