Sezoninis plaukų slinkimas – natūralus


„Visi plaukai išgyvena natūralų augimo, poilsio ir kritimo ciklą – panašiai kaip medžių lapai. Šis procesas – niekuo neįprastas: plaukų slinkimas rudenį ir pavasarį vadinamas sezoniniu plaukų slinkimu, kurį lemia pasikeitusios klimatinės sąlygos ir aplinkos pokyčiai. Tai natūralus plaukų augimo ciklas, kai augimo fazę keičia pereinamoji fazė, šią vėliau keičia ramybės – plaukų iškritimo fazė, o pastarąją keičia egzogeno – naujų plaukų augimo fazė. Ji yra paskutinė plaukų augimo ciklo „stotelė“, nes jos metu pradeda augti nauji plaukai. Visas šis ciklas vidutiniškai gali trukti nuo ketverių iki šešerių metų, po to prasideda du ar keturis mėnesius trunkantis poilsio laikotarpis. Vasarą ir rudenį ši fazė yra dažnesnė, todėl šukuojantis ir matome daugiau išslinkusių plaukų. Metų laikai lemia lapų likimą, o mūsų plaukų augimas priklauso nuo genetikos, amžiaus, mitybos, medžiagų apykaitos ir gyvenimo būdo“, – aiškina dermatologė-trichologė J. Stoškienė.

Yra mokslinė hipotezė, kad plaukų slinkimas atšalus orams yra savotiškas evoliucinis palikimas mūsų genuose: didelis plaukuotumas mūsų protėviams buvo reikalingas vasarą apsaugoti kūną ir galvą nuo UV spindulių poveikio, tad orams atšalus ar pirmykščiams žmonėms patraukus šiauriau, šios apsaugos nebereikėdavo ir plaukai išslinkdavo. Žinoma, nemažiau svarbus ir tiesioginis saulės poveikis.

„Suintensyvėjusio plaukų slinkimo priežastis dažnai būna intensyvi spinduliuotė vasaros metu – kuo mažiau saugome galvos odą ir plaukus nuo UV spindulių, tuo daugiau rudenį jų netenkame. Tad rudens plaukų slinkimui jau turime ruoštis vasarą: naudoti plaukų apsaugą nuo saulės, nešioti galvos apdangalus, valgyti įvairų ir subalansuotą maistą, kuriame gausu naudingų medžiagų, o rudeniui prasidėjus, reikėtų atlikti kraujo tyrimus, norint įsitikinti, ar nėra naudingų medžiagų trūkumo. Tačiau labai svarbu atskirti sezoninį plaukų slinkimą nuo nuolatinio, kuris gresia nuplikimu“, – sako gydytoja.

Kaip laiku pastebėti plikimą?


Japonų perukų gamintojas „Aderans“ 2000 m. atliko tyrimą ir įvairiuose pasaulio miestuose stebėjimo būdu skaičiavo praplikusius vyrus. Ši statistika parodė, kad vyrų nuplikimas daugiausiai yra paplitęs Europoje: pirmauja Čekija su 42.79 proc. nuplikusių vyrų, jiems ant kulnų lipa ispanai – 42.60 proc., treti – vokiečiai (41.24 proc.), ketvirti – prancūzai (39.10 proc.), penkti – JAV vyrai (39.04 proc.), šešti – italai (39.01 proc.), septinti – kaimynai lenkai (38.84 proc.), aštunti – danai (37.93 proc.), devinti – Kanados gyventojai (37.42 proc.), dešimti – britai (36.03). Mažiausiai nuplikimu skundžiasi Azijos šalių gyventojai – Kinijoje ir Korėjoje nuplikusių vyrų yra atitinkamai tik 19.04 proc. ir 22.37 proc.

Nors ši statistika yra apie vyrų nuplikimą, moterys taip pat kenčia dėl šio sutrikimo, tik ne iškart įvertina jo rimtumą. „Plaukų slinkimą dažniau pastebi ilgų plaukų savininkės, tačiau ir trumpaplaukės jo neišvengia. Remiantis Amerikos dermatologų akademijos duomenimis, nuo 50 iki 100 plaukų išslinkimą galime laikyti normaliu. Kadangi kiekvieno žmogaus fiziologija ir gyvenimo būdas skiriasi, derėtų atkreipti dėmesį ne tik kiek plaukų per dieną iškrenta, bet ir į tai, kiek laiko tęsiasi plaukų slinkimas, į plaukų išvaizdą, ar nėra plaukų retėjimo, ar nesumažėjo plaukų apimtis, neskilinėja plaukų galiukai, ar plaukų slinkimas nesuintensyvėjo, lyginant su įprastai pastebimu plaukų iškritimu, ar galvos odoje nėra bėrimų, pleiskanų, ar sveikas galvos skalpas. Kaip žinoma, sveikoje dirvoje auga sveiki augalai, tad odos skalpas labai svarbus norint užsiauginti sveikus ir gražius plaukus. Pastebėjus šiuos išvardintus požymius bei pablogėjusią ar palaipsniui prastėjančią plaukų būklę, kuri tęsiasi daugiau nei 3 mėnesius (tiek įprastai trunka ramybės fazė), tikrai vertėtų kreipti į specialistą“, – atkreipia dėmesį „Era Esthetic“ dermatologė.

Pasak jos, plaukų būklei nustatyti namie galima atlikti kelis paprastus testus.

· Traukimo testas

Tarp pirštų paimkite nedidelę sruogą – apie 60 plaukų. Švelniai perbraukę plaukus, juos timptelėkite. Jeigu jūsų rankose liko 5–8 plaukai, galite tai laikyti normaliu plaukų slinkimu, bet jei rankose lieka apie 15-20 plaukų, tai jau rodo padidėjusį plaukų slinkimą.

· Šukų testas

Pasilenkite prie šviesios spalvos patalynės ir šukuokite plaukus palenkę galvą – nuo pakaušio iki kaktos. Po minutės šukavimo suskaičiuokite plaukų sruogas ant patalynės – jeigu matote daugiau nei 10-15 plaukų, galite įtarti padidėjusį plaukų slinkimą. Plaukams geriau naudoti medinius arba natūralių šerių, o ne plastikinius šepečius, nes jie sumažina plaukų lūžinėjimą, kurį sukelia elektrostatinis krūvis, susidarydamas šukuojant plaukus plastikinėmis šukomis ar šepečiais.

Plaukų slinkimas darosi problematiškas – kas toliau?


Kaip teigia gydytoja trichologė J. Stoškienė, atsiradus didesniam nei įprasta plaukų slinkimui, būtina profesionalo apžiūra bei surinkta išsami ligų istorija. Be to, ne mažiau svarbu sužinoti, kaip žmogus maitinasi, ar neturi virškinimo sutrikimų, kokia yra jo odos ir nagų būklė, kokias plaukų priežiūros priemones naudoja ir pan. Tai išklausęs, gydytojas trichologas paskiria atlikti išsamius kraujo tyrimus, iš kurių dažniausiai sužino daug atsakymų.

„Dažnai tenka pasikapstyti ir giliau, tuomet visada gelbsti funkcinė medicina, kuri Lietuvoje žengia tik pirmuosius žingsnius, nors JAV gyvuoja jau dešimtmetį, besiaiškinant vienokių ar kitokių sutrikimų priežastis. Dažnai pasitelkiame ir genetinius, kraujo bei šlapimo tyrimus, nes nustatant maisto medžiagų įsisavinimą ir neoromediatorių įtaką, galima įvertinti net 125 biologinių žymenų, daugiau nei 40 antioksidantų, vitaminų, mineralų, riebiųjų rūgščių, virškinimo trakto ypatumus. Ir tai tik vieno tyrimo savybės, o jų yra tūkstančiai. Tad, jeigu problema yra įsisenėjusi, visuomet verta pasigilinti ir nustatyti priežastis, nes geriant įvairius, galbūt, net nereikalingus maisto papildus, problemos išspręsti tikrai nepavyks“, – sako gydytoja.

Kadangi medicina nestovi vietoje, norint atstatyti plaukų būklę galima įvairiomis procedūromis – pradedant klasikine mezoterapija su įvairiais plaukų stiprintojais, gydymu trombocitų aktyvuota kraujo plazma, botulino toksino injekcijomis ar net pirmuoju pasaulyje plaukų užpildu, kuris yra praturtintas biomimetiniais peptidais bei žemo dažnio lazerio terapija. Tačiau, pasak gydytojos trichologės, visos šios procedūros duoda didžiausią ir ilgalaikį efektą, jeigu nustatomos ir pašalinamos plaukų slinkimo bei retėjimo priežastys.

Kuri procedūra tinkamiausia?

Plaukų slinkimas

Dažniausiai Lietuvoje specialistai siūlo kelis tyrimus ir procedūras plaukų slinkimui stabilizuoti, todėl „Ellips Lietuva“ paprašė gydytojos jas įvertinti.

· Skaitmeninis plaukų svogūnėlių ištyrimas

Pliusai: Plaukų būklės diagnostikai specialia kamera atliekant itin aukštos raiškos galvos odos nuotraukas, galima įvertinti plaukų būklę, jų tankį, storį, plaukų šaknų augimo fazes, galvos odos susirgimus ar kitus veiksnius, lemiančius plaukų praradimą.

Minusai: Plaukai nuskutami, tačiau nedideliame – 0,8 kv. cm plotelyje. Tai atliekama tokioje vietoje, kad tai liktų nepastebima.

· Botulino toksino injekcijos į galvos odą

Pliusai: Botulino toksino injekcijos į galvos odą atpalaiduoja galvos raumenis, padidina kraujotaką ir padidina maisto medžiagų tiekimą plaukams, taip stimuliuodamos naujų plaukų svogūnėlius. Kaip ir visos injekcijos, šios yra veiksmingos tik tuo atveju, jeigu plaukų folikulai vis dar gyvi ir gali augti.

Minusai: Procedūros metu jaučiamos mikroinjekcijos, procedūras reikia kartoti.

· Mezoterapija. Klasika tapusios injekcijos, į galvos plaukuotąją dalį suleidžiant įvairius mezoterapinius kokteilius, kuriuos parenka gydytojas.

Pliusai: Parenkami kokteiliai kiekvienam pacientui individualiai, skatinama mikrocirkuliacija, plaukų folikulai aprūpinami maistingomis medžiagomis, skatinamas naujų plaukų augimas.

Minusai: Procedūros metu, atliekant mikroinjekcijas, jaučiamas dilgčiojimas, ilgas procedūrų ciklas – reikia atlikti 10 procedūrų, galimos alerginės reakcijos.

· PRP injekcijos. Iš paciento paėmus kraujo, jis centrifuguojamas ir į galvos odą suleidžiama praturtinta kraujo plazma.

Pliusai: Naudojamos paciento ląstelės, todėl nebūna alerginių reakcijų. Procedūros stimuliuoja plaukų augimą.

Minusai: Kaip ir visų injekcinių procedūrų metu, jaučiamas dilgčiojimas. Mažesnis diskomfortas jaučiamas procedūrą atliekant mezopenu, mezošautuvu ar mezopenu su elektroporacija. Pagal klinikinius tyrimus, ne visiems žmonėms pasiekiamas teigiamas klinikinis efektas, įprastai procedūra nėra veiksminga žmonėms, kurių kraujyje yra sumažėjęs trombocitų kiekis.

· Plaukų užpildas

Pliusai: Užpildą sudaro hialurono rūgštis ir 7 biomimetiniai peptidai, todėl ne tik sparčiai skatinamas naujų plaukų augimas, bet ir atliekama galvos odos biorevitalizacija, o plaukai prisipildo hialurono. Labai efektyvus preparatas, kurio kursą sudaro 4 procedūros – jau po 15 dienų, po paskutinės procedūros, prasideda naujų plaukų augimas, ryškėja ežiukas.

Minusai: Jaučiamas dilgčiojimas procedūros metu, tačiau bene didžiausias minusas – rinkoje atsiradę plagiatai, kurie nėra tokie veiksmingi.

· Žemo dažnio lazerio terapija – LLLT

Pliusai: Jau daugelį metų gyvuojanti procedūra, kuri pagreitina reikalingų maistinių medžiagų tiekimą plaukų folikulams, dėl jos gerėja mikrocirkuliaciją, metabolizmas, sustiprinami plaukų folikulai, skatinamas plaukų augimas ir stabdomas uždegimas, kuris yra pagrindinis moteriško tipo nuplikimo palydovas. Be to, ši procedūra labai patogi – 3 kartus per savaitę užtenka ant galvos užsidėti specialų lankelį ir palaikyti 90 sekundžių.

Minusai: Į klinikas, kurios nenaudoja specialaus lankelio, ilgo ciklo procedūroms reikia atvykti 3 kartus per savaitę. Sąlyginai didelė prietaiso kaina – 600-779 Eur., tačiau ji gali atsipirkti pasiekus teigiamą rezultatą.

„Galime tik pasidžiaugti, kad Lietuvoje pasirinkti yra tikrai iš ko, nes atliekame visas pasaulyje pasiteisinusias ir efektyvias plaukų augimą skatinančias procedūras. „Sugeriame“ visą Europos ir kitų pasaulio šalių gerąją patirtį, todėl dažnai jų atliekame įvairesnių nei JAV ar Azijos šalių kolegos, kurie naudojasi tik savo regiono praktika, taip susiaurindami procedūrų pasirinkimą. Svarbiausia laiku pastebėti pokyčius ir kreiptis į specialistus, o parinkti tinkamiausią būdą problemai pašalinti – jų kompetencijos ir profesionalumo reikalas“, – pataria gydytoja dermatologė-trichologė J. Stoškienė.

Gyd. Jurgita Stoškienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)