Kuo svarbi pakuotė, skirta kosmetikos priemonėms, ir kokios jos funkcijos

Labai dažnai produkto galiojimo laikas nurodytas tik ant kosmetinio gaminio antrinės pakuotės, t.y., dėžutės, o ant paties indelio – nėra arba tai pažymėta nusitrinančiais liečiant indelį dažais. O vargiai klientai pasižymi, kada pradėjo naudoti priemonę ir praėjus ilgesniam laikui tampa nebeaišku, ar produktas dar tinkamas naudoti, tuo labiau, kad jei šiam pasibaigus galioti neišryškėja jokių požymių, jog priemonė netinkama.

Tačiau viena svarbiausių pakuotės funkcijų – tai produkto apsauga, kad šis išliktų maksimaliai sterilus ir veiksmingas visą naudojimo laiką.

Pakuočių yra įvairių – ar tai turi reikšmę pakuotės viduje esančio produkto saugumui? Be abejo, kad taip. Pakuočių kosmetikos gaminiams išties yra visokių – stiklinių, plastikinių, kietų, minkštų, skaidrių ir ne, tamsių, šviesių, užsukamų, su dozatoriais, tūtelių, buteliukų, skirtingos talpos ir t.t. Pakuotė, kaip jau kalbėjome, reikalinga ne tik tam, kad priemonę būtų galima į kažką patalpinti ir pagaminus patrauklią – parduoti. Svarbiausia pakuotės užduotis kosmetiniam gaminiui – jog produktas neturėtų galimybės „susitikti“ su oru, kad produktas išliktų sterilus, apsaugotas nuo bakterijų visą jo naudojimo ir galiojimo laiką.

Stiklas vertinamas dėl to, jog yra nelaidus dujoms, pašaliniams kvapams, gali būti naudojamas perdirbtas, tai reiškia – draugiškas aplinkai. Tačiau yra ganėtinai sunkus ir dūžtantis.

Plastikas ne toks draugiškas aplinkai (nors taip pat perdirbamas), taip pat atsparus daugeliui dujų, kvapų, patogus naudoti dėl lengvumo.

Kosmetiniai gaminiai, dažniausiai serumas ar kitos koncentruotos medžiagos būna ampulėse, eteriniai aliejai – stikliniuose buteliukuose.

Tiek stiklinės, tiek plastikinės pakuotės gali būti tiesiog užsukamos arba su dozatoriais. Be abejo, kad esantis dozatorius leidžia išlaikyti produktą maksimaliai saugų. Atvirame indelyje (be dozatoriaus) produktas užsiteršia greičiau, kontaktuoja su oru, nesandariai užsukus garuoja kai kurios veikliosios medžiagos, gali patekti vandens.

Kremas

Jei kosmetiniame gaminyje yra cheminių medžiagų, kurios reaguoja į šviesą, UV spindulius, vadinasi tokiam gaminiui tinkamiausias nepralaidus šviesai ir saulės spinduliams indas. Kai kurios medžiagos praranda savo savybes gavę deguonies, pvz., vitaminai E ir C, vadinasi svarbu, kad pakuotės dangtelis sandariai užsidarytų ar užsisuktų. Dažnai tokios medžiagos būna vienkartinėse pakuotėse, kurias atidarius, produktą reikia sunaudoti iš karto.

Taip pat svarbi ir pakuotės talpa – kuo produkte mažiau konservantų, tuo talpa turėtų būti mažesnė, kad produktas greičiau būtų sunaudotas. Be abejo, jei kremo indelis atsukamas ir kiekvienąkart reaguoja su deguonimi, šviesa, talpa – taip pat svarbi. Jei vykstate atostogų, ar žinote, kad negalėsite laikyti produkto tinkamomis sąlygomis, patariu perpilti reikiamą nedidelį kiekį į švarią, saugią talpą.

Jei kosmetinis gaminys yra tūtelėje, reikia stengtis išspaudžiant produktą neliesti jo ranka, o tiesiog išspausti. Beje, jau mačiau, jog yra tokių pakuočių, kuomet paspaudus kremo tūbelę išlenda vidurinė dangtelio dalis ir paėmus reikiamą kremo kiekį, ši dalis vėl sulenda atgal, tokiu būdu nepaliekama atvira skylutė, t.y., nelieka kontakto su oru, šviesa, rankomis.

Kosmetikos gaminio kokybei, saugumui turi įtakos ne tik pati pakuotė, bet ir jos laikymo sąlygos

Saugi higieniška pakuotė su dozatoriumi, laikoma per aukštoje ar per žemoje temperatūroje, neišsaugos produkto. Vienos cheminės medžiagos reaguoja į karštį, kitos į šaltį. Per aukštoje temperatūroje laikomas kremas dažniausiai išsisluoksniuoja, pakeičia spalvą, kvapą. Gali nutikti taip, jog išvaizda nepakis, tačiau kremas jau vistiek bus netinkamas naudoti – arba sukels odos sudirgimą, alergijas, ligas arba tiesiog bus praradęs savo veikliąsias medžiagas.

Dažnai klientės klausia, ar nereikia kremo laikyti šaldytuve, ypatingai, jei jis naudojamas ilgesnį laiką, pavyzdžiui, apsauginiai kremai nuo UV spindulių. Kosmetinių gaminių šaldytuve paprastai laikyti nederėtų, jie skirti kasdieniam naudojimui ir turėtų būti laikomi kambario temperatūroje. Kai kurie produktai, laikomi šaldytuve, gali prarasti savo konsistencijos tolygumą, suirti gabalais, prarasti savybes, nes pakinta cheminė sudėtis.

Šilta, drėgna, tamsi aplinka – tai puikiausia terpė daugintis mikroorganizmams, tad jei ir pačią saugiausią kosmetinio gaminio pakuotę laikysime tokioje aplinkoje, produktas taps nesaugus, netinkamas vartoti. Vadinasi, netinkama vieta kremams, serumams yra vonia, spintelės ar lentynos prie šilumos šaltinių, palangės, kur daug saulės ar, priešingai, šalta.

Šnekant apie šampūnus plaukams, dužo gelius, kūno šveitiklius, svarbu, kad jų pakuotės būtų tokios, į kurias nepatektų vanduo, t.y. geriausiai – su dozatoriais.

Be abejo, visos pakuotės su dozatoriais nėra labai ekonomiškos, kadangi produkto neįmanoma išnaudoti visiškai, o žinant lietuvaičių taupumą dar ir perkirpus kremo tūbelę pirštu išgriebti likučius, šis argumentas, jog tai nėra higieniška, gali ir nesuveikti. Tačiau aš savo klientėms sakau, jog skūpus visada moka du kartus, nes naudojant netinkamas priemones, kurios užterštos mikroorganizmais, pakitusios cheminės sudėties, be veikliųjų medžiagų, kenkiate savo odai, o atsiradus odos sudirgimams, ligoms – reikės papildomai lėšų odai nuraminti, atstatyti, išgydyti. Prarasite ne tik pinigus, bet ir savo laiką, gerą nuotaiką ir pan, save ir savo odą reikia mylėti.

Piršo kišimas į kremo indelį – kodėl tai tokia bloga mintis?

Mes visi puikiai žinome, jog rankas reikia plauti, nes per nešvarias rankas plinta net apie 80 proc. infekcinių ligų. Tyrimų duomenimis, rankų plovimas trečdaliu sumažina viduriavimo tikimybę ir penktadaliu – sergamumą kvėpavimo takų ligomis. Galime užsikrėsti niežais ir kirmėlinėmis ligomis.

Sąrašą galėčiau tęsti ir tęsti, tačiau tik pakartosiu, jog ant mūsų rankų odos dauginasi įvairūs mikroorganizmai, rankos nuolat kontaktuoja su aplinka, ant jų yra prakaito, sebumo, todėl suprantama, jog neturėtume rankomis liesti savo veido, kaip ir kišti pirštą į kremo indelį ir ne tik rizikuoti ant odos palikti šių „gėrybių“, tačiau dar ir dalį palikti jų kremo indelyje, kad toliau daugintųsi, nes aplinka tam tinkama – drėgna, tamsu, dažniausia – šilta. Tokiame kremo indelyje gali jaukiai įsikurti grybelis, pelėsis. Ypatingai tai svarbu gaminiuose, kuriuose mažai cheminės kilmės konservantų.

Juk užsinorėję uogienės – imate švarų šaukštelį, o ne kišate kaskart pirštą į stiklainį, nes nehigieniška, nemalonu, kenksminga sveikatai, o ir uogienė surūgs, bet kažkodėl nesaugome savo odos sveikatos, dažnai – labai brangaus kremo taip pat.

Jei oda – linkusi terštis, kemšasi poros, palietus rankomis drauge su kremu tokį veidą, atsiranda didelė tikimybė, jog prasidės uždegiminis procesas, atsiras bėrimo elementų.

Tikrai nėra sunku iš atsukamo kremo indelio reikiamą produkto kiekį užtepti specialia mentele, tuo labiau, kad dažnas gamintojas ją įdeda į dėžutę – jos būna dar ir dailios, gražios, patogios. Tereikia išsiugdyti malonų įprotį ja naudotis. Man tai teikia tegul mažyčio, bet džiaugsmo, estetiško pasitenkinimo. To mokau savo klientes, studentes. Žinoma, panaudotą mentelę reikia nuplauti, nusausinti arba bent jau nuvalyti popierine servetėle. Galima tam naudoti vienkartinę medinę mentelę.

Jei naudojate dekoratyvinės kosmetikos produktus, daugelio jų negalėsite tepti mentele. Dauguma skystų dekoratyvinės kosmetikos produktų, jei atidžiau pažiūrėsite, yra pakuotėse su dozatoriais, tačiau tepame juos ant odos paprastai tam skirtais šepetėliais. Jei po kiekvieno naudojimo šepetėlio neišplaunate, o ypač, jei dar dalinatės juo su kambario kaimyne, drauge – tai tas pats, kas kišti pirštą į kremo indelį, nes šepetėlyje taip pat puiki terpė kauptis mikroorganizmams ir ligoms. Birias priemones tiesiog periodiškai nušluostykite švaria servetėle, lūpas dažykite šepetėliu, kurį po to išsplausite. Naudojamus pieštukus tiesiog vėl nudrožkite.

Na, o jei jau taip nutiko, kad „mirk gyvenk“ reikia pasitepti kremo ant veido, o neturite mentelės, bent jau labai kruopščiai prieš tai nusiplaukite rankas.

Taigi, jūsų odos grožis ir sveikata – tiesiogine prasme jūsų rankose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)