Kartu su „Vitkus Clinic“ kosmetologe diskutavome, kokį grožio puoselėjimo režimą turėtume palaikyti karantino metu, kaip išsiversti be reguliarių vizitų pas kosmetologą ir ką būtina žinoti apie pavasario sezono įtaką mūsų odai.

– Kaip manote, karantinas – iššūkis ar dovana mūsų veido odai? Viena vertus, pas kosmetologą šiuo laikotarpiu neapsilankysi, tačiau iš kitos pusės – negąsdina nei agresyvūs pavasariniai saulės spinduliai, nei oro tarša.

– Neduok Dieve tokių dovanų! Susiklosčiusiai tokiai situacijai galima įžvelgti keletą aspektų, kaip ši situacija gali paveikti mūsų odą.

Stresas. Psichoemocinė būsena dažnai paaštrina dermatologines bėdas.Tam įtakos turi padidėjusio kortizolio kiekis, kuris lemia sumažėjusias apsaugines organizmo funkcijas. Streso paveikta oda dažnai pleiskanoja, pasidaro jautri, jaučiamas tempimas, o taip pat gali atsirasti spuogų. Ieškokite kosmetikos su antioksidantais, kurie atkuria mikrofloros balansą bei stiprina odos apsauginį barjerą. Labai svarbu pilnavertė mityba, skysčių vartojimas, streso prevencija, pavyzdžiui, meditacija, kvėpavimo ir fiziniai pratimai.

Mėlynoji ekranų šviesa. Deja, bet yra net pavojingesnė nei UV spinduliai, nes skleidžiamos bangos yra ilgesnės ir skvarbesnės. Tad ilgas buvimas prie kompiuterio ar „žydrųjų ekranų“ gali išsausinti ne tik akių gleivinę, bet ir odą. Raskite laiko knygų skaitymui, darykite didesnes pertraukas tarp telefono, kompiuterio ar TV ekranų.

Deguonies stoka. Tai taipogi atsiliepia mūsų odai. Deguonis valo mūsų kraują, stiprina imunitetą, gerina miegą, mažina stresą bei įtampą. Dažnai vėdinkite patalpas. Drėkinkite odą tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Vandens balansą organizmui palaiko vidaus drėkinimo sistema (osmotinė), kai vanduo patenka per kraujagysles ir išorinio drėkinimo sistema (fiziologinė), kai vanduo patenka į odą per orą ar kosmetines priemones. Esant nepakankamai vandens organizme, sumažėja ląstelių elastingumas ir atsparumas. Naudokite kosmetinius produktus, kuriuose yra vitaminų A,E,C bei D. Taip pat svarbus pantenolis, keramidai, hialurono rūgštis, jūros dumbliai.

– Nebelieka poreikio dažytis. Mėnuo, du be makiažo – kaip tai gali atsiliepti mūsų odai?

– Už mėnesį be makiažo jūsų oda padėkos! Jei tinkamai ja rūpinsitės, ryte ir vakare nuvalysite odą tinkamu, kokybišku prausikliu, tokia rutina leis odai lengviau kvėpuoti. Dabar svarbi odos priežiūra, kuri gali padėti atkurti hidrolipidinį odos barjerą. Rinkitės produktus, kurie prisotinti aktyviųjų medžiagų, tokių kaip skvalenas, fosfolipidai, šlapalas, trigliceridai, riebaluose tirpūs vitaminai, hialurono rūgštis.

– Sakoma, dabar – geras metas atpratinti plaukus nuo dažno trinkimo šampūnu. Pritariate ar ne?

– Manau, kad higiena yra būtina ir nesvarbu, kad paskelbtas karantinas. Venkite šampūnų, kurių sudėtyje gausu ingrediento Sodium Lauryl Sulphate (natrio sulfatas), jis kenkia ne tik plauko struktūrai, bet ir galvos odai, nes ši medžiaga skverbiasi į kraujo apytakos sistemą. Dar vienas dirgiklis yra džiovintuvai, tiesinimo ar sukimo žnyplės, kurių tikrai šiuo metu galime atsisakyti.

Stenkitės nešukuoti šlapių plaukų. Ilgus plaukus pradėkite šukuoti nuo galiukų po to tik kilkite į viršų prie šaknų. Vieną kart per savaitę pašildykite nerafinuotą kokosų, arganų, alyvuogių aliejų, paskirstykite ant visų plaukų, galvos odos, taip aliejus geriau prasiskverbs pro plauko folikulą, suaktyvins kraujotaką, pamaitins ir pagerins pavargusio plauko struktūrą.

– Pastebiu, kad socialinėje erdvėje atsiranda įvairių grožio iššūkių. Pavyzdžiui – kaukių savaitė, kai kasdien odą lepiname šiuo produktu. Ar kasdien naudoti kaukę nėra per dažnai?

– Geras pastebėjimas. Čia tinka auksinė taisyklė: „viskam yra laikas ir saikas“. Kaukės pasižymi greitu ir efektyviu veikimu, gerina odos išvaizdą. Kaukės veikia skirtingai, priklausomai nuo sudėties. Kaukių poveikis gali būti įvairus: ramina, drėkina, skaistina, mineralizuoja, skatina regeneraciją, mažina sebumo perteklių. Jos veikia aktyviau nei kremai.

Kaukę patartina ant odos tepti 1-3 kartus per savaitę. Bet ne kasdien, kad išvengtumėm alerginių reakcijų, sudirgimų, ar eritemų. Kaukės turi būti tepamos tik ant gerai nuvalytos odos, jei reikia, prieš tai atlikus odos šveitimą.

Rūta Mažeikienė

– Kokias grožio procedūras „namų režimu“ galime atlikti saugiai ir be baimės, kad pakenksime veido odai?

– Dažnai sakydavau savo klientėms, kad skirtų daugiau laiko veido priežiūros rutinai. Dabar tai – ne problema, nes laiko turime į valias.

Rytas turėtų prasidėti nuo veido odos nuvalymo. Jei turime riebią veido odą, ją nuprausiame valikliu, o jei sausą ir dehidratuotą, pakaks ir vandeniu. Tonizuojame, paskirstome paakių kremą ant viršutinių ir apatinių vokų, o taip pat ir virš lūpų. Pagal odos poreikius padengiame serumu, o kai jis įsigers, paskirstome drėkinantį kremą. Vakaro rutina: prausiklis + tonizavimas + paakių priežiūra + serumas + maitinamasi kremas.

Vieną kartą per savaitę atliekame veido odos šveitimą, 1-3 kartus per savaitę užsidedame kaukę.

Nereikia už mūsų organizmą (šiuo atveju odą) dirbti jo darbą, reikia tik padėti.

– Ką tik išbridome iš žiemos sezono, o keičiantis sezonams, reikia peržiūrėti ir savo kosmetikos lentynos turinį. Kaip išsirinkti produktus, kai nėra galimybės gyvai pasikonsultuoti su kosmetologu?

– Pavasarį bunda ne tik gamta, bet ir keičiasi mūsų odos poreikiai. Po žiemos mes matome, kad oda atrodo pavargusi, papilkėjusi, dėl ilgo šildymo sezono dehidratavusi, dažnai šerpetoja, atrodo blyški, sudirgusi, praradusi gyvybingumą, sutrinka odos atsparumas į barjerines funkcijas.

Pavasarį svarbus odos drėkinimas pasitelkiant šiuos ingredientus: pieno rūgštį, šlapalą, provitaminą B5, liposomas, talasferas, alantoiną, bisabololą.

Regeneracijai ieškokite priemonių su vitaminu A, E,C, mikroelementais, rudųjų dumblių ekstraktu, rozmarinu, ženšeniu.

Sausai odai reikalingi drėkinamieji, maitinamieji produktai su lipidais. Riebiai odai pravers serumai, lengvos tekstūros kremai ir geliniai produktai.

Vyresnio amžiaus žmonėms patariu naudoti priemones su flavanoidais, fitohormonai (raudonųjų dobilų, juodųjų avižų, nakvišų). Jie sulėtina senėjimo procesus, stimuliuoja epidermio regeneraciją, pagerina kolageno sintezę.

– Tikėtina, šiuo sunkmečiu žmonės pradės taupyti. Kokių grožio priemonių sąskaita taupyti nevalia?

– Grožis jokia ne prievolė, svarbiausia turi būti sveikata, tačiau nepamirškime, kad visais laikais žmonės ieškojo būdų, kaip išlikti jaunatviškais ir patraukliais. Kažkada viskas baigsis ir po truputį sugrįšime į mums įprastą ritmą. O kokių procedūrų jums reikės, padės apsispręsti jūsų kosmetologai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)