– Terminas „aktyvi kosmetika“ kasdienybėje gana naujas – kas tai?

– Pati šį terminą vartoju jau 10 metų, tačiau kai kur jis nėra net išskirtas. Jeigu bandytume apibendrinti – tai priemonės, kuriose yra didesni kiekiai veiksmingųjų medžiagų; tokių kaip vitaminai, peptidai, keramidai ir taip toliau. Kuomet jų koncentracija priemonėje yra gan didelė, galime priemonę laikyti aktyvia. Pavyzdžiui, jei aktyvioji medžiaga priemonėje yra retinolis, daugelis rimtų gamintojų ant pakuotės įvardija kiekį, nurodo koncentracijos procentuotę ir tai padeda išsirinkti.

– Kiek tikėtina aktyvių priemonių rasti įprastuose prekybos centruose ar tinklinėse kosmetikos parduotuvėse?

– Sakyčiau, kad mažai tikėtina. Tų priemonių kainos yra net ne vidutinės, o prie mažesnių – faktas, kad gamintojai orientuojasi į žemą savikainą. Tokiu atveju priemonėse gali būti ir vitaminų, ir kitų aktyviomis vadinamų medžiagų, kurias rašo ant pakuotės, tačiau tai bus tik lašas – labai nedideli kiekiai. Didėjant aktyvios medžiagos kiekiui, didėja ir savikaina. Tad už 10 eurų aktyvaus produkto, greičiausiai, nenusipirksite.

– Kokia mažiausia kaina tuomet galima rasti kokybišką priemonę su pakankamu kiekiu aktyvių medžiagų?

– Už 20-25 eurus, priklausomai nuo gamintojo, jau tikrai galite išsirinkti neblogą produktą. Ir priešingai – yra tam tikra kainos riba, nuo kurios produkto gerumas jau nesikeičia. Jeigu kas žavisi priemonėmis, kainuojančiomis 100-200 eurų, mažai tikėtina, kad jų sudėtyje bus kas ypatingo. Tokiu atveju mokate už pakuotę, pavadinimą, už medžiagų kilmės vietą „Šveicarijos Alpėse“ ar dar už kažką. Esminio skirtumo tai jau nesudaro.

Kosmetikos kūrėja Indrė Urbanavičienė

– Kaip galime žinoti priemonės stiprumą?

– Pakankamai sunku įvertinti priemonės sudėtį, kai nežinai įvairių subtilybių. Vienintelis dalykas, į kurį visi galime atkreipti dėmesį, tai sudėtinių dalių išvardijimo tvarka. Kosmetinių medžiagų sąrašas sudėtyje sudaromas mažėjimo tvarka. Kas yra įvardyta pradžioje – to priemonėje bus daugiausia. Kartais gamintojai patys nurodo ant pakuotės, kad, pavyzdžiui, „sudėtyje yra 2 proc. niacinamido“.

– O pagal ką rinktis, kokios tos medžiagos reikalingos odai? Pagal amžių ar pagal odos tipą?

– Amžius kažkiek svarbus, bet tik dėl vienos ribos. Ta riba – maždaug 25 metai. Iki jų oda nesensta ir labai puikiai geba pati savimi pasirūpinti, atsinaujinti ir joje vykstantiems procesams nereikia pagalbos. Kosmetika jauname amžiuje tikrai gali būti paprastesnė – pakanka nuvalymo, padrėkinimo, ir jei reikia – nuraminimo ar porų išvalymo. Pakanka visiškai paprastų, funkcinių dalykų.

Nuo 25-erių iki 30-ies galima po truputį dairytis aktyvesnių priemonių, bet labai daug ko keisti dar nereikia. O nuo 30-35 metų reiktų rinktis priemones su aktyviomis medžiagomis, kurios kovoja ne tik su bendra oksidacija ir kitais odą veikiančiais faktoriais, bet turi ir senėjimą stabdantį poveikį.
Tada jau svarbu didesnėmis koncentracijomis priemonėse naudojami vitaminai, peptidai...

– Kaip žinoti, kokios medžiagos kokiai odai yra tinkamos?

– Visos aktyvios medžiagos iš esmės tinka visiems odos tipams. Bet kalbant apie atskirus tipus, svarbu išskirti kelis dalykus. Sausai odai visuomet tinka natūralūs ar sintetiniai aliejai, sviestai, maitinantys ir drėkinantys kremai. Aliejuose gausu riebiųjų rūgščių, kurios padeda sausai odai. O visa kita – įprastos medžiagos, hialuronas, glicerinas, proteinai, kolagenas – tinka ir sausai odai, ir kitiems odos tipams.

Kalbant apie mišrią/riebią odą, kaip tik negalima naudoti jokių natūralių aliejų, jokių sunkių medžiagų. Vienintelis dalykas, kurį galima naudoti iš natūralių medžiagų, tai ekstraktai. Reikia labai atsirinkti, kas tinka, kad nekimštų porų.

– Kokia medžiaga aktualiausia, kai esant daugiau kaip 30-ies formuojasi pirmosios raukšlės?

– Norint prižiūrėti odą po 30-ies, pirmiausia reiktų atkreipti dėmesį ne į pavienes medžiagas, o į nuoseklią priežiūros rutiną. Ryte ir vakare, kaip maldelę, kasdien reikia atlikti tam tikrus veiksmus. Taigi, svarbiausia kasdienė odos priežiūra, apsauga nuo saulės ir, aišku, geresnių produktų be prastų pridėtinių medžiagų atsirinkimas.

Yra susiformavęs klaidingas požiūris, kad va, suėjo 35 m., dabar susipirksiu krūvą priemonių ir jau „susitvarkysiu“. O iš tiesų odą juk reikia prižiūrėti nuolat. Nėra medžiagų, kurios imtų ir visiškai panaikintų raukšleles. Tačiau yra medžiagos, kurios gali sumažinti raukšlių gylį, pagerinti odos būklę.

Viena iš labai aktyvių tam skirtų medžiagų – retinolis. Taip pat stipriai odą veikia ir vitaminas C, bet jis labiau naudojamas skaistinimui, pigmentacijos mažinimui. Dar viena stipri medžiaga – niacinamidą, vitaminą B3. Jis tinka ir jautriai odai – tiems, kurie negali naudoti produktų su retinoliu. O tada – įvairūs peptidai, jų yra daug ir visokių. Ir galiausiai – visos rūgštys, šveitimai. Šveitimas apskritai labai reikalingas mūsų odai. Reguliariai namuose naudojant šveitiklį su AHA rūgštimi, odos senėjimą stabdančius rezultatus pastebėsite gan greitai.

– Kokios priemonės yra būtinos toje kasdienėje odos rutinoje?

– Išskirčiau keturias būtinas priemones visoms amžiaus grupėms, kai jau pradedama rimčiau rūpintis oda. Tai: prausiklis, drėkinanti veido priemonė (kremas, serumas ar emulsija), kremas nuo saulės ir šveitiklis. Svarbu, kad šveitiklis būtų be grūdelių – jie kenkia ir ne taip kokybiškai nušveičia odą, kaip šveitiklis su rūgštimis ar enzymais.

Kai oda vyresnė, prie šios rutinos galima pridėti vieną aktyvesnių medžiagų serumą, kuriuo reikia tepti ir veido, ir kaklo, ir dekoltė odą. Veido kaukės, manau, yra toks daugiau pažaidimas – pastovi ir tinkama kasdienė odos priežiūra tikrai duos daugiau rezultatų nei vienkartinių kaukių naudojimas.

Kasdieninės rutinos pavyzdys

Specialistė pateikė ir kasdienės odos priežiūros rutinos pavyzdį. Tokia priežiūra būtų taikoma 30-35 metų mišrios odos savininkei, kuriai pasirodžiusios pirmos raukšlelės.

Prausiklis tokiai odai geriau būtų kreminės konsistencijos, bet ne per riebus. Gali jo sudėtyje būti kažkiek natūralių antioksidantų, raminančių medžiagų, svarbu, kad būtų be jokių sulfatų, su švelniomis valančiomis medžiagomis.

Veido kremas – pirmiausiai renkamės pagal odos tipą, Kadangi oda mišri, ir jei yra aiškiai išreikštos riebios ir sausos zonos, rekomendacija būtų naudoti dvi atskiras priemones. Lengvesnė emulsija – riebioms vietoms, svarbu, kad ši priemonė nekimštų porų. Sunkesnę priemonę naudoti sausoms zonoms, kaklui ir paakiams – toks kremas gali būti ir su natūraliais aliejais, vitaminais, hialuronu, keramidais ir kitais drėkikliais. Svarbu, kad jame būtų ne vienas antioksidantas ir kažkiek raminančių medžiagų. Galima tuos pačius produktus naudoti tiek dienai, tiek nakčiai.

SPF apsauga. Žiemą užtenka lengvesnės SPF – 20 ar 30. Apsauga nuo saulės gali būti makiažo pagrindo, sausos pudros, BB ar CC kremo forma. Vasarai, ypač būnant saulėje, būtinas SPF50. Tokį makiažo pagrindą surasti sunku, greičiau teks naudoti tiesiog apsauginį kremą nuo saulės SPF50.

Labai svarbus odos šveitimas. Labiausiai problematiškoms vietoms tiktų šveitiklis su salicilo rūgštimi (jei moteris nemaitina ir nesilaukia). Jis tinka visoms zonoms. Galima tokį šveitiklį pakaitalioti ir su kitokiu, pvz., su AHA ar PHA rūgštimis. Jis ir skaistins odą, ir veiks kaip anti-aging (prieš senėjimą, – Red.) priemonė. Naudoti siūlyčiau tik nakčiai, 2-3 kartus per savaitę.

Ir, jei norisi intensyvesnės priežiūros kovai su odos pokyčiais, galima pridėti aktyvią priemonę/koncentratą su vitaminais A, B3, C, įvairiais peptidais ar naudoti dar aktyvesnį variantą – priemones su retinoliu.

Daugiau priemonių tikrai nereikia. Aktyvius koncentratus galima keisti ir naudoti pakaitomis, o ne vienu metu tepti sluoksniais priemones. Svarbiausia, kad odos priežiūra būtų pastovi, švelni, būtų tinkama apsauga nuo saulės ir kosmetikos produktuose nebūtų odą erzinančių medžiagų, stiprių kvapų ir alergenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)