Camelia“ farmacijos specialistė Karolina Vėgėlė paaiškino, kokios pasekmės gali ištikti per ilgai laikant priemones.

„Vienos moterys naudoja tik būtiniausius produktus – serumus, veido ar paakių kremus, o kitos jų turi ne po vieną ir dienos metu su savimi nešiojasi kosmetines, kuriose gausu dekoratyvinės kosmetikos. Tikrai sutiksite, kad turint daugiau priemonių pasidaro sunku prisiminti, kada kuris šampūnas, kremas, dekoratyvinė kosmetika buvo pirkti, o juo labiau kada pirmą kart atidaryti.

Neprisimenant tikslaus laiko, nežinote, ar turima priemonė dar tinkama naudoti. Stovinti sena kosmetika užima ne tik vietą, bet ir savo buvimu kelią chaosą, kai per nenaudojamus produktus negalite rasti iš tiesų patinkančios priemonės. Dar blogiau, kai užsistovėjusią kosmetiką spontaniškai sugalvojate panaudoti, primenu, kad net po vieno tokio karto galite susidurti su odos infekcija.

Tokiu atveju, senos kosmetikos laikymas bei naudojimas jums kainuotų ne tik diskomfortą, papildomus pinigus, bet ir laiką gydant sudirgintą odą“, – sakė farmacijos specialistė.

Karolina Vėgėlė

Ji įvardijo laiką, kas kiek reikia atnaujinti ar peržiūrėti kosmetiką.

„Siekiant to išvengti, sukauptam kosmetikos arsenalui būtina kas 1-3 mėn. atlikti produktų reviziją. Lengviausias būdas, padėsiantis greitai peržvelgti turimus produktus ir nepasimesti tarp jų galiojimo laiko, yra pirmą kartą atidarius pakuotę ant jos užklijuoti užrašą su atidarymo data.

Taikant šį metodą, kurį taip pat naudoja kosmetologės ir vizažistės, paprasčiau suprasite, kada priemonė dar tinkama naudoti ir kada su ja reikėtų atsisveikinti“, – nurodė K. Vėgėlė.

Farmacijos specialistė pateikė ir dažniausiai naudojamų priemonių galiojimo laiko rekomendacijas.

„Sausą dekoratyvinę kosmetiką galite naudoti ilgiau nei priemones skystame pavidale. Nepaisant to, nestebint gamintojo ženklinimo galima lengvai apsigauti, nes pasibaigus jų galiojimo laikui išorinių pokyčių galite nepastebėti. Atminkite, kad jei ir produktas atrodo tinkamas, birius skaistalus, presuotas pudras ir sausas kontūravimo paletes veidui naudokite ne ilgiau nei 2 metus.

Skysti makiažo pagrindai, maskuojančios priemonės, lūpų blizgesiai ir kreminiai skaistalai pagal rekomendaciją tinkami naudoti metus nuo atidarymo. Pasibaigus jų galiojimo laikui šie gali oksiduotis ir pakeisti spalvą.

Išsukami lūpų dažai turi ilgesnį, net 2 metų galiojimo laikotarpį, tačiau tikslų laiką nurodo pakuotės ženklinimas.

Trumpiausia naudojamos kosmetikos priemonės yra skirtos akių makiažui. Mūsų akys yra viena iš jautriausių kūno vietų, todėl blakstienų tušą, akių pieštuką, kuris kontaktuoja ne su voku, o su akių obuoliu galite naudoti ne ilgiau nei 3 mėnesius nuo atidarymo.

Tai – vena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų, moterys neretai blakstienų tušą naudoją tol, kol jis dažo blakstienas norima spalva, o akių pieštuką – kol nepasibaigė. Siekiant apsaugoti savo regą ir akis nuo infekcijų atsikratykite per ilgai turimomis priemonėmis ir pakeiskite jas naujomis.

Didelė dalis moterų akių šešėlius naudoja daugybę metų nežinodamos, kad daro didžiulę klaidą. Per keletą metų priemonėje pradeda kauptis organizmai, galintys sukelianti alergijas ir uždegimus, užteršti naudojamus kosmetikos šepetėlius.

Kad to išvengtumėte, dėl artimo kontakto su akimis, makiažui skirtus akių šešėlius naudokite tik metus. Norint produktą naudoti tinkamai ir anksčiau laiko neužteršti bakterijomis turite periodiškai plauti makiažo šepetėlius“, – paaiškino ji.

„Svarbu žinoti, kad dalinantis makiažo šepetėliu su kitu asmeniu, privaloma po naudojimo jį kruopščiai išplauti ir paruošti tolimesniam naudojimui. Niekada negalite žinoti ar asmuo naudojęs jūsų šepetėlį nėra e.coli ar stafilokoko bakterijų turėtojas. Minėtos bakterijos yra pavojingos ir gali užteršti jūsų turimus produkto padengimui naudojamus įrankius ir kosmetiką, dėl šios priežasties nerekomenduoju kosmetikos testerių tepti tiesiogiai ant veido“, – .

„Ant kiekvieno kasdieninės ar dekoratyvinės kosmetikos produkto galite rasti atsukto indelio paveikslėlį, šalia kurio nurodytas tinkamas galiojimo laikas, kaip, pavyzdžiui, 12M – tai reiškia, kad produktas nuo atidarymo gali būti naudojamas ne ilgiau nei 12 mėnesių“, – .

„Grįžtant prie dermatologinės kosmetikos primenu, kad atsukami ir tepami kremai turi būti dengiami mentele, nenaudojant aplikatoriaus turimos kosmetikos galiojimo laikas gali ženkliai sutrumpėti dėl artimo kontakto su bakterijomis.

Jei toks naudojimo būdas jums nėra priimtinas, siūlau rinktis veido kremus ir serumus dozuojamus pompa, tokios pakuotės dažnai būna sterilios ir į jas nepatenka oras. Naudojant serumą su pipete, skirstant produktą pasistenkite pipete nepriliesti veido odos.

Kosmetikos priemones laikykite tamsioje, vėsioje vietoje, kad paveiktos šalčio ar šilumos jos nepakeistų savo savybių, taip įvykus pokyčiai būna matomi plika akimi, pasikeičia produkto spalva, konsistencija ar kvapas“, – pasakojo K. Vėgėlė.

Ji siūlė pirmiausia ne pirkti naują priemonę, o prašyti mėginukų.

„Tam, kad išvengtumėte kosmetika perpildytų namų lentynų ir rankinių skyrelių, geriausia būtų prieš perkant naują produktą paprašyti mėginuko, taip nereikės netikusios priemonės sandėliuoti ar tiesiog išmesti. Žinoma, būti tokia atsakinga pirkėja, kai reklamos gundo kosmetikos priemonę įsigyti čia ir dabar, yra sudėtinga, o jei dar perkate internetu – tai tampa praktiškai visai neįmanoma.

Norint išvengti perdėto pirkimo ir sumažinti turimos kosmetikos kiekį patariu konsultuotis su specialistu, jis padės atsirinkti keletą jums tinkančių produktų, kurie leis sukurti sveikos odos įvaizdį ir padailinti esamus bruožus nenaudojant 10-20 priemonių.

Šių dienų tendencija yra tvarumas, todėl neskubėkite išmesti jums netikusias priemones ir raskite joms kitą panaudojimo būdą. Jei turite ne vieną veido kremą ir matote, kad nespėsite laiku sunaudoti, rekomenduoju jį pritaikyti pėdų ir rankų drėkinimui, taip ne tik sunaudosite netikusią veidui priemonę, bet ir ilgiau išlaikysite rankų odą jaunatvišką“, – patarė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt