„Ellips Lietuva“ kalbinta plaukų stilistė Ema Vasiliauskaitė atkreipia dėmesį, kad kiekviena grožio rutina turi keletą pagrindinių komponentų – konkrečius žingsnius, kurie padeda išlaikyti plaukus sveikus ir gyvybingus, tad juos išmokę, plaukų nebekankinsite jiems visai netinkančiomis priemonėmis.

1. Plovimas

„Šampūno paskirtis – iš plaukų pašalinti ant jų ir galvos odos susikaupusius riebalus, negyvas odos ląsteles bei nešvarumus, o pasirinkus tam skirtą šampūną, pašalinami ir kosmetikos priemonių likučiai, kurių įprasti šampūnai ne visada išplauna. Tačiau dažnai šiame etape galima persistengti – kasdien naudojant agresyvius šampūnus, iš plaukų pašalinamas natūralus, plaukus drėkinantis aliejus, o galvos oda išsausėja. Kitas svarbus niuansas – šampūno pH.

Dauguma naudoja produktus, kurių pH nėra subalansuotas jų plaukų odos ir plaukų būklei, todėl gali sutrikti pH pusiausvyra ir plaukai atrodys sausi bei labiau lūžinės. Kad taip nenutiktų, reikia įvertinti savo galvos odos tipą bei kasdien naudojamų plaukų formavimo priemonių kiekį ir atitinkamą šampūną naudoti tik tada, kai jo tikrai reikia“, – pranešime spaudai sako plaukų stilistė E. Vasiliauskaitė.

Giliai valantis šampūnas. Daugumos plaukų formavimo priemonių sudėtinės dalys ne tik susigeria į plaukus, bet ir nusėda ant galvos odos, o kasdienai skirti rūgštiniai – 0–6,9 pH – šampūnai jų išplauti negali. Giliai valantys šarminio pagrindo šampūnai, kurių pH yra nuo 7.1, atveria plauko kutikulę, todėl plaukų formavimo priemonių likučiai ir kiti nešvarumai lengviau pašalinami. Kad plaukai neišsausėtų, tokį šampūną naudokite kartą per mėnesį.

Kasdienis šampūnas. Pavadinimas jau nurodo, kad šį šampūną galima naudoti reguliariai, nes jo formulė yra švelnesnė (4–6,5 pH), todėl jis nesausina galvos odos ir plaukų. Tačiau tai nereiškia, kad trinkti galvą reikia kasdien – plaukus pakaks išplauti tada, kai jie tikrai yra susiriebalavę.

Sausas šampūnas. Tai – lengva purškiamoji priemonė, kai nėra galimybės plaukų išsiplauti įprastu šampūnu, t. y., nėra vandens, to daryti negalima dėl ligos, neturite laiko ar keliaujate. Jeigu jūsų plaukai gana greitai riebaluojasi, bet nenorite jų plauti kiekvieną dieną, sausas šampūnas padės greitai „atšviežinti“ šukuoseną.

Kadangi ši priemonė dėl savo sudėties yra linkusi kauptis ant galvos odos, stenkitės ja nepiktnaudžiauti, o kai jau galėsite galvą trinkti kaip įprastai, naudokite giliai valantį šampūną.

2. Maitinimas ir drėkinimas

Kondicionieriai turi daugybę privalumų, pagrindinis jų – plaukų maitinimas ir drėkinimas, tačiau ne mažiau svarbu, kad tinkamai parinktas kondicionierius sumažina plaukų vėlimąsi ir suvaldo nepaklusnias, besišiaušiančias garbanas. Kadangi kondicionierius tepamas ne ant galvos odos ir jis nėra skirtas išplauti nešvarumams, įprastai jo pH yra 4–5,5.

Nuplaunamas kondicionierius. Tai toks kondicionierius, kurį, užtepus ant plaukų per visą jų ilgį, galima nuplauti po kelių minučių – jį turėtumėte naudoti kaskart po plaukų plovimo šampūnu.

Nenuplaunamas kondicionierius. Tokį kondicionierių kaskart po vonios procedūrų taip pat derėtų tepti ar purkšti per visą plaukų ilgį, tačiau jo išskalauti nereikia – taip plaukai bus dar ilgiau drėkinami.

Plaukų kaukė. Norėdami papildomai drėkinti plaukus, naudokite plaukų kaukę, kad drėgmė būtų tarsi užrakinama plauko viduje – šią priemonę ant plaukų reikia palaikyti ilgiau, o po to nuplauti. Tai ypač naudinga sausiems, šiauštis ir pūstis linkusiems plaukams.

„Kad plaukai būtų sveiki, reikia rūpintis ne tik jais, bet ir galvos oda, tad tam tikrai gali nepakakti vienos linijos priemonių – galvos problemos gali būti vienos, o plaukų – visai kitos. Pavyzdžiui, labai dažnai būna, kad galvos oda linkusi riebaluotis, tačiau plaukai dėl dažymo ar iš prigimties yra itin sausi, tad, kurią kosmetikos liniją rinktis – riebiems ar sausiems plaukams?

Ką patariu daryti – pirmiausia įvertinti galvos odos būklę ir pagal tai pasirinkti šampūną: riebiai galvos odai (net jei plaukai sausi) reikėtų rinktis šampūną iš riebios odos priežiūros linijos, o jautriai ir sudirgusiai odai – raminantį švelnų šampūną. O štai plaukams, pagal jų tipą ir būklę, „priderinkite“ kondicionierių“, – pataria E. Vasiliauskaitė.

3. Šukavimas

Tai – labai svarbus žingsnis norint sumažinti plaukų vėlimąsi ir lūžinėjimą, tiesa, plaukų šepetys ar šukos turi būti kokybiški, kad plaukų neišrautų.

Šukos. Drėgni plaukai lengviau lūžinėja, todėl, kad plaukams daroma žala būtų minimali, plaukus šukuoti reikia pastariesiems visiškai išdžiūvus. Jeigu dėl laiko stokos būtina juos šukuoti dar drėgnus, reikėtų rinktis retas šukas plačiais dantukais.

Šepetys. Jų yra įvairių rūšių ir įvairios paskirties, geriausia rinktis medinį, natūralių šerelių šepetį, kad plaukai mažiau elektrintųsi. Nors vis dar gajus mitas, kad dažnai šukuojami plaukai auga greičiau, juos šukuoti tikrai pakanka kartą per dieną arba pagal poreikį – pavyzdžiui, jeigu plaukai labai veliasi, o jūs ruošiatės kažkur išeiti.

Specialios paskirties purškiklis. Jeigu šukuojant plaukus nejučia akyse kaupiasi ašaros, nes plaukai taip stipriai susivėlę, būtina naudoti tam skirtą nenuplaunamą purškiamą kondicionierių, kuris sudrėkina, pamaitina ir sulygina pasišiaušusius plaukų žvynelius, todėl plaukai tampa slidesni, mažiau veliasi ir lengviau šukuojami.

Serumas. Jeigu plaukai yra išsausėję ir šukuojant elektrinasi, šiaušiasi, o plaukų galiukai skilinėja, verta į savo grožio rutiną įtraukti serumą arba ant drėgnų plaukų tepamus vitaminus plaukams, kuriuose yra vitaminų A, C, E, Provitamino B5 ir kitų veikliųjų medžiagų.

4. Šukuosenos formavimas

„Norint suformuoti mėgstamą šukuoseną, šiais laikais galima pasinaudoti begale gudrybių ir specialių įrankių bei priemonių, kurie didina plaukų apimtį, juos tiesina ar garbanoja, tačiau kartais per skubėjimą ar iš nežinojimo, dalis jų naudojama ne pagal paskirtį.

Pavyzdžiui, garbanotiems plaukams naudojama pomada ar dėl noro turėti banguotus plaukus, ir taip išsausėjusios sruogos nupurškiamos druskos tirpalu. Nekalbu apie vis dar pamirštamą priemonę nuo karščio, kuri praverčia džiovinant bei tiesinant plaukus, ir specialias priemones su apsauga nuo UV spindulių, kurios praverčia atostogaujant prie jūros“, – sako E. Vasiliauskaitė.

Plaukų putos. Gal skamba senamadiškai, tačiau šiuolaikiškos plaukų putos plaukams suteikia norimos tekstūros ir apimties bei paryškina garbanas. Be to, jos nepalieka lipnumo pojūčio.

Plaukų lakas. Šiais laikais plaukų lakas yra įvairiapusis – ne tik fiksuoja šukuoseną, nesulipindamas plaukų, bet ir maitina, drėkina plaukus bei suteikia jiems žvilgesio.

Plaukų vaškas. Tirštesnis produktas, kuris suteikia plaukams blizgesio ir yra skirtas atskiroms plaukų sruogoms išryškinti.

Plaukų pomada. Jeigu norite ilgalaikės, nesišiaušiančios ir itin glotnios šukuosenos, plaukų formavimui rinkitės plaukų pomadą. Šią formavimo priemonę reikėtų naudoti ant drėgnų plaukų, nes ji nesudžiūsta ir suteikia šlapių, glotnių plaukų efektą.

Plaukų gelis. Priklausomai nuo stiprumo, ši priemonė gali suteikti šukuosenai bet kokią išvaizdą – nuo lengvai fiksuotų sruogų iki itin stipriai suglotnintų plaukų, tačiau visi geliai veikia vienodai – fiksuoja ir plaukams suteikia blizgesio.

Plaukų apimtį didinančios priemonės. Jeigu negalite pasigirti vešliais plaukais, apimtį ir purumą padės išgauti specialiai tam skirtos plaukų priemonės – purškiama pudra, apimties suteikiantis serumas ar purškiama dulksna.

Plaukų tekstūravimo priemonės. Tai gali būti ir specialūs purškiami druskos tirpalai, ir serumai ar garbanas paryškinantys aliejai.

Blizgesio suteikiantys serumai ar aliejai. Šios priemonės skirtos žvilgesį praradusiems, išsausėjusiems plaukams – papurškite priemonės per visą plaukų ilgį ir mėgaukitės spindinčiais plaukais.

Nuo karščio apsauganti priemonė. Nesvarbu, ar naudojate plaukų džiovintuvą, tiesintuvą ar garbanojimo žnyples, sruogas būtina apsaugoti nuo karščio.

5. Konkrečios problemos sprendimas

Kartais erzinti gali ne konkretus jūsų plaukų tipas, tačiau dėl vienų ar kitų priežasčių atsiradusi problema – pavyzdžiui, dėl dažno plaukų šviesinimo besiveliantys, žvilgesį praradę plaukai, dėl netinkamai parinktų kosmetikos priemonių ar dažno galvos trinkimo išsausėjusi, pleiskanojanti ir niežtinti galvos oda ar dėl streso gerokai išretėjusi šukuosena.

Tokiu atveju, pasitarus su gydytoju dermatologu, verta įsigyti šiai problemai spręsti skirtų priemonių ir naudoti tol, kol plaukai vėl bus gražūs ir sveiki. Jeigu problema nėra medicininės prigimties, atsiradusias trumpalaikes bėdas galima išspręsti keliais būdais.

Galvos odos gydymas. Jeigu jūsų galvos oda pleiskanoja, niežti, yra sausa arba turite problemų dėl egzemos, grybelių ar bakterijų, greičiausiai, jūsų galvos oda ir plaukai yra per daug šarminio pH. Kartais taip gali nutikti per dažnai naudojant grožio priemones su aukštesniu nei 7pH, tad, jas pakeitus į mažesnio pH produktus, kurie palaiko normalią galvos odos mikroflorą, situacija turėtų pagerėti.

Tikslinė plaukų kaukė. Plaukų kaukės, kurios yra prisodrintos maitinamųjų ingredientų ir kurių sudėtyje nėra sulfatų (SLS, SLE), parabenų, formaldehido, ftalatų, dirbtinių dažiklių, mineralinio aliejaus, EDTA, talko ir aliuminio, pamaitins, sudrėkins ir atgaivins plaukus. Rekomenduojama naudoti bent 1 kartą per savaitę.

Vandens filtras. Dauguma nepagalvoja, bet plaukų grožiui ne mažiau svarbus ir vanduo, kuriuo plauname plaukus – jeigu jame yra daug geležies, jis „kietas“, plaukai itin sausėja ir šios problemos nesprendžia net geriausios drėkinančios plaukų priežiūros priemonės. Kita problema, su kuria dažnai susiduria šviesiaplaukės, galvą plaunančios vandeniu, kuriame yra ištirpusių įvairių metalų – plaukai įgauna keistą gelsvą atspalvį, kurį pašalinti galima tik specialios paskirties šampūnais.

„Gal skamba sudėtingai, bet prižiūrėti plaukus nėra sunku – svarbu visas priemones naudoti pagal jų eiliškumą. Pirmiausia galvą išplauname šampūnu, kad atsidarę plaukų žvyneliai užsidarytų ir plaukai neprarastų drėgmės, į plaukus įmasažuojame kondicionierių, kad plaukai būtų pamaitinti, patepame juos vitaminais plaukams, o kai plaukai pradžiūsta, pagal poreikį tepame apsaugą nuo karščio, apimties didinimo priemones, plaukų putas ir blizgesio suteikiančio serumo.

Jeigu norite suformuoti mėgstamą glotnią šukuoseną, išdžiovinkite plaukus ir sutvirtinkite juos plaukų geliu ar papurškite plaukų laku. Svarbu rinktis tas formavimo priemones, kurios sulaiko drėgmę ir padeda išlaikyti plaukus sveikus.

Žinoma, dramatiško pasikeitimo nepastebėsite per naktį, tai gali garantuoti tik ilga ir nuosekli grožio rutina su tinkamai parinktomis priemonėmis. Kaip ir pradėjus sportuoti, taip ir pakeitus tam tikrus grožio produktus tinkamesniais, mūsų kūnas prie jų pratinsis ir gerąsias medžiagas savinsis pamažu, tačiau rezultatas vieną dieną vistiek jus nudžiugins“, – sako. E. Vasiliauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją