Kokia šio vaisto istorija?​ Botulino toksinas pirmą kartą susintetintas 1939 m. 1969 m. pradėti klinikiniai tyrimai, po kurių 1977 m. pirmą kartą botulinas panaudojamas žvairumo gydymui. Gydymas vyko injekciją suleidžiant netoli vidinio akies kampo, ir begydant pamatytas šalutinis efektas, maloniai nudžiuginęs pacientes – išsitiesino tarpuakio raukšlės. Taip prasidėjo visai kita vaisto panaudojimo kryptis. Pirmasis vaisto pavadinimas buvo ​Oculinum​, tik vėliau atsiradus kitoms panaudojimo zonoms, pavadinimas pakeistas į ​Botox​. Apžvelgus istoriją, vaistas yra gerai ištyrinėtas ir daugiau nei 40 m. egzistuoja rinkoje.

Iš ko išgaunamas botulino toksinas?​ Kaip ir sako pavadinimas, botulinas yra toksinas, gaunamas iš bakterijos ​clostridium botulini​. Jis yra apdorojamas ir adaptuojamas pagal saugumo reikalavimus, ir, kaip ir kiekvienas vaistas, gali tapti pavojingu viršijus jo vartojimo rekomendacijas. Visgi, botulino amplitudė labai plati, taigi tiesiogiai apsinuodyti preparatu reiktų be galo didelių jo dozių.

Kaip veikia botulino toksinas?​ Botulino toksinas yra neuromoduliatorius, kitaip tariant, nervo veiklą keičiantis preparatas. Jis sustabdo impulso skleidimą tarp nervo ir raumens. Išrastas gydymui, jis, sustabdymas per intensyvią nervinio impulso į akies judinamąjį raumenį veiklą, gydė žvairumą. Tačiau estetinei medicinai pažengus į priekį, jis plačiai imtas naudoti raukšlių prevencijai. Emocijas žmogus išreiškia veido mimikomis, kurios atsiranda nerviniams impulsams judinant veido raumenis.

Daugumą specifinių mimikų mes jau vaikystėje perimame iš savo artimų žmonių, todėl automatiškai siunčiame nervinius impulsus į tam tikrus veido raumenis, kurie susitraukdami „suglamžo“ odą. Tokius impulsus kontroliuoti labai sudėtinga, o panaudojant botulino toksiną ir susilpninant arba atjungiant jungtį su raumeniu, botulino veikimo laikotarpiu toje vietoje nemimikuojame. Vaizdžiai tariant, jei impulsą prilyginsime upei, o raumenį – vandens malūnui, tai botulino toksinas bus užtvanka, kuria reguliuojamas vandens patekimas į vandens malūno ratą.

Ar organizmui nėra žalinga tokiu būdu keisti nervinius impulsus? Nerviniai impulsai, kuriuos blokuoja botulino toksinas, sistemine organizmo prasme nedaro jokios įtakos. Vienintelė jų funkcija ir yra sutraukti konkretaus raumens konkrečią vietą. Nustojus naudoti botuliną, jie sėkmingai ir vėl atsikuria, tad bendrai organizmo būklei jokio žalingo poveikio neturi.

Kam jis naudojamas?​ Botulinu nėra siekiama eliminuoti visas žmogaus veido mimikas, sukeliančias raukšles. Juk būtent mimikomis išreiškiame daugybę gražių emocijų, puošiančių mūsų veidą ir darančių mus patraukliais. Visgi, mūsų veiduose susiformuoja ir negatyvių emocijų padariniai, pavyzdžiui, vadinamoji „pykčio raukšlė“ tarpuakyje, baimės, įtampos, streso dažnai suformuojamos kaktos raukšlės.

Naudojant botuliną, žmonės turi galimybę atprasti naudoti šias negatyvias mimikas, jas sukontroliuoti, ko pasekoje išsilygina ir raukšlės. Kitas populiarus botulino panaudojimo būdas – migrenos gydymas. Kai kuriems, kenčiantiems nuo šių skausmų, toksinas sumažina skausmų dažnį net iki 70 proc. Toks gydymo būdas naudojamas jau nuo 2002 m.

Kita problema, kur žymusis preparatas ateina į pagalbą, yra gausus prakaitavimas, kitaip vadinamas hiperhidroze. Tai diagnozė, kuriai būdingas pastovus padidėjęs prakaitavimas arba itin gausus prakaitavimas, susijęs su pakilusiu streso lygiu. Dažniausiai kamuoja pažastų, delnų, padų prakaitavimas. Žinoma, prakaitavimo stabdymas galimas ir nesant hiperhidrozei, tiesiog siekiant patogumo, nepadedant įprastiems antiperspirantams arba sukylant odos dirglumui juos panaudojus.

Dar viena gydymo botulino toksinu galimybė – suaugusių žmonių dantų griežimo arba stipraus sukandimo sukeltos įtampos žandikaulyje. Nuolatos stipriai sukąsti dantys sukuria įtampą, tai trukdo normaliam miegui, sunku užmigti, atsiranda naktiniai prabudimai. Nemažai daliai pacientų į kramtomąjį raumenį suleidus botulino toksiną, pagerėja miego kokybė, tai pagerina bendrą savijautą, sumažėja nuovargis. Botulino toksinas tinkamas ir blefarospazmui (nervinis akių vokų judėjimas) gydyti. Suleidus injekciją į abi voko puses, problema sumažėja arba visai išnyksta.

Koks botulino toksino veikimo laikotarpis?​ Botulino veikimo laikas priklauso nuo zonos, į kurią injekcija leidžiama, ir nuo kiekvieno organizmo savybių. Vidutinis produkto veikimas, pateikiamas gamintojo, yra 4 mėnesiai. Tuo tarpu gydant hiperhidrozę, vidutinis veikimo laikotarpis yra gerokai ilgesnis. Tam turi įtakos botulino toksino veikimas į jungtį tarp nervinių galūnėlių ir prakaito liaukų.

Ar nėra būtina nuolatos tęsti botulino toksino naudojimą?​ Ne, botulino toksino naudojimą galima nutraukti bet kada, tiek po pačios pirmos injekcijos, tiek po bet kurios tolimesnės. Tačiau tęstinis naudojimas mažomis dozėmis prevenciniais tikslais užtikrins geresnį rezultatą, nei naudojimo nutraukimas, kurio pasekoje gali susiformuoti gilios, nemimikuojant matomos nuolatinėms raukšlės, kurias vėliau išlyginti prireiks gerokai daugiau laiko ir kitų preparatų.

Prevencinis naudojimas sudaro galimybę išmokti kontroliuoti savo mimiką ir taip išvengti nepageidaujamų raukšlių susidarymo. Taip nutinka dėl to, kad preparatas nenustoja veikti iš karto, suėjus terminui, – jo veikimas silpsta pamažu, todėl mes palaipsniui imame tarsi naujai jausti atsirandančias mimikas, kurios tam tikrą laiką buvo nuslopintos, nors prieš tai buvo naudojamos automatiškai.

Tad patirkime kuo daugiau teigiamų emocijų ir džiaukimės jomis veidrodyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)