Justė stebisi, kad patarimus apie kosmetikos priemones socialinėje erdvėje dažnai dalina kompetencijos tam neturintys nuomonės formuotojai. Liūdniausia, kad sekėjai linkę tikėti neva profesionalo skleidžiamais teiginiais.

„Klaidinančios informacijos – apstu. Bet galbūt dar ir todėl, kad reklamuodami kosmetikos gaminius nuomonės formuotojai patys nežino, kur tiesa, o kur melas. Dezinformacijos gausa apie odos ir plaukų priežiūros priemones įkvėpė mane, kartu su chemikais ir įvairių sričių gydytojais, išleisti knygą-užrašinę „Disciplina“. Joje atskleista ne tik moksliniais tyrimais įrodyta tiesa apie kosmetiką, bet ir įvardytas pats efektyviausias kosmetikos ingredientas – disciplina.

Net pati brangiausia ir geriausiai išreklamuota kosmetika yra bevertė, jeigu ją naudojant nebus laikomasi disciplinos, – patikina kosmetikos fabriko „Cosmoway“ bendraturtė. – Moterys nuolat klausia tų pačių dalykų: „Ką daryti, kad kosmetika veiktų?“ Atsakymas paprastas, nes pats svarbiausias odos priežiūros komponentas – mūsų pačių rankose. Disciplina gyvenime – raktas į sėkmę, ne tik puoselėjant gražią odą ar spindinčius plaukus, bet ir bet kurioje kitoje srityje, jeigu nori pasiekti trokštamų rezultatų. Bet dabar pakalbėkime apie klaidas, kurias daro nuomonės formuotojai, pasakodami apie kosmetikos produktus ir jų sudedamąsias dalis.“

Justė Pinkevičienė

Tiko žvaigždei – tiks ir man

„Rekomendacijos visuomet gerai – taip sužinome apie realiai išbandytus naujus produktus, bet turime suprasti, jeigu kosmetikos gaminys tiko žinomam šalies žmogui ar draugei, tai visai nereiškia, kad tiks ir tau. Tikslus savo paties odos ar plaukų būklės bei tipo identifikavimas – vienas svarbiausių žingsnių, renkantis kosmetikos produktą“, – sako J. Pinkevičienė.

Geriamasis kolagenas

„Specialistai vis dar diskutuoja apie šių papildų veiksmingumą. Kol vienos atliktos studijos teigia, kad grožio kokteilius su kolagenu verta gerti, kitos kelia rimtas dvejones teigdamos, kad kolagenas skrandyje tiesiog suskaldomas, kaip ir bet koks kitas baltymas. Daugėja nuomonių, kad šių papildų veiksmingumas gali būti ir placebinis. Tačiau visų nuomonės sutampa dėl vieno – reikia atlikti daugiau tyrimų, kad suprastume, kokių realių rezultatų galime tikėtis iš geriamojo kolageno“, – perspėja moteris.

Pasidarykime kaukytes pačios

„Agurko griežinėliai ant akių vokų, cukrus vietoje veido šveitiklio? Pasakysiu taip, jeigu namuose pagaminta kosmetika nepadarė nieko blogo, tai jau geras rezultatas. Profesionaliai pagamintos kosmetikos priemonės, kurios sudėtyje rasi tiesiog agurką – nėra. Tai bus tam tikra aktyvi šios daržovės sudėtinė dalis, bendroje kosmetikos formulėje, esanti išties prasminga“, – atkreipia dėmesį J. Pinkevičienė.

Priemonės komponentai rašomi mažėjančia tvarka

„Pasakymas, kad priemonės komponentai sudėtyje rašomi mažėjančia tvarka, nėra informatyvus. Taip yra dėl 1 procento taisyklės: mažėjančia tvarka privaloma rašyti tik tuos komponentus, kurių sudėtyje yra daugiau nei 1 procentas. Kitus komponentus, kurių įdedama mažiau, galima rašyti bet kokia tvarka. Taigi, komponentas, kurio formulėje yra mažiausiai, gali būti dirbtinai iškeltas net iki sudėtinių dalių sąrašo vidurio, nes gamintojas neatskleidžia, kur yra ta 1 procento riba“, – įspėja moteris.

„Be parabenų“, „be sulfatų“, „be silikonų“

„Rinkoje gausu medžiagų, nuteistų be įrodymų. Svarbu suprasti, kad kosmetikoje naudojamų silikonų, alkoholio ar parabenų yra gausybė rūšių. Gamintojai turi griežtus nurodymus, kiek ir kokio komponento naudoti kosmetikos gamyboje yra saugu. O visa tai kontroliuoja valstybinės institucijos. Kosmetikos komponentų tyrimai vyksta nuolat – identifikavus, kad kuris nors gali būti pavojingas – tiesiog uždraudžiamas.

Patariu ir vartotojams daugiau domėtis produkto gamintojais, nes viskas priklauso nuo jų kompetencijos ir sau keliamų tikslų. Nereikėtų pasitikėti ir bet kuriomis internetinėmis svetainėmis, skirtomis analizuoti kosmetikos komponentus. Rekomenduoju remtis „Cosmetic Europe“ patvirtintomis nuorodomis“, – pataria J. Pinkevičienė.

„Gydomoji kosmetika“

„Žodis „gydomasis“ asocijuojasi su didesniu efektyvumu, todėl nenuostabu, jog jis labai mėgstamas kosmetikos kūrėjų. Tačiau tai nėra tiesa – vaistai ir kosmetika – dvi skirtingos produktų kategorijos. Skiriasi šių produktų dokumentacijos, leidžiami naudoti komponentai arba jų koncentracijos. Kosmetika negydo, gydo vaistai“, – atveria moteris.

„Be konservantų“

„Jeigu tokį teiginį pamatote ilgo galiojimo kosmetikos produkto etiketėje (išskyrus aliejaus pagrindo produktus), būkite tikri, kad priemonėje tikrai yra konservuojamoji medžiaga. Tik kol kas ji nėra įtraukta į oficialų konservantų sąrašą, ir tuo gamintojas naudojasi. Dažniausiai kosmetika galioja dvejus metus, tokiu atveju, kažkas produktui privalo užtikrinti galiojimo laiką“, – sako J. Pinkevičienė.

„Netestuojama su gyvūnais“

„Europos Sąjungoje nuo 2013 metų uždrausta testuoti kosmetiką su gyvūnais, todėl kalbant apie odos ir plaukų priežiūros priemones, pridėtinės vertės ši informacija gaminiui nesuteikia. Tai – privaloma sąlyga kiekvienam legaliam gamintojui. Rizika išlieka, perkant ne ES pagamintą kosmetiką“, – teigia moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją