– Veido valymas yra viena svarbiausių procedūrų kiekvienam odos tipui. Tačiau taip visus gąsdinantis mechaninis veido valymas – tikrai ne vienintelis būdas sveikai odai palaikyti. Kokių veido odos valymų būdų yra šiandien?

– Veido valymas, sakyčiau, yra pirmasis žingsnis gražios ir sveikos odos link. Juk švari oda – graži oda. Tad veido valymas yra būtinybė, kaip ir, tarkime, dantų higiena. Prieš daugelį metų veidą valydavo tik mechaniškai. Tai tikrai nėra pati maloniausia procedūra ir daugelis prisimena tą siaubą, kai visą veidą spaudydavo, bemaž to, po tokios procedūros odai reikėjo visos savaitės tam, kad atsigautų. Tačiau kosmetologinės procedūros labai sparčiai tobulėja, tad ir veido valymo būdai tapo ne tik, kad neskausmingi, bet net ir malonūs.

Pagal veikimo principą, galima išskirti tris veido valymo būdus: mechaninis, cheminis ir fizikinis. Tradicinis mechaninis veido valymas – inkštirų, spuogų spaudymas. Cheminis veido valymas – tai švelnus enziminis arba rūgštinis šveitimas. Cheminio odos šveitimo metu rūgštimi naikinamos jungtys tarp ląstelių ir taip pašalinamas viršutinis epidermio sluoksnis. Tai skaistina odą, mažina jos netolygumus, veikia smulkias raukšleles ir, žinoma, turi antibakterinį poveikį. Fizikiniams šveitimams priskiriamas valymas ultragarsu, deimantinė mikrodermabrazija, hydrafacial aparatinė procedūra.

– Atmintinė kiekvienai – kaip pasirinkti tinkamą būdą pagal odos tipą ir būklę?

– Veido valymo būdą turi parinkti specialistas, įvertinęs esamą odos būklę. Būna, ateina klientas ir paprašo veido valymo, o oda – sausa lyg Sacharos dykuma. Tokiu atveju pirmiau rekomenduojama atlikti odos drėkinimą, o paskui parinkti reikalingą ir tinkamą veido valymo būdą. Galima kombinuoti veido valymo būdus, pavyzdžiui, atliekant rūgštinį veido valymą, o po savaitės darant deimantinę mikrodermabraziją – taip oda išsivalo daug geriau.

– Kaip dažnai yra rekomenduojama atlikti veido valymą ir kas nutiks odai, jei šį žingsnį praleisime?

– Veido valymas yra reikalingas visiems odos tipams, tačiau riebiai odai valymo reikia daug dažniau nei sausai. Riebią odą rekomenduojame valyti kas 3-4 sav., sausą – kas tris mėnesius, o mišrią – kas pusantro mėnesio. Nevaloma oda pradeda kimštis, ją pradeda berti, sunkiai įsigeria priemonės. Išvalyta oda daug labiau spindi, sumažėja raukšlelės, ypač, jei kalbame apie cheminį ar aparatinį veido valymą.

Veido valymas

– Kokios yra rizikos? Jei kalbame apie mechaninį valymą, visada bauginančiai skamba odos žalojimas, galimi randeliai nuo per stipraus spaudymo. Ar per 20 metų veido valymo technikos pasikeitė?

– Kaip bebūtų gaila, tačiau kartais to mechaninio valymo išvengti nepavyksta. Jei veido valymas atliekamas gerai ir valoma tik tai, kas būtina, o po valymo vengiama saulės spindulių – randelių likti neturėtų. Bet tai priklauso ir nuo pačios odos. Būna žmonių, kurių oda atsistato labai greitai, o kitoms reikia daugiau laiko. Labai svarbu paminėti, kad po bet kokio veido valymo reikia vengti saulės, norint išvengti pigmentacijos.

– Yra žmonių, kurie mano, jog kokybiškai odą išsivalyti gali ir patys, namuose. Ar net ir nusipirkus profesionalias priemones, galima tą padaryti pačiam? Juk kalbame ne apie paprastą odos šveitimą.

– Rekomenduoju atlikti veido odos šveitimą namuose 1-2 kartus per savaitę. Tai galėtų būti švelni rūgštelė ar enziminis šveitiklis. Bet tai neatstos profesionalaus veido valymo pas specialistą. Kosmetologai dabar turi daugybę aparatinių veido valymo būdų, kurie yra efektyvesni. Galų gale ir rūgštys profesionaliam naudojimui skiriasi nuo namuose naudojamų rūgščių. Griežtai sakau ne mechaniniams veido valymams namuose. Taip galima padaryti daugiau žalos nei naudos. Juk netaisome dantų namuose, tad manau, ir veido valymą reiktų patikėt specialistui.

– Nuo seno galima išgirsti įsitikinimų – na, jei dabar pradėsiu valyti veidą pas kosmetologą, tai turėsiu nuolat tą daryti, nes veidas teršis dar labiau, bus užsuktas ratas. Ką manai?

– Veido valymas yra būtinybė, to net nevadinu procedūra. Tai yra higiena. Ir normalu, kad veido valymą reikia atlikti reguliariai. Vieniems dažniau, kitiems rečiau. Nuo to, kad veidą išvalys profesionalas, jis nepradės terštis labiau. Atvirkščiai, jis bus švaresnis, skaistesnis, priemonės pasisavins daug geriau.

Rita Balčiūnienė (Monikos Penkutės nuotr.)

– Kaip žvelgi į aparatinį veido odos valymą?

– AŠ labai mėgstu ir esu už veido valymą aparatais. Valymas ultragarsu yra gana švelnus. Mano mėgstamiausias valymo būdas yra deimantinės mikrodermabrazijos aparatu. Raginis epidermio sluoksnis yra švelniai šlifuojamas lazeriu apdirbtais deimantais, o kontroliuojamas vakuuminis siurblys skatina kolageno ir elastino sintezę.

Taigi ši procedūra ne tik išvalo, bet ir skaistina, mažina raukšles, kovoja su pigmentinėmis dėmėmis ir randais, likusiais po aknės. Procedūros pabaigoje specialiu antgaliu ir judesiais atliekamas ir veido limfodrenažas, skatinantis skysčių nutekėjimą, gerinantis mikrocirkuliaciją ir mažinantis paburkimus.

Labai svarbu pabrėžti procedūros saugumą, nes deimantiniai antgaliai ir vakuumo stiprumas parenkami individualiai. Procedūros metu klientas nejaučia diskomforto, kartais net užsnūsta. Po procedūros galima grįžti į įprastą gyvenimą, tik reikia vengti saulės, pirčių.

– Koks būtų tavo patarimas žmogui, kuris niekada nėra buvęs pas specialistą veido valymui ir labai bijo?

– Labai raginu nebijoti. Šiais laikais labai daug informacijos apie galimus veido valymo būdus, be to, visuomet galite pasikonsultuoti. Jau nebe tie laikai, kai veido valymas asocijuodavosi tik su skausmu. Raginu nebijoti, rūpintis ir mylėti savo odą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)