Vasara išties puikus metas nerūpestingai mėgautis saule. Tačiau daugelis pastebi, kad oda tampa suglebusi, tarsi išsausėjusi, arba atvirkščiai – labai riebi, greičiau užsiteršia, padaugėja inkštirų bei atsiranda ir kitų odos problemų. Todėl labai svarbu net ir vasaros metu teisingai prižiūrėti veido bei viso kūno odą, rašoma pranešime spaudai.

„Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti koks yra tavo odos tipas ir kokią priežiūrą rinktis. Daugiausia priežiūros reikalauja sausa ir riebi oda“, – pasakoja Diana Bekasėnė, grožio ir mokymų centro „Megami“ vadovė.

Sausa oda

Kaip prižiūrėti odą, jei turite sausos odos tipą, kuomet yra mažai riebalų, oda nesugeria pakankamai drėgmės?

Odos sausumas vargina tiek sveikus žmones (ypač mažus vaikus bei vyresnio amžiaus), tiek sergančius odos bei kitomis ligomis. Sausėjanti oda parausta, pleiskanoja, ima niežėti. Vėliau prarandamas odos elastingumas, vientisumas, atsiranda įtrūkimų, pro kuriuos gali patekti įvairių aplinkos medžiagų, alergenų, mikroorganizmų, kurie gali sukelti uždegimą.

Sausa oda išskiria per mažai odai suvilgyti būtinų riebalų – sebumo. Sausai odai visų pirma trūksta vandens. Ją sausina daugybė išorinių aplinkos veiksnių: maža santykinė oro drėgmė, stiprus vėjas, šaltis, karštis, ultravioletiniai spinduliai. Norint prižiūrėti sausą odą, patariama praustis šiltu, o ne karštu ar per daug šaltu vandeniu. Vietoje muilo geriau naudoti kosmetinį pienelį ar švelnų, neerzinantį odos prausiklį. Šluostant odą reikėtų vengti trynimo judesių, tiesiog švelniai ją nusausinti.

Su savo kosmetologe pasitarkite kokį kremą dienai bei serumą nakčiai jums geriau naudoti. Sausos odos tipui labiausiai rekomenduojama stipriai drėkinančios kosmetikos linijos. Šio tipo odos priežiūrai reikia skirti ypatingai daug dėmesio bei būtina naudoti specialiai šiam odos tipui skirtas priežiūros ir kosmetikos priemones.
Sausa oda

Riebi oda

Kaip prižiūrėti riebią veido odą? Riebi veido oda turi plačias, stambias poras, yra stora, blizganti, mažai jautri arba visai nejautri. Odos spalva gali būti pilka, nešviežia. Tad labai svarbu ją tinkamai prižiūrėti namuose. Ryte ir vakare rekomenduojama odą valyti medžiagomis, turinčiomis savo sudėtyje nuriebinančių medžiagų. Valymui geriausiai tinka emulsijos arba geliai, sulaikantys vandenį.

Oda turi būti pakankamai sudrėkinta. Tam naudojami kremai ar geliai, kurių sudėtyje yra minimalus riebalų kiekis. Jų dėka yra suminkštinamos atšerpetojančios ląstelės. Taip pat nepamirškite saugoti odą nuo ultravioletinių saulės spindulių. Naudokite kremus, savo sudėtyje turinčius UV filtrus. Riebiai odai taip pat tinka priežiūra, kurią galite susikurti iš savo sodo - du kartus per savaitę naudokite ramunėlių, kalendulos, liepžiedžių ar eukalipto kompresus.

Brandi oda

Vyresnio amžiaus žmonės pastebi, kad vasaros metu oda greičiau suglemba, tarsi suvysta, atsiranda ar labiau pasimato pigmentinės dėmės. Taip yra dėl to, kad vasarą gauname daug saulės ir nepakankamai apsaugome odą nuo ultravioletinių saulės spindulių. Oda sensta kartu su visu organizmu - joje sulėtėja medžiagų apykaita, odos mityba, suplonėja poodinis riebalinis sluoksnis, sumažėja elastingumas.

Brandesnei odai svarbu naudoti priemones, kuriose būtų vitaminai A, E, biostimuliatoriai bei vaisių rūgštys. Kad oda būtų gražesnė ir atrodytų jauniau, rekomenduojama laikytis dienos ir miego režimo, daryti veido mankštas ir masažus, saugoti odą nuo ultravioletinių saulės spindulių, kad išvengtumėte odos senėjimo ir pigmentinių dėmių.

Kad jūsų oda būtų graži ir sveika ne tik vasaros, bet ir žiemos metu, rinkitės subalansuotą mitybą, atkreipkite dėmesį į tai, ką valgote. Geriau daugiau vaisių bei daržovių ir mažiau angliavandenių, miltinių patiekalų, aštrių produktų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją