„Draugės ar kolegės rekomenduota net ir brangiausia veido pudra gali labai nuvilti, jei rekomendavusio žmogaus oda sausa, o jūsų – riebi ar mišri. Skirtingiems odos tipams sukurtos priemonės maskuoja skirtingas problemas, yra nevienodų tekstūrų bei sudėčių“, – pranešime spaudai pastebi „Camelia“ vaistinės asistentė A. Balkytė. Jos teigimu, kad kosmetikos gaminys nenuviltų, prieš jį įsigyjant reikėtų pasikonsultuoti su specialistu arba išmokti kelias svarbiausias taisykles.

Todėl, pasak specialistės, prieš renkantis dekoratyvinę kosmetiką pirmiausia derėtų tiksliai žinoti savo odos tipą. Taip pat naudinga stebėti odos būklę – galbūt ji tam tikru metų laiku pasikeitė, pavyzdžiui, orams atvėsus ir įjungus šildymą ji tapo dehidratuota – prarado drėgmę. „Derėtų nepainioti dehidratuotos ir sausos odos, nes prarasti drėgmę gali visi odos tipai“, – sako specialistė.

Išsiaiškinus odos tipą nereikėtų pamiršti individualių veido bruožų, plaukų, odos atspalvio – tai padeda nesuklysti renkantis makiažo pagrindo, skaistalų, šešėlių bei antakių ryškinimo priemonių spalvas. Pavyzdžiui, „šilta“, persikinio atspalvio oda sufleruoja rinktis šiltų spalvų dekoratyvines makiažo priemones, o „šalta“, rausvo atspalvio oda – šaltų spalvų.

„Žinoma, itin svarbu kasdien nepamiršti kruopščiai nuvalyti dekoratyvinės kosmetikos ir drėkinti, maitinti, tonizuoti veido odą. Tinkamai prižiūrima oda atrodys sveika ir švytinti, o makiažas – nepriekaištingas“, – tvirtina A. Balkytė.

Dekoratyvinė kosmetika

Priešas Nr. 1 – parabenai

Vaistinės asistentės teigimu, ieškant tinkamiausios dekoratyvinės kosmetikos, reikėtų vadovautis ne populiariu gamintojo vardu, o pirmiausia išstudijuoti priemonės sudėtines dalis.

„Labiausiai reikėtų vengti kosmetikos priemonių su parabenais, alkoholiu, kvapikliais, sintetiniais konservantais, talku, dažikliais. Visos šios medžiagos gali sukelti odos sudirgimą, alergiją, dermatitą. Komedogeninės medžiagos užkemša poras, sukelia uždegimą“, – teigia pašnekovė.

Daugiausiai žalos žmogaus organizmui gali padaryti parabenai, kurių galima rasti įvairiuose kosmetikos gaminiuose – tiek prausimosi, kūno, plaukų priežiūros priemonėse, tiek dekoratyvinėje kosmetikoje. Parabenai – sintetiniai konservantai, kurie neleidžia produktui greitai sugesti, tačiau didelis jų kiekis laikui bėgant gali sukelti ne tik odos ar kvėpavimo takų sudirgimus, bet ir išprovokuoti hormoninės sistemos sutrikimus. Patys žalingiausi kosmetikoje naudojami parabenai – Butylparaben ir Isobutylparaben.

A. Balkytės teigimu, daugiau žalos nei naudos gali sukelti kosmetikoje esantys ir už putojimą atsakingi sulfatai – išsausinti odą ir plaukus, sukelti paraudimą, bėrimus, pleiskanojimą. Jų paprastai galima rasti šampūnuose, prausikliuose.

„Pudrose, skaistaluose, šešėliuose taip pat yra talko, kurio sudėtyje gali būti kenksmingų mineralų priemaišų, todėl rekomenduočiau verčiau rinktis natūralių silicio mineralų turinčias priemones arba ryžių, bambukų pudrą“, – sako vaistinės asistentė. Ji taip pat pataria apžiūrėti pakuotę ir įsitikinti, ar ji yra saugi, nepažeista ir apsaugo kosmetikos priemonę nuo bakterijų.

Shutterstock nuotr.

Kad ne tik puoštų, bet ir puoselėtų

Kosmetikos priemonių žinovė pataria ne tik atkreipti dėmesį, kad gaminiuose nebūtų kenksmingų sudedamųjų dalių, bet ir atkreipti dėmesį, ar produktas praturtintas puoselėjančiomis ir maitinančiomis medžiagomis.

„Dauguma moterų neįsivaizduoja savęs be ilgų, tankių blakstienų ir kiekvieną rytą pradeda jų ryškinimu. Svarbu ne tik pasirinkti tinkantį blakstienų tušo šepetėlį ar tušo spalvą, tačiau ir atkreipti dėmesį, kokios medžiagos puoselėja blakstienas. Tušo sudėtyje reikėtų ieškoti augalinių vaškų, bičių vaško, kokosų bei argano aliejaus – jie kondicionuoja, maitina blakstienas, skatina jų augimą. Taip pat rekomenduočiau rinktis bekvapius, natūralius pigmentus turinčius tušus“, – pabrėžia A. Balkytė.

Lygią, švytinčią ir sveikai atrodančią odą padeda sukurti makiažo pagrindai ir pudros. Vaistinės atstovės teigimu, jas išsirinkus pagal savo odos tipą, atspalvį, būklę ir amžių, sudėtyje reikėtų nepamiršti paieškoti drėkiklių, antioksidantų bei maitinamųjų medžiagų – vitamino E, alijošiaus, granatų ekstraktų, avokadų aliejaus, hialurono rūgšties, vitamino C.

Anot specialistės, svarbu pakankamai dėmesio skirti ir lūpoms – jas ne tik drėkinti higieniniais lūpų pieštukais ar balzamais, bet ir rinktis lūpų dažus, prisotintus kakavos, taukmedžio, mango sviestu, ricinos aliejumi, vitaminu E. Tokie lūpų dažai ne tik puošia, bet ir tausoja.

Kosmetikos – ir į vaistinę

Nebrangios, bet kokybiškos dekoratyvinės kosmetikos galima rasti ir vaistinėse ar internete.

Pašnekovės nuomone, dekoratyvinę kosmetiką vaistinėje pirkti yra saugu, nes vaistininkas ar asistentas gali ne tik profesionaliai pakonsultuoti odos priežiūros klausimais, bet ir papasakoti apie kosmetikos sudedamąsias dalis ar įspėti apie kosmetikos priemonių tarpusavio sąveiką.

„Vaistininkas ar asistentas priemones parenka atsižvelgdamas į kliento individualius poreikius; jis puikiai žino, kaip produktai sąveikauja, ko negalima naudoti tepant odą tam tikrais vaistais ar naudojant rūgštines priemones. Vaistininkas, atsižvelgdamas į odos būklę ir naudojamas priežiūros priemones, gali lengvai rekomenduoti dekoratyvinę kosmetiką, padėti ne tik sveikai jaustis, bet ir puikiai atrodyti. Tai ypač aktualu odos problemų turinčioms pacientėms. Veido odos problemos gali trikdyti, o tinkamai pasirinkta dekoratyvinė kosmetika – grąžinti pasitikėjimą“, – įsitikinusi A. Balkytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)