Vieni lanko sukimą įtraukia į sporto rutiną kaip smagų užsiėmimą, kiti paįvairina treniruočių planus ar skiria papildomą dėmesį talijos formoms. Bet kuriuo atveju, lankas gali tapti toks pat naudingas įrankis kaip šokdynė, ėjimas ar šokiai.

Šiuolaikinis lankas pirmiausia prasidėjo kaip šokio raiškos forma, tačiau pastaraisiais metais jis vėl grįžo į fitneso pasaulį. Pasauliniai sporto klubai įtraukė lankus į pilateso ir jogos užsiėmimus, o daugelyje šalių taip pat išpopuliarėjo specialios lankų sukimo treniruotės. Į šiuos lankų sukimo užsiėmimus paprastai įtraukiamos įvairiausios choreografijos su šokių muzika, ir tai tampa ne tik linksma, bet naudinga ir greita treniruote. Lankai, kurie naudojami treniruotėse, gali būti nuo 90 iki 115 centimetrų skersmens ir sverti nuo 500 gramų iki 2 kilogramų ar net daugiau, nuo to labiausiai priklauso krūvio intensyvumas ir sudėtingumas. Didesni, sunkesni lankai aplink kūną sukasi lėčiau, todėl juos lengviau valdyti, tuo pačiu sudeginama daugiau kalorijų, suteikiant kūnui bei savijautai didesnę naudą.

Lanko sukimas yra priskiriamas ne tik prie linksmos veiklos, bet ir prie fizinio užsiėmimo, kuris skatina jūsų širdies darbą, gerina pusiausvyrą ir koordinaciją, stiprina pagrindinius raumenis, todėl tai puikiai tinka tiems, kurie nori pagerinti savo bendrą fizinę būklę. Visgi tai neturėtų tapti vieninteliu mankštos būdu, kuris, kaip teigiama, gali sudeginti iki 600 kalorijų per valandą, kadangi nėra patikimos mokslinės literatūros, patvirtinančios, kad lanko sukimas galėtų būti laikomas pagrindiniu ir vieninteliu įrankiu, proporcingai formuojant kūno sandarą ir bendrą fizinį pasirengimą.

Tačiau atsižvelgiant į įvairius judesius sukant lanką, tai gali būti laikoma viena iš naudingų treniruotės sudedamųjų dalių, kuri padeda pagerinti jūsų lankstumą ir pusiausvyrą, stiprinant ir tonizuojant nugaros, pilvo raumenis, rankas ir kojas. Ritminis sukimo pobūdis kai kuriems taip pat gali būti atpalaiduojantis ar net meditacinis. Ir nors mokslininkai pažymi, kad norint patvirtinti galimą ilgalaikę kūno rengybos naudą, sukant tik lanką, reikėtų atlikti papildomų tyrimų, tačiau dėl vieno jie tikrai sutaria: sukti lanką yra tikrai smagus užsiėmimas, kuris tirpdo kalorijas, turi teigiamą įtaką laikysenai ir sukuria masažo efektą probleminėms vietoms (liemuo, mechaniškai stimuliuojamas lanko, sulaukia savotiško masažo – suintensyvėja kraujotaka ir medžiagų apykaita).

Rezultatas

Mes tikrai sutinkame, kad tai yra gana paprastas ir patogus būdas mankštintis namuose, jam nereikia daug vietos ar papildomų išlaidų, ypač dabar – kaip paįvairinti treniruotes pandemijos metu, turime susigalvoti patys. Juk raktas į gerą treniruotę, visų pirma, yra tai, kas jums tikrai patinka, sukelia malonumą ir jus motyvuoja. Lanko sukimas galėtų būti viena iš kelių fizinio aktyvumo alternatyvų, kurią galime įtraukti kaip apšilimą prieš savo įprastas treniruotes arba kaitalioti su kitomis sporto formomis: ėjimu, bėgimu, dviračio mynimu ir pan.


Patarimai

Jei galvojate lanko sukimą įtraukti į savo sporto rutiną, jums pravers keli patarimai:

• Pradėkite nuo lengvesnio svorio, kad lengviau būtų sukoordinuoti judesius ir priprastumėte prie taisyklingo sukimo, o tada galite judėti link didesnio svorio ir laiko, kaupiant papildomą ištvermę ir jėgas.
• Kaip ir prieš kitas treniruotes, nepradėkite lanko sukti iškart po valgio, palaukite bent 1–2 val.
• Svarbu taisyklingas lanko sukimas: kojas statykite pečių plotyje, ištieskite nugarą, įtempkite pilvo raumenis ir sėdmenis, kilstelėkite rankas, nesulaikykite kvėpavimo ir ritmingai atlikite sukimo judesį.
• Rekomenduojama sukti proporcingai į abi puses, pradėkite sukimą nuo sau patogios pusės ir vėliau įtraukite sukimą į kitą pusę, nuolat keiskite, kad rezultatai būtų tolygūs visoms raumenų grupėms.
• Nuo masažinių ir sunkesnių lankų gali atsirasti mėlynės, bet po kelių kartų kūnas pripranta prie krūvio. Jeigu mėlynės lieka ir nepraeina, pasirinkite lengvesnį lanką arba pasitarkite su specialistu.
• Lanko nerekomenduojama sukti, jei turite ūmių, skausmingų nugaros problemų ar tiesiog atlikdami šį pratimą jaučiate skausmą, nemalonų diskomfortą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)