– Ruduo po truputį įsibėgėja. Patarkite, kaip savo plaukais turėtumėme rūpintis šiuo metų laiku?

– Rūpintis plaukais reikia visais metų, nesvarbu tai būtų vasara ar ruduo, tačiau po vasaros reikalinga intensyvesnė plaukų priežiūra. Visgi saulė, šiluma, sausas oras daro įtaką mūsų plaukų būklei. Nors ši vasara mūsų puikiai orais nedžiugino, bet šiltuoju sezonu, mes esame linkę daugiau keliauti, ten kur saulės yra gerokai daugiau.

Taigi, plaukai tampa sausesni, šviesesni ir juos tikrai sunkiaus prižiūrėti. Tad svarbiausia pasibaigus vasarai naudoti kiek stipresnes priemones nei įprastai. Kadangi plaukas yra sausas, derėtų naudoti plaukų aliejų ir intensyvias kaukes.

– „Eurovaistinė“ socialinėje erdvėje atliko apklausą, kurios metu klausė, kokį balą iš 10 po vasaros savo plaukams skiria moterys. Paaiškėjo, jog vidutiniškai jos skiria 6 balus. Kaip jūs vertinate šį rezultatą?

– Dažniausiai moterys būna savikritiškos, jos pastebi tik gražius kolegių ar draugių plaukus, o savo nuvertina. Mano nuomone, situacija nėra jau tokia bloga. Šešetas nėra prastas įvertinimas.

Tačiau natūralu, kad po vasaros moterys ir merginos savo plaukus vertina šiek tiek prasčiau. Atostogaujant ir keliaujant paprasčiausiai nelieka laiko tinkamai rūpintis plaukais.

– Kokias pagrindines plaukų priežiūros klaidas išskirtumėte?

– Pirmas dalykas, kas yra daromai blogai – tai besaikis priemonių naudojimas. Arba atvirkščiai – per mažas. Taip pat jos mėgsta naudoti savo plaukų tipui netinkamus produktus. Dažniausiai moterys, pamačiusios kažkokį naują produktą, puola jį pirkti ir kuo didesniais kiekiais.

Aš visuomet patariu pirkti mažesniais kiekiais ir daugiau priemonių, kad būtų paprasčiau atsirinkti, kuris produktas tinka. Ir renkantis patariu vadovautis ne savo nuojauta, o pasitarti su savo kirpėju, nes jis žino geriausiai.

– O jei neturime galimybės šiuo metu apsilankyti pas kirpėją ir mums skubiai reikia naujo šampūno ir kondicionieriaus, kaip išsirinkti šias priemones pagal plaukų tipą?

– Kiekvienas šampūnas turi aprašymą, tai lengviausia būtų paskaityti ir pasigilinti, kokiems plaukams jis yra skirtas. Kiekvienoje parduotuvėje rasite konsultantus, kurie jums pagelbės. Nebijokite kalbėti, būkite atviri pasiūlymams ir naujovėms.

Produkto kaina nėra rodiklis, tačiau jo pakuotė turi būti priimtina. Psichologiškai tai padeda gauti norimą rezultatą, kad ir kaip neįtikėtinai tai skambėtų.

– Kaip manote kam reikėtų skirti daugiausiai pinigų? Šampūnams, kaukėms ar kitiems plaukų priežiūros produktams?

– Yra du pagrindinei dalykai, kuriuos turime turėti – tai šampūnas ir kondicionierius. Visgi šios dvi priemonės yra dažniausiai naudojamos.

Šampūnas yra skirtas galvos odai, galvos nešvarumams nuplauti. Šis produktas atidaro plauko žvynelį, o jeigu mes paliksime žvynelį atidarytą, tuomet plaukas bus pasišiaušęs ir prie jo lengviau kibs visi nešvarumai. Kondicionierius yra būtinas šioje vietoje. Jis uždaro plauko žvynelį, jį suglotniną ir nublizgina.

Po to ant plaukų galite užtepti aliejuką, kuris bus kaip papildas žvilgesiui ir glotnumui.

– Kaip reikėtų tepti kondicionierių? Per visą plauką ar tik nuo vidurio?

– Nerekomenduoju tapti kondicionieriumi šaknų, nes 2-3 centimetrus nuo šaknų plaukas yra sveikas ir ten nešvarumai ne taip kimba. Geriau tapkite galus. O jeigu turite plonus plaukus ir kondicionierių tepsite prie šaknų, jie žymiai greičiau susiriebaluos.

– Daugelis moterų yra linkusios gaminti kaukes namuose. Koks jūsų požiūris į tai? Ar namuose gamintos kaukės yra naudingos?

– Nesu nei už, nei prieš tokį dalyką. Čia žmogaus pasirinkimas. Aš su šiuo klausimų nesusiduriu, mano šeima ir artimieji naminėmis kaukėmis nesinaudoja, bet yra dalis klientų, kurie tikrai išbando.

Tenka girdėti, kad ant plaukų tepa majonezą, kiaušinį ir kokosų aliejų. Praktiškai visas patiekalas ant galvos. Jei žmonėms tokie dalykai tinka, tai kodėl gi ne. Tai yra jų plaukai. Bet tikrai neskatinu to daryti, nes turime tikrai gerų produktų, skirtų plaukams, o maistas tegu ir lieka maistu.

– Apie plaukų dažymą sklando įvairiausių mitų, vienas populiariausių, kad dažymas ypatingai kenkia plaukams. Kaip yra iš tiesų?

– Apsižvalgius aplink, pamatysime, kad 80 proc. moterų dažo savo plaukus. Jos gyvena toliau ir plaukai vis dar vietoje! Be abejo, yra skirtingų dažymų. Tamsiai dažomas plaukas yra sveikesnis, o šviesus plaukas reikalauja didesnės priežiūros ir stipresnio dažo, kuris daro įtaką ir plauko sausumui bei žvilgesiui.

Tarp M. Tautvaišo klienčių – ir modelis Simona Burbaitė.
Simona Burbaitė, Mantas Tautvaišas

– O kaip yra su plaukų tiesintuvais ir džiovintuvais, ką mes, moterys, naudojame kiekvieną dieną?

– Džiovintuvu savo klientėms aš tikrai leidžiu naudotis, tačiau jis taip pat turėtų būti profesionalus. Paprasti džiovintuvai dažniausiai labiau kaitiną ir pašiaušia bei sausina plauką. Profesionalios priemonės variklis pritaikytas taip, kad nepažeistų plauko.

Toms, kurios naudoja tiesintuvą, visuomet rekomenduoju keisti jį į gerą džiovintuvą ir plaukų šepetį. Didžioji dalis klienčių taip ir padarė ir gana greitai pastebėjo, kad rezultatas pagerėjo. Su džiovintuvu plaukai atrodo glotnesni.

– Mitas ar tiesa, kad kuo dažniau kirpsime plaukus, tuo šie greičiau augs?

– Drįsčiau teigti, kad taip, jis ataugs greičiau. Nebijokite pakirpti plauko kas kelis mėnesius.

Nerekomenduoju laikytis tos nuomones, kad metus laiko nekirpsiu plaukų ir jie ataugs. Vizualiai tas ilgis pailgės, bet kai jūs ateisite pas kirpėją, garantuoju, kad jis tuos plaukus jums nukirps. Geriau po truputėlį pakirpti, tada plaukas kraštas būna aštresnis, kietesnis ir plaukai tarpusavyje būna tvirtesni.

– Koks skirtumas tarp paprastų ir karštų žirklių?

– Labai didelio skirtumo nėra, tiesiog karštomis žirklėmis kerpama tada, kai plaukas yra linkęs skilinėti ir yra natūralus, nedažytas. Karštos žirklės užlydo plauko galiuką ir stabdo dilimą ir lūžinėjimą.

– Koks yra jūsų požiūris į keratininį tiesinimą? Daugiau naudos ar žalos?

– Aš laikausi nuomones, kad šioje vietoje reikia ieškoti kompromiso. Nėra taip, kad keratininis tiesinimas padarys stebuklą plaukui, bet po plaukai po šios procedūros taip pat nenukris.

Taip, šis dalykas palengvins kasdieninę priežiūrą, ypatingai tuo atveju, kada plaukai labai pučiasi, yra banguoti ir yra norima to tiesesnio vaizdo. Tačiau nesu nei už, nei prieš. Pats šios procedūros nedarau, esu linkęs atkleisti tikrąjį plaukų grožį.

– Ar vyrų plaukų priežiūra skiriasi nuo moterų?

– Ji šiek tiek paprastesnė. Jie juk nešioja trumpesnius plaukus. Vyrams ir priemonių mažiau reikia, jiems nereikalingas kondicionierius, kadangi jie plauna galvą žymiai dažniau, net kelis kartus per dieną.

Bet šiuolaikiniai vyrai yra linkę atidžiai rinktis produktus, ypatingai plaukų formavimui. Jie yra įnoringesni ir jiems labai svarbi priemonės sudėtis.

– Kai kurios moterys skundžiasi turėdamos plonus plaukus. Kokios priemonės padėtų padidinti jų apimtį?

– Tai dažniausiai mano klienčių užduodamas klausimas. Nėra tokio produkto, kurį užpurškus, plaukai įgauna apimties. Yra priemonių, kurios gali pagelbėti, bet jas reikiama tinkamai ir su saiku naudoti.
Mantas Tautvaišas
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)