Mes labai dažnai švaistome pinigus tiems daiktams, kurie nereikalauja didelių finansinių investicijų. Beje, dažnai taupome taip pat ne ten, kur derėtų – pagailime pinigų drabužiams, kurie, atvirkščiai, turėtų tapti ilgalaikiu garderobo pamatu.

Siūlome sužinoti, koks lėšų perskirstymas bus pats ergonomiškiausias, ir kaip užtikrinti „neskausmingą“ mados ekonomiką.

1. Itin madingi daiktai (trumpalaikės tendencijos): visiškai nieko neperkame arba renkamės pigiausią variantą.

Jeigu jūs ne itin išmanote, kaip formuojasi mados tendencijos, dabar yra pats geriausias metas pagilinti mados supratimą. Ekonominės krizės metu labai svarbu suprasti, kaip kyla mados ir kuo jos viena nuo kitos skiriasi. Esmė ta, kad egzistuoja pasaulinis mados skirstymas į ilgalaikes ir trumpalaikes tendencijas. Pirmosios, kaip jau turbūt supratote, lieka ne vienam sezonui, o antrosios labai greitai perdega. Taigi, kur kas logiškiau yra daryti statymus ant ilgalaikių tendencijų (ir skirti pinigų brangesniems pirkiniams). Pirkti trumpalaikės mados daiktą galite sau leisti tik tuo atveju, jei randate labai pigų variantą. Tačiau egzistuoja vienas nedidelis keblumas: net patyrusiems mados analitikams ne visuomet pavyksta numatyti, kuri mados tendencija gyvuos ilgai, o kuri netrukus išsikvėps.

2. Praeinanti mada: visai nieko neperkame, renkamės pigiausius drabužius arba ieškome varianto, artimiausio klasikai.

Egzistuoja dar viena tendencijų kategorija, kurios reikėtų saugotis protingai taupantiems žmonėms. Didžiausią pavojų kelia tai, kad šios tendencijos dažniausiai priklauso ilgalaikei madai, ir daugeliui gali pasirodyti, kad į jas verta investuoti. Tačiau netrukus paaiškėja, kad ši tendencija jau vėsta. Kalbame apie mados tendencijas, kurios gyvuoja jau ilgai ir yra pasiekusios savo plėtros piką, po kurio neišvengiamai prasidės jos atvėsimas. Kalbant aiškiau, labai greitai jų bus atsisakyta ir jums norėsis padaryti tą patį. Taigi akivaizdu, kad pinigų tokiai madai geriau neskirti.

Kaip suprasti, kad mada netrukus praeis? Dažniausiai prieš jos atvėsimą įvyksta pikas – iškyla kokia nors hipertrofuota drabužių forma. Pavyzdžiui, jei matote, kad daugelį metų naudotas languotas audinys pasirodė ant podiumų įvairiausiomis variacijomis, ir jums siūloma derinti iš karto visus languoto rašto tipus, tai gali būti ženklas, kad ši mada išsigimsta ir netrukus išsikvėps. Tokiu atveju geriau nežiūrėti į tai, ką siūlo podiumai, ir pasilikti prie aiškiausios šios tendencijos versijos. Idealu, jeigu ji priklauso klasikinės aprangos sričiai. Pavyzdžiui, languotų raštų atveju, saugiausias variantas būtų „Velso princo“ audinys.

Gatvės mada

3. Klasikiniai drabužiai: galime skirti pinigų, bet vis tiek dairomės biudžetinių sprendimų (tai nėra taip sudėtinga).

Kalbėdami apie languotus audinius jau palietėme klasiką, į kurią vertėtų orientuotis renkantis drabužius iš visų itin populiarių tendencijų, ir dabar aptarsime šią temą truputį plačiau. Mums svarbu tą padaryti, nes klasikiniai drabužiai yra vienas saugiausių ekonomijos būdų. Šiuo atveju veikia iš karto du aspektai:

a) Klasikai artimi daiktai iš mados praktiškai neišeina, todėl investuoti į juos yra saugiau.

b) Klasikai artimų daiktų atveju galima sutaupyti, todėl išduoti biudžetą dėl liukso klasės nėra skausminga.

Ekonomijos schemą renkatės jūs patys. Svarbu tik išsiaiškinti, kokius būtent drabužius galima laikyti klasikiniais, ir nepamiršti, kad net šioje kategorijoje egzistuoja senaties terminas. Juodas dvieilis švarkas yra klasika, tačiau pagal tai, kaip jis gula ant kūno, kaip yra sukirptas ir kokia furnitūra jam naudojama, šiandien siūtas gaminys skirsis nuo savo giminaičio, pasiūto prieš 10 metų. Taigi sekite laikmečio bruožus.

4. Drabužiai su išskirtiniais akcentais: neišlaidaujame ir renkamės pigius variantus.

Jeigu labai trokštate išsiskirti iš kitų, tai padaryti vertėtų su minimalia grėsme savo biudžetui. Ypač kai kalbame apie maksimalią mados ekspresiją, pasireiškiančią gausiomis puošmenomis, neįprastomis faktūromis, išskirtiniais raštais ir pan. Paprasčiau tariant, blizgučiai – ir Afrikoje blizgučiai. Niekas niekada neatskirs brangios furnitūros nuo pigios, jeigu abiem atvejais ji bus itin akcentiška. Taip, galbūt, profesionalas viską supras iš pirmo žvilgsnio, tačiau mes juk orientuojamės ne į juos.

5. Bižuterija ir plaukų aksesuarai: neišlaidaujame, nes šioje srityje atskirti pigų daiktą nuo brangaus yra sudėtinga.

Viską, kas buvo pasakyta išskirtinių akcentų temoje, galima pritaikyti ir aksesuarams. Šiandien madingi stambūs segtukai, barokiniai auskarai ir rokoko stiliaus kaspinai, įsigyti masinėje rinkoje, nenusileis tiems, už kuriuos bus paklota krūva pinigų. Bet kuri bižuterija neskirta amžiams. Investuoti į ją tikrai neverta. Maža to, mados tendencijos šioje srityje kinta dar greičiau, negu aprangos sferoje. Išvada: bižuterija ir aksesuarai yra smulkmenos, turinčios mus džiuginti ne tik savo išvaizda, bet ir prieinamumu. Būtent jos kurs madingų permainų nuotaiką ir jauseną.

Gatvės mada

6. Bazinis trikotažas: neišlaidaujame (pirmenybę paliekame fundamentalesniems aprangos elementams), renkamės kokybiškus audinius, o ne išreklamuotą prekės ženklą.

Nuo madingos ir išsiskiriančios aprangos pereidami prie drabužių, kurie sudaro apatinį garderobo sluoksnį, turime iš karto suprasti pagrindinę mintį: ne visas apatinis trikotažas privalo būti brangus. Žinoma, šaunu, jei galite sau leisti investuoti į trikotažą, tačiau tuo atveju, jei privalote veržtis diržus, lėšas verčiau skirkite svaresniems pirkiniams. Geriau netaupykite biuro kostiumui, marškiniams, paltui, avalynei. Šie daiktai turi tapti jūsų aprangos pamatu, ilgai neišeiti iš rikiuotės ir suteikti pagrindą tolesniems garderobo sprendimams.

Viršutinis trikotažas – palaidinės, marškinėliai – yra tie daiktai, kurie turi nuolatinį sąlytį su kūnu, yra dažnai keičiami ir skalbiami. Net jei jie kainavo brangiai, netolimoje ateityje veikiausiai išeis iš mados. Beveik vienoda tikimybė, kad dezodoranto dėmės atsiras tiek ant 10 eurų, tiek ant 100 eurų kainavusios palaidinės.

Svarbu! Mes neraginame pirkti pigų sintetinį trikotažą. Mes raginame rinktis ekologiškus audinius, o ne vaikytis prekės ženklų.

Kelnių kostiumas – puiki investicija. Jis gali būti brangus (jei turite galimybę skirti jam lėšų) arba labai kruopščiai parinktas pagal tam tikrus parametrus.

7. Daiktai iš eko medžiagų: ekonomija šiuo atveju – malonus prizas, derantis prie madingos ekologiškų daiktų tendencijos.

Atėjo laikas paliesti labai svarbią temą. Šiuo metu, kai pasaulyje vyksta globaliniai kataklizmai, žmonija vis dažniau atkreipia dėmesį į deramo santykio su aplinka klausimą. Ekonominė krizė gali tapti dar vienu žingsniu, kuris priartins mus prie gamtos išteklius tausojančio elgesio, net jei šis kelias driekiasi per tam tikrą merkantilizmą. Pradėti galime nuo taupymo. Pavyzdžiui, galime rinktis rankinę ne iš natūralios odos, o iš jos imitacijos, juo labiau, kad šiuolaikiniuose rankinių modeliuose skirtumą tarp natūralios ir dirbtinės odos įžiūrėti labai sunku. Juk vis tiek metų metais šios rankinės nenešiosite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)