– Daugelio manymu, svarbiausia priemonė nuo senėjimo – kremas brandžiai odai. Ar vien tik jo pakanka?

– Iš tiesų pati svarbiausia priemonė, stabdanti odos senėjimą, – apsauga nuo saulės, o tiksliau, kosmetika su SPF. Tie, kurie dar paauglystėje pradeda naudoti priemones su apsaugos nuo saulės faktoriumi, ilgiau gali džiaugtis jauniau atrodančia oda, turinčia mažiau šlakų, apgamų ar pigmentinių dėmių. Tokia kosmetika lėtina senėjimo procesus ir apsaugo nuo žalingo saulės spindulių poveikio.

Nors pastaruoju metu atsiranda ganėtinai prieštaringų vertinimų, kad medžiagos, esančios apsauginiuose kremuose, kenkia odai, kol kas moksliniai tyrimai to neįrodė, o duomenų, įrodančių saulės spindulių žalą, apstu. Todėl vienas pagrindinių ginklų kovojant su senėjimo procesu – kremai, losjonai ar pudros su SPF.

Ne mažiau svarbi kasdienė odos priežiūra. Turime nuolat valyti, šveisti ir drėkinti odą. Kuo vyresni esame, tuo intensyvesnės priežiūros oda reikalauja. Ji nebegali taip greitai atsinaujinti, lėtėja ir visi kiti procesai.

– Kodėl svarbu odą šveisti?

– Odos šveitimas yra odos paviršiuje esančio negyvo ląstelių sluoksnio šalinimas. Viso sluoksnio pašalinti nereikia, tačiau sulaukus 25–30 metų jis būna storesnis. Todėl neprižiūrima oda atrodo pilkesnė, jei oda riebi – pradeda labiau kimštis poros, jei sausa – ima dar labiau pleiskanoti.

Be to, oda sunkiau kvėpuoja, o per storą negyvų ląstelių sluoksnį kosmetika nepatenka į gilesnius epidermio sluoksnius. Taigi šveitimas padeda palaikyti sveikesnę ir geresnę odos būklę.

– Kokius šveitiklius rekomenduotumėte naudoti?

– Pirmiausia patarčiau nesirinkti šveitiklių su granulėmis ir grūdeliais (nesvarbu, ar jie sintetiniai, ar natūralūs, pvz., smulkinti abrikoso kauliukai, bambuko granulės ir pan.). Grūdeliai pažeidžia odos apsauginį barjerą ir jį ardo, taip pat sutrikdo drėgmės pusiausvyrą.

Geriausi yra rūgštiniai šveitikliai. Oda gali kiek jautriai reaguoti į rūgštį, šiek tiek parausti, tačiau odos apsauginis barjeras ar drėgmės pusiausvyra nebus pažeisti. Galiausiai prie rūgščių oda pripranta ir kartą ar du per savaitę naudojant šveitiklį jokių nemalonių pojūčių nelieka. Jautrią sausą odą galima valyti ir naudojant ultragarsinius aparatus.

Indrė Urbanavičienė

– Kokios medžiagos turi būti priemonės sudėtyje, kad ji tikrai pasižymėtų senėjimą stabdančiu poveikiu?

– Vargu ar viena medžiaga bus pakankamai efektyvi, geriausia, kad priemonių sudėtyje būtų bent kelios.

Odai naudingiausios su senėjimu kovojančios medžiagos – vitaminai (vitaminas A, vitamino A darinys – retinolis (įvairios jo formos), vitaminas B3, aktyviai su senėjimu kovojantis vitaminas C).

Remiantis įvairiais tyrimais labai efektyvūs yra peptidai (pvz., heksapeptidai, palmitolio tripeptidai, tetrapeptidai ir kitos formos), taip pat naudingi odos apsauginį barjerą ir drėgmės pusiausvyrą padedantys atkurti keramidai. Abi šios medžiagos natūraliai yra mūsų odos ląstelėse.

Svarbu, kad priemonėje būtų drėkiklių, bene geriausiai žinomi – hialuronas, glicerinas, elastinas ir kolagenas.

Sausai odai skirtoje kosmetikoje turėtų būti daug skirtingų natūralių aliejų, kuriuose gausu riebalų rūgščių, padedančių palaikyti drėgmę ir skatinančių ląstelių augimą. Natūralūs aliejai – moliūgų sėklų, sėmenų, nakvišų, juodųjų serbentų, abrikosų kauliukų ir kiti – naudingi sausai odai.

Atsargiau reikėtų rinktis priemones su riešutų aliejais, galinčiais sudirginti odą. Pvz., kokoso ar kviečių gemalų aliejus gali kimšti poras. Riebiai odai natūralių aliejų geriau nenaudoti. Svarbu nepamiršti, kad eteriniai aliejai ir natūralūs aliejai yra ne tas pats.

– Kaip žinoti, ar daug minėtų medžiagų yra kosmetikos priemonėse?

– Tai išduoda etiketėje esantis ingredientų sąrašas. Sudėtinės dalys etiketėje vardijamos atsižvelgiant į jų kiekį: sąrašo pradžioje yra medžiagos, kurių priemonėje yra daugiausia, o pabaigoje – ingredientai, kurių yra mažiausiai. Vadinasi, geriausia, jei sąrašo pradžioje ar bent jau viduryje yra prieš tai minėtos medžiagos.

Tiesa, riebiai odai skirtose priemonėse nebūna natūralių aliejų, tad veikliosios medžiagos turėtų būti sąrašo pradžioje. Sausai odai skirtose priemonėse bus daugiau natūralių aliejų, o veikliosios medžiagos bus surašytos maždaug ingredientų sąrašo viduryje.

Parduotuvių lentynose tenka matyti priemonių, kurių sudėtyje yra vandens, vėliau paminėti keli emulsikliai, nebrangūs drėkikliai, vėliau konservantai ir tik tada naudingos medžiagos. Dažniausiai konservantai sudaro tik apie vieną procentą arba net mažiau medžiagos sudėties, tad jei naudingosios medžiagos sąraše atsiduria po konservanto, galite tik numanyti, kaip mažai veikliųjų medžiagų yra tam tikrame kreme ar losjone.

– Kosmetikos priemonės nuo senėjimo gali nepadėti, bet ar gali paskatinti senėjimo procesą?

– Netinkamos, odą erzinančios ar alergiją sukeliančios medžiagos gali daryti odai tam tikrą žalą ir skatinti senėjimo procesus. Alkoholis (pvz., etanolis ar kitos jo formos), kvapiosiose medžiagose esantys alergenai ir pan., nesukeldami tam tikros matomos reakcijos (niežulio, paraudimo, bėrimo), lėtina ląstelių gamybą, trikdo atsinaujinimą ir skatina senėjimo procesus.

– Vyrauja nuomonė, kad natūrali kosmetika yra geresnė ir veiksmingesnė...

– Nebūtinai. Viskas priklauso nuo priemonės sudėties. Kosmetikos sudėtinės dalys yra vertinamos tam tikrų instancijų ir grėsmės sveikatai jos nepadarys, tačiau, kaip ir minėjau, odos senėjimo procesus gali paskatinti. Pavyzdžiui, nesvarbu, ar kvapai, esantys priemonėje, yra natūralūs, ar sintetiniai – alergenai juose yra tie patys, vadinasi, vienodai kenksmingi.

Turintys riebią odą turėtų vengti natūralių aliejų, kemšančių poras. Tokiam odos tipui tinka mineralinis aliejus (sintetinė jo forma), nes jis nesukelia odos jautrumo ir nekemša porų.

Taigi nereikia manyti, kad natūrali kosmetika būtinai bus pranašesnė.

– Rodos, pakuotė neturi nieko bendra su viduje esančia priemone, bet ar tikrai?

– Vertėtų rinktis neskaidrų indelį su dozatoriumi. Tokioje pakuotėje esanti priemonė neturi sąlyčio su oru ir šviesa, todėl joje esančioms medžiagos mažiau reaguoja su aplinka ir ilgiau išlieka veiklios. Pvz., natūralūs aliejai nuo šviesos oksiduojasi, greičiau genda ir praranda gerąsias savybes. Vitaminas C dėl šviesos poveikio taip pat tampa neveiksmingas.

Be to, jei indelis yra atsukamas, o kremą turime teptis pirštais, gamintojai turės naudoti daugiau konservantų, o priemonei, kuri yra uždaroje, neperšviečiamoje pakuotėje su dozatoriumi, jų bus mažiau. Tai dar viena priežastis, kodėl uždara pakuotė yra geresnis pasirinkimas.

– Įvairios grožio procedūros, kaukės, masažai... Ar tai gali turėti naudos, ar jų poveikis veikiau trumpalaikis?

– Dažniausiai minėtos procedūros yra malonus laiko praleidimas ir pasilepinimas, tačiau jų poveikis – trumpalaikis. Nebent renkatės kokią nors invazinę procedūrą. Kaukės ir panašūs dalykai bus veiksmingi tik tuo atveju, jei bus atliekami nuolat ir bent porą kartų per savaitę. Daug svarbiau nuosekli kasdienė odos priežiūra: valymas, šveitimas, drėkinimas ir apsauga nuo saulės.

Vienintelė procedūra, kurią tikrai rekomenduočiau – veido šveitimas. Pravartu kelis kartus per metus pašalinti negyvų odos ląstelių sluoksnį. Visa kita veikiau yra pramoga, tačiau kartais ir reikia ir pasilepinti.