Nors, pasak „Perfectus clinica“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo dr. Jono Drąsučio, vis dar populiariausia krūtų estetinė operacija išlieka jų didinimas implantais, vis daugiau pacienčių kreipiasi dėl krūtų mažinimo ar krūties atkūrimo.

Pranešime spaudai gydytojas pasakoja apie operacijų tipus ir ką reiktų žinoti, ryžtantis krūtų korekcijai.

Krūtų pakėlimas pagimdžius ir baigus žindyti

Pasibaigus nėštumo ir maitinimo periodui, moterys į plastinės chirurgijos specialistus dažniausiai kreipiasi dėl krūtų pakėlimo operacijos. Ši krūtų korekcijos operacija gali būti atliekama ir su krūtų implantais, ir be jų.

„Krūtų pakėlimas atliekamas tuomet, kai krūtys yra pakeitusios savo formą, tūrį, audiniai per laiką išsitampę, krūtys nukarusios. Naudojant šį metodą atliekama krūtų, dažniausiai pakeitusių formą pagimdžius ir baigus maitinti kūdikį, korekcija“, – pasakoja gydytojas dr. J. Drąsutis.

Tokia operacija trunka apie 2,5–3 valandas, pooperacinis laikotarpis – 6 savaites.

Labiausiai kompleksuojama dėl didelių krūtų

Apie dideles krūtis, kurios sukelia daug diskomforto moteriai, kalbama retai. Vadinamosios gigantiškos krūtys – aktuali problema. Moterys, turinčios dideles krūtis, skundžiasi nugaros skausmais, joms sunku parinkti liemenėlę, krūtys atrodo neestetiškai, trukdo kasdieniame gyvenime.

„Krūtų mažinimo operacija suteikia galimybę išspręsti minėtas problemas, operacijos metu galima sukurti estetišką krūtų vaizdą. Tiesa, ši operacija sudėtingesnė nei krūtų didinimas, bet daugeliui moterų palengvina gyvenimą ir grąžina gražios krūtinės džiaugsmą“, – sako Dr. J. Drąsutis.

Krūtų asimetrija: padėti gali tik chirurgas

Rečiau pasitaikanti operacija – krūtų asimetrijos korekcija. Dažniausiai ja taisoma įgimta patologija, pavyzdžiui, Polando sindromas, kai dėl krūtinės raumenų aplazijos abi krūtys yra nesimetriškos – viena gerokai didesnė už kitą ar viena iš jų apskritai neišsivysčiusi.

„Tokiu atveju atliekamos kombinuotos krūtų simetrizacijos operacijos, neretai susidedančios iš kelių etapų – krūtų pakėlimo ir jų suvienodinimo implantais arba savu riebaliniu audiniu“, – pasakoja gydytojas.

Krūties atkūrimas – baigiant pamiršti ligą

Tobulėjant medicinai, vis daugiau moterų sėkmingai įveikia onkologines ligas, pavyzdžiui, krūties vėžį, ir pasveikusios grįžta į normalų gyvenimą. Dėl ligos netekusioms vienos ar abiejų krūtų moterims puiki išeitis – plastinė rekonstrukcinė operacija, leidžianti atkurti prarastas kūno formas.

„Atkurta krūtis padeda moterims atsikratyti kompleksų, pamiršti onkologinę ligą ir laimingai tęsti gyvenimą. Tenka stebėti, kaip sėkmingai įveikusios ligą ir ištvėrusios rekonstrukcinę operaciją moterys sužydi“, – teigia dr. J. Drąsutis.

Pasiruošimas tokiai operacijai yra ilgas, būtina nuosekliai bendradarbiauti su chirurgu. Reikia atlikti ne vieną operaciją, kad pacientė po krūtų rekonstrukcijos galėtų grįžti į visavertį gyvenimą.

Kai kompleksuojama dėl per mažų krūtų

Krūtinės dydį labiausiai lemia genai, todėl natūraliai padidinti krūtinę yra labai sunku ar net neįmanoma. Dėl šios priežasties vienintele išeitimi tampa plastinė krūtų korekcijos operacija. Vis dėlto, pasak plastikos chirurgo J. Drąsučio, korekcija gali padėti tik tada, kai moteris yra visiškai įsitikinusi, kad tai jai reikalinga ir pagerins gyvenimo kokybę.

„Šiandien korekciją galima atlikti dviem būdais – implantais ir panaudojant savus riebalus. Riebalų persodinimas – kompleksinė procedūra, kai nuo tam tikrų kūno vietų (pvz., pilvo, šlaunų) nusiurbtas riebalinis audinys paruošiamas injekcijoms į norimas kūno vietas (pvz., krūtis). Būtina žinoti, kad ne visas persodintas riebalinis audinys prigyja, todėl tokio tipo operacijos dažniausiai yra kartojamos po kelis kartus, kad būtų pasiektas norimas rezultatas“, – aiškina J. Drąsutis. Anot jo, remiantis moksliniais tyrimais bei individualia praktika, riebalų prigijimas siekia apie 50 %.

Nusprendus atlikti krūtinės didinimą implantais, atliekami detalūs moters krūtų matavimai ir plastikos chirurgas parenka būtent tuos krūtų implantus, kurie yra tinkamiausi – tai, anot chirurgo, priklauso nuo moters pageidavimo, jos kūno sudėjimo ar krūtinės formos.

Po operacijos

Specialistas pataria ryžtantis krūtų korekcijai įsivertinti tai, kad reikės daugiau laiko skirti sau, poilsiui ir turėti kantrybės sulaukti galutinio rezultato: „Pooperacinis laikotarpis įprastai trunka 6 savaites. Tuo metu moteris negali sportuoti. Galutinis rezultatas matomas po 2–3 mėnesių nuo operacijos dienos. Pooperaciniai randai tampa mažiau pastebimi po maždaug 6 mėnesių.“

J. Drąsučio teigimu, svarbu nepamiršti, kad kintant kūno masei ar bėgant metams krūtys linkusios keisti savo išvaizdą, todėl, praėjus 15–20 metų po pirmos operacijos, gali tekti atlikti koreguojamąsias krūtų operacijas. Korekcijos reikalingos ne dėl to, kad būtina keisti implantą, bet todėl, kad krūtys pakito ir pakeitė savo formą.

Gydytojas apibendrina, kad ryžtantis operacijai labai svarbu nuspręsti atsakingai ir žinoti visus korekcijos etapus: „Prieš apsisprendžiant dėl krūtų korekcijos operacijos, būtina išankstinė ir nuodugni konsultacija, kurios metu išsiaiškinami būsimos pacientės lūkesčiai ir atsakoma į visus iškilusius klausimus. Visada pabrėžiu, kad korekcija gali padėti tik tada, kai moteris yra visiškai įsitikinusi, kad ši jai reikalinga ir pagerins gyvenimo kokybę“, – apibendrina gydytojas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)