Komentuoti kvepalų, namų kvapų ar kitų su kosmetika nesusijusių produktų gamybos aš tikrai negaliu, nes su šių produktų gamyba nieko bendro neturiu, tačiau kalbant apie kosmetiką, pasidalinsiu keliomis, mokslo įrodytomis ar tiesiog patirties analizuojant vartotojų poreikius, pabrėžiu – grožio industrijoje, padiktuotomis įžvalgomis.

Kvapai gali alergizuoti, ir tai ne paslaptis

Taigi, kuriant kosmetiką ir renkant jai kvapus, juose esantys alergenai ir jų leistinos koncentracijos, yra aiškiai apibrėžtos tiek Lietuvoje, tiek ir visose Europos sąjungos valstybėse galiojančiame reglamente, o jo atitikimą Lietuvoje kontroliuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Visame pasaulyje gausu laboratorijų, kuriančių įvairius kosmetikos ingredientus, tame tarpe ir kvapus. Taigi kaip ir bet kuris kitas kosmetikos ingredientas, kvapai privalo atitikti visus saugumo reikalavimus. Kvapai gali būti tiek natūralūs, tiek sintetiniai, reikia pastebėti, jog skiriasi šių kvapų išgavimo metodai, tačiau abiejuose tipuose gali būti aptikti alergenai. Ar kvapai gali alergizuoti? Taip. Kaip ir bet kuris kitas, kosmetikoje esantis komponentas. Tiesiog taip jau yra, kad šiame dideliame pasaulyje yra žmonių, kurie gali būti alergiški vienam ar kitam kosmetikos komponentui ir šis faktas, patikėkite, tikrai įtrauktas į kosmetikos kūrėjų bei juos kontroliuojančių institucijų aptarinėjamų temų sąrašą.

Todėl atitinkamos Europos sąjungos institucijos patvirtino, jog kvapuose galima identifikuoti 26 junginius (šis sąrašas nuolat peržiūrimas, tad bet kuriuo metu gali kiek patrumpėti ar pailgėti) kurie gali būti potencialiais alergenais. Taigi, jei kosmetikos gamintojas naudoja kvapą, ir alergenai sudarantys kvapą, patenka į nurodytą sąrašą, viršija normą jis atsiduria ingredientų sąraše (INCI – International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) tačiau kvapo sudėtyje gali ir visai nebūti galimų alergenų, tokiu atveju ingredientų sąraše įrašomas tik „Parfum“ ar „Fragrance“.

Ilgametė patirtis išmokė – alergenų bijoma be pagrindo

Aš pati asmeniškai ir intensyviai jau aštuonerius metus kartu su chemijos mokslų specialistais dalyvauju kosmetikos kvapų parinkimo procese, galiu drąsiai teigti, jog šis procesas vienas sudėtingiausių. Išrinkti vartotojus džiuginantį kvapą, kuris sąveikaudamas su kitais kosmetikos komponentais gali atsiskleisti vis kitaip – tikrai labai nelengva užduotis atimanti labai daug laiko. Tačiau, vienareikšmiškai verta.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad nors ir egzistuoja šis 26 alergenų sąrašas, tai tikrai nereiškia, jog jūs būtinai esate jiems alergiškas ir kad jie yra nesaugūs kosmetikos gamyboje. Jeigu nesate alergiškas kvapams jų bijoti pagrindo nėra.

Ties šiuo sakiniu puikiai tinka stabtelti ir jums priminti, jog ne veltui kosmetikos gamintojai visada rekomenduoja nepulti naudoti naujo, jūsų dar neišbandyto kosmetikos produkto dideliais kiekiais. Veido bei kūno kremus, pirmiausia patepti ant mažų odos plotelių (straipsnio pabaigoje pakomentuosiu kuris plotelis vienas tinkamiausių) ir pastebėti galimas reakcijas. Su nuplaunamais produktais – šampūnais, dušo želėmis – rizikų kiek mažiau, nes pastarieji sąveikauja su vandeniu ir yra nuplaunami, tačiau pirmais kartais ir šiuos produktus naudokite bent kiek atsargiau, ypač jeigu žinote, jog jūsų oda yra jautresnė ir linkusi į alergines reakcijas.

Apskritai, kalbant apie kvapus kosmetikos priemonėse itin svarbi tampa koncentracija – t.y. kiek kvapo yra įdėta į formulę ir kokia galutinė alergeno koncentracija. Ir čia jau kiekvieno kosmetikos gamintojo pasirinkimas. Faktas tik tas, jog leistinos alergenų koncentracijos esančios kvape, kurių nereikia rašyti ingredientų sąraše nuplaunamiems ir nenuplaunamiems kosmetikos produktams yra skirtingos. Taigi nenuostabu, jog dušo želės ar šampūnai dažnai, yra nenuplaunami todėl ir koncentracijos jų didesnės, ir pasižymi ryškesniais aromatais.

Skaniai kvepėti – ne prabanga

Na ir pabaigai keli argumentui, kodėl dauguma kosmetikos gamintojų tiki, jog kosmetikai malonus kvapas yra daugiau privalumas nei minusas. Visų pirma, jeigu ant produkto pakuotės randate užrašą be kvapiklių, tai nereiškia jog priemonė neturės jokio kvapo. Taip yra dėl to, jog tam tikrą aromatą gali turėti kitos aktyviosios kosmetikos priemonės medžiagos – pvz., kas jums sakė, kad mūsų visų pamiltas keratinas ar kolegano tirpalas yra bekvapiai? Ir šie kvapai nebūtinai vartotojams yra malonūs.

Taigi teisingai parinktas papildomas kvapas tiesiog padeda užmaskuoti, galimai, ne visada malonų bendros kosmetikos formulės, kurią sudaro ne vienas aktyvus komponentas, aromatą. Žinoma, tai tikrai nereiškia, jog neįmanoma sukurti bekvapės konsistencijos – tikrai įmanoma ir anksčiau mano minėtas argumentas yra tik viena iš priežasčių, kad kartais kvapas tiesiog gelbsti siekiant paversti produktus kur kas malonesniais naudoti. Kitas argumentas susijęs su mūsų žmogiškosiomis emocijos. Pvz., aš mėgstu kvepalus. Nesu alergiška ir mėgstu skaniai kvepėti.

Kodėl? Man tiesiog malonu ir tai kelia tam tikrą kasdieninį nors ir mažą džiaugsmą, kad ir tokioje mažoje smulkmenoje. Lygiai taip pat, man malonu pradėti dieną duše su maloniai kvepiančia dušo žele ar vakare jausti malonų aromatą ant savo odos, panaudojus kūno kremą. Taigi tikiu, kad kosmetika privalo kelti malonius pojūčius ir kvapai tai tikrai padeda padaryti.

Na, o jei esate jiems alergiškas, tiesiog ieškokite kosmetikos produktų be papildomų pridėtinių aromatų ir, žinoma, pasikonsultuokite dėl kosmetikos parinkimo su atitinkamais specialistais – dermatologais, kosmetologais ar net tais pačiais kosmetikos kūrėjais ir pan., nes jei esate alergiškas kvapams, nereiškia, kad nesate alergiškas ir kitai aktyviai kosmetikos priemonei, kad ir tarkim, taip nekaltai skambančiam vitaminui C.

PRIMINIMAS: tiems, kurių oda linkusi į alergijas, rekomenduojama kosmetiką išbandyti ant mažo odos plotelio. Viena labiausiai rekomenduojamų vietų nenuplaunamai kosmetikai – vidinė dilbio pusė, kiek aukščiau virš riešo ir kiek žemiau alkūnės. Remiantis dermatologų pateikta informacija – šioje vietoje odos pralaidumas yra labai panašus kaip ir veido zonos, tačiau įvykus alerginei reakcijai, minima vieta daug mažiau pastebima. Be to, tai vieta, kurios dienos metu neplaunate rankų muilu, jos nepasiekia indų plovikliai, mažai veikiama kitų galimų išorės veiksnių, taigi galėsite įvertinti realų priemonės poveikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)