– Kodėl svarbu turėti odos poreikius atitinkantį prausiklį ir kas išduoda, kad mūsų turimas prausiklis yra netinkamas? Kokias reakcijas gali iššaukti?

– Tinkamo prausiklio pasirinkimas – vienas svarbiausių žingsnių mūsų odos priežiūros rutinoje. Veido oda skirstoma į keturis tipus: riebią, mišrią, sausą ir normalią, tad prausiklis turėtų būti parinktas pagal šį kriterijų.

Jei prausiant veidą, oda pradeda rausti, kaisti, atsiranda tempimo jausmas – tai ženklas, kad naudojate netinkamą priemonę. Netinkamai pasirinktas prausiklis gali pažeisti natūralų odos apsaugos barjerą, kuris padeda apsisaugoti nuo tokių aplinkos veiksnių kaip karštas arba šaltas oras, žvarbus vėjas, taip pat nuo neigiamos kondicionuojamų patalpų įtakos.

– Kokios konsistencijos prausikliai tinkamiausi sausiaodėms, riebiaodėms, mišriaodėms, o kokie tinka jautriai ir normaliai odai?

Sausai odai reikalingi švelnūs pienelio konsistencijos prausikliai, mišriai arba riebiai odai galima rinktis gelio konsistencijos prausiklius. Normalios odos savininkams pasisekė, jų odai yra daugybė tinkamų odos priežiūros produktų ir ji nereikalauja tiek daug priežiūros, kaip kiti odos tipai. Siūlyčiau pasirinkti gelio arba pienelio konsistencijos prausiklius

Labai svarbu, kad produkto sudėtyje nebūtų odą sausinančių ir dirginančių ingredientų, tokių kaip alkoholis, sulfatai ir kvapiosios medžiagos. Siūlau atkreipti dėmesį, kad prausiklis turėtų drėkinančių ingredientų, tokių kaip hialuronas, glicerinas, keramidai, niacinamidas, kurie užtikrins odos drėkinimą ir minkštinimą.

Jei oda ypač jautri, reikia vengti gelinių, putojančių prausiklių. Jautriaodžiai dažniausiai turi pažeistą hidrolipidinę plėvelę, tad prausdami veidą sausinančių medžiagų turinčiu prausikliu, dar labiau sudirgins odą, galimai iššauks rožinę ir kitas nemalonias odos būkles.

Veidas, veido oda, prausimas, rankšluostis

– Dažnai kalbama apie dvigubą veido odos valymą (angl. double cleanse). Koks yra jūsų, kaip kosmetologės, požiūris ir kokiu atveju rekomenduotumėte arba nerekomenduotumėte veidą prausti du kartus? Kaip manote, ar tikslinga ryte veidą prausti su priemone, ar užtenka tik vandens?

– Aš esu už dvigubą odos prausimą po visų dienos darbų, ypač, jei moteris buvo pasidažiusi, juk ne paslaptis, kad į makiažo pagrindus yra dedama nemažai odą kemšančių silikonų. Būtina veidą švariai nuprausti, kad poros nesikimštų ir oda galėtų kvėpuoti. Serumai ir kremai yra tepami ant švarios odos, tik taip jie gali lengvai prasiskverbti į gilesnius odos sluoksnius.

Riebios, mišrios ir normalios odos savininkėms siūlau naudoti prausimo priemones ir rytais, ir vakarais, kadangi nakties metu odoje vyksta regeneraciniai procesai, oda prakaituoja, išskiria sebumą. Galų gale, miegame ant patalų, ant kurių nuolat kaupiasi dulkės.

Sausoms ir jautrioms odoms rytais prausiklio tikrai nereikia, pakaks veidą nuprausti vandeniu, nes oda savaime neprigamina tiek daug riebalo per naktį.

– Įprastai žmonės veidą valo rankšluosčiu, o vyrai neretai – dar ir tuo pačiu, kuriuo valo visą kūną. Ar vienkartinės servetėlės – geresnė alternatyva? Jei taip, kodėl? O gal yra ir kitokių higieniškesnių variantų?

– Drėgni, nešvarūs rankšluosčiai – tai puiki terpė veistis bakterijoms, kurias labai paprasta užnešti ant mūsų odos, o jei dar ir odos apsauginis barjeras pažeistas, tuomet yra tikimybė užkrėsti odą infekcinėmis ligomis, odos grybeliu.

Siūlau naudotis tik švariais veido rankšluostukais arba vienkartinėmis servetėlėmis iš neaustinio audinio (tikrai rasite vaistinėse), kurios yra švelnios ir higieniškos mūsų odai.

– Sakoma, kad veido odos priemones geriau laikyti vėsioje patalpoje, kurioje nėra tiesioginių saulės spindulių. Vonioje – gausu garų, ar dušo lentyna tikrai gera vieta prausikliui laikyti?

– Reikėtų atkreipti dėmesį į kosmetikos laikymo sąlygas. Kosmetikos negalima laikyti ant tiesioginių saulės spindulių, taip pat ją veikia ir temperatūrų svyravimai, o tai gali įtakoti kosmetikos naudojimo laiką ir, žinoma, jos veiksmingumą.

Siūlyčiau kosmetiką laikyti vonios spintelėje, kur priemonės bus apsaugotos tiek nuo tiesioginių saulės spindulių, tiek nuo staigios temperatūrų kaitos. O tai ir užtikrins mums pačią geriausią odos priežiūrą.

Veido oda
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)