1. Greitai paruošiama avižinė košė (su skoniais). Šių košių sudėtyje gausu pridėtinio cukraus ir natrio, kurių mes taip stengiamės išvengti savo kelionėje lieknos figūros link. Greitiems pusryčiams paruošti ieškokite košės, kurios sudėtyje būtų mažiau nei 6 gramai cukraus ir mažiau nei 140 mg natrio (1 porcijoje).

2. Daržovių makaronai dėžutėse. Maistingumo atžvilgiu, skirtumas tarp pilno grūdo ir daržovių alternatyvos makaronų, yra praktiškai nepastebimas. Tačiau egzistuoja ir tikrai geresnė sveikų makaronų versija, kurią nesunkiai pasigaminsite namuose – spagečiai iš cukinijų.

3. Trapučiai. Kad ir kaip sveikai skamba šis užkandis, pirmas įspūdis labai apgaulingas. Kukurūzus, ryžius, grikius ar kviečius veikiant aukštai temperatūrai, jie praranda savo vertingąsias savybes, maistines medžiagas ir skaidulas, suyra dalis juose esančių antioksidantų.

4. Daržovių traškučiai. Traškučiai visada liks traškučiais, ir visiškai nesvarbu – pagaminti jie iš bulvių ar burokėlių. Pavojinga yra ne pati daržovė o tai, kad ji kepama hidrintuose riebaluose.

5. Paruošti trintų vaisių kokteiliai. Dažniausiai, šių gėrimų pagrindą sudaro vaisių sultys, turinčios daug cukraus ir kalorijų. Bus sveikiau, jei mėgstamą kokteilį pasigaminsite namuose iš jau turimų ir gerai pažįstamų ingredientų. Kaip tai padaryti, aprašėme straipsnyje „Kaip pasigaminti tobulą glotnutį„.

6. Pusfabrikačiai su netikra mėsa. Vegetariški „mėsos“ produktai dažniausiai gaminami iš sveikatai klausimus keliančių ingredientų (perdirbti sojos baltymai arba ksantano guma). Verčiau rinkitės augalinės kilmės produktus ir mėgstamiausius daržovių kepsnelius ar falafelius pasigaminkite patys.

7. Salotų padažai „be riebalų“. Jei jau be riebalų, atrodo sveikiau, tiesa? Visai ne. Salotos ir daržovės turi begalę vitaminų, svarbiausių mineralų ir antioksidantų, kurių įsisavinimui sveikieji riebalai yra būtini.

8. Šalta kava skardinėse. Kad ir koks patogus atrodo šis variantas, šių kavos gėrimų sudėtyje saldiklių tikrai netrūksta.

9. Liesas, neriebus majonezas. Tiesa, šis majonezas turės dvigubai mažiau kalorijų nei įprastas. Tačiau tam, kad būtų sumažintas riebalų kiekis, į jo sudėtį yra pridėta daug kitų įtarimą keliančių ingredientų ir saldiklių.

10. Dietiniai gėrimai. Nulis kalorijų dar nereiškia, nulį poveikio organizmui. Gerdami dietinę kolą vietoje įprastos, kalorijų skaičių gal ir sumažinsite, bet sveikesniais tikrai netapsite.

11. Baltymų batonėliai. Kaip ir daugelis kitų perdirbtų maisto produktų, baltyminių batonėlių gamyboje naudojami įvairūs saldikliai (auksaspalvis sirupas, rudųjų ryžių sirupas, cukranendrių sirupas), riebalai (palmių aliejus, saulėgrąžų aliejus), sintetiniai skonio stiprikliai ir maistiniai dažai.

12. Granola. Jei atkreipsite dėmesį į šio „sveikai“ atrodančio užkandžio sudėtį, pamatysite kiek kalorijų, riebalų ir cukraus ten yra pasislėpę. Granola gali būti labai sveikas ir maistingas produktas besirūpinantiems savo mitybą, tačiau, norint geriausio rezultato, ją vertėtų pasigaminti namuose.

13. Įvairių skonių jogurtas. Parduotuvėse esantys bananiniai, braškiniai ar miško uogų skonio jogurtai atrodo labai viliojančiai, tačiau yra tokie saldūs ir pilni cukraus, kad vietoje sveiko užkandžio, juos galima pavadinti desertais.

14. Riešutų rinkiniai. Rinkdamiesi jau supakuotus riešutų rinkinius, įsitikinkite, kad juose nėra riešutų, dengtų pieniško šokolado glajumi ar cukruotų vaisių. Kaip valgyti riešutus, kad jie būtų lengvai virškinami ir jums suteiktų maksimalią naudą, skaitykite šiame straipsnyje.

15. Šaldytas jogurtas. Vietoje mėgstamiausių ledų rinkdamiesi šaldytą jogurtą, tikrai sutaupysite bent pusę kalorijų. Tačiau, tai nereiškia, kad šaldyti jogurtai yra sveiki ir juose nėra cukraus. O skonis – toli gražu neprilygsta mėgstamiausiems ledams. Jei jau nusprendėte pasilepinti, tai lepinkitės skaniai.

16. Užkandžiai be glitimo. Glitimo neturintys produktai, tokie kaip vaisiai, daržovės, ryžiai ar bolivinė balanda yra labai sveika. Na, o parduotuvių lentynose esantys sausainiai, duona ar vafliukai „be glitimo“ turi lygiai tiek pat kalorijų, natrio, pridėtinio cukraus ir sočiųjų riebalų, kaip ir bet kurie kiti užkandžiai.

17. Sultys. Net jei ir ant pakuotės parašyta „100% sultys“ arba „be pridėtinio cukraus“, visos sultys iš savęs, paprastai kalbant, yra koncentruota cukraus forma.

18. Saldintas augalinis pienas. Jei netoleruojate laktozės arba esate veganas, tikriausiai, mėgstate augalines pieno alternatyvas. Didelis pasirinkimas gali būti išties apgaulingas ir vaniliniai ar šokoladiniai gėrimai toli gražu nėra tokie sveiki, kai jų sudėtyje pasislėpę tiek daug cukrus.

19. Kokosų miltai. Nors ir pagaminti iš smulkiai sutrinto kokoso ir puikiai tinka netoleruojantiems glitimo ar praktikuojantiems Keto mitybą, šie miltai turi tikrai daug kalorijų ir riebalų, tad juos reikia vartoti atsargiai. Apie sveikesnes alternatyvas įprastiems miltams galite skaityti šiame straipsnyje.

20. Augalinės kilmės sviestas. Žodžiai „augalinės kilmės“ ne visada reiškia „sveika“, kadangi šis sviestas įprastai yra pagamintas aliejaus pagrindu, o jo sudėtyje gaunu sočiųjų riebalų.

Tad ką daryti? Baimintis šių maisto produktų nereikia, tačiau šviesti save ir galvoti, ką dedate į savo pirkinių krepšelį, tikrai svarbu. Ir žinoma, nesusivilioti vien prekės pavadinimu, užrašytu ant etiketės – verta perskaityti ir jos ingredientus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt