– Gydytoja, sklinda kalbos, kad Lietuvoje karantino laikotarpiu klesti nelegalus verslas. Grožio srities atstovai klientus priima tiesiog namuose (kirpėjai, nagų, depiliacijos meistrai, tikėtina – net kosmetologai), kalbama, net ir mažieji grožio salonai patyliukais atveria duris. Kaip vertinate tokią situaciją?

– Socialinių kontaktų ribojimas yra vienintelis būdas apriboti viruso sklidimą. Šios rekomendacijos nepaisantys rizikuoja ir savo, ir kitų sveikata ar net gyvybe, todėl, mano nuomone, taip elgtis yra neatsakinga. Tokie salonai tampa potencialūs koronaviruso židiniai.

– Kuo gali baigtis tokios namų sąlygomis vykdomos procedūros?

– Netinkamos sąlygos visuomet kelia infekcijų riziką. O atliekant sudėtingesnes procedūras – injekcijas ar pan., visuomet yra komplikacijų rizika. Vargu, ar namų sąlygomis tokie specialistai bus pajėgūs ir turės sąlygas klientui gydyti komplikacijas.

– Grožio procedūros galbūt ir neatrodo pirmo būtinumo visuotinės krizės laikotarpiu, bet ar yra atvejų, kai pacientams yra žūtbūt reikalingi reguliarūs vizitai pas dermatologą? Ar, pavyzdžiui, dviejų mėnesių karantinas ženkliai pablogintų žmogaus situaciją?

– Karantino metu atšauktos planinės apžiūros ir konsultacijos, tačiau esant ūmiomis odos ligoms (pvz., ūmi alerginė reakcija, ūmios infekcinės odos ligos, senų lėtinių ligų paūmėjimas ir t.t.), kai reikalingas nedelsiant gydymas ir gydytojo konsultacija, pacientams pagalba bus suteikta.

– Kaip manote, kokias procedūras moterys gali drąsiai atlikti pačios namuose, o kokiomis verčiau neužsiimti dėl savo pačių saugumo?

– Kaip ir visada namuose moterys gali pačios atlikti visas neinvazines ir netraumatizuojančias odos priežiūras procedūras. Nerekomenduojama namuose savarankiškai atlikti cheminio valymo procedūras su aukštos koncentracijos rūgštiniais preparatais, kurie skirti naudojimui tik profesionaliam naudojimui. Netinkamas tokių priemonių naudojimas gali sukelti pašalines odos reakcijas, sunkų sudirgimą arba alerginį dermatitą, tada neatidėliotinos medikų pagalbos gali prireikti ir karantino metu.

Turbūt dar viena iš ilgo sėdėjimo namuose problemų, kai nuolat pasiekiamas veidrodis, gali būti dažnas įvairių spuogelių ir nelygumų veido odoje „paieškos“, spaudinėjimas, krapštymas. Reikėtų susilaikyt nuo tokio įpročio ir aplamai stengtis kuo mažiau liesti rankomis veidą, nes gali paūmėti aknė, prisidėti infekcija, padaugėt bėrimų veido odoje.

– O kokia tikimybė, kad žmonės tiek užsisėdės namuose, kad tiesiog apsileis?

– Turbūt priklauso nuo kiekvieno asmens individualių savybių. Vieni, turint daugiau laisvo laiko, dažniau rūpinsis savo veido ir kūno odą, plaukais, nagais ir t.t. Kiti pasinaudos „atostogomis‘‘ nuo kasdienės būtinybės būti su nepriekaištingu makiažu ir tobula šukuosena ir tiesiog džiaugsis laisve pabūti „ natūraliais ‘‘, o laisvą laiką panaudos kitiems pomėgiams.

Šiuo metu yra proga daugiau bendrauti su šeima, artimaisiais, pagaliau perskaityti atidėtą knygą, peržiūrėti mėgstamus filmus, išbandyti naujus receptus, sutvarkyti spintas ir t.t. Bet kokiu atveju, reikia nepamiršti apie kasdienę veido ir kūno higieną.

Shutterstock nuotr.

– Ką šiuo laikotarpiu, kai didžioji dalis mūsų dienas leidžiame namuose, galime nuveikti savo grožio labui? Atrodytų, oda turėtų atsigauti vien nuo to, kad kasdien netepsime ja dekoratyvine kosmetika, galvos odos būklė pagerės, nes, veikiausiai, netrinksime plaukų šampūnų kiekvieną rytą.

– Turbūt daugumos moterų kosmetikos lentynoje yra prikaupta įvairių kosmetinių priemonių, o puse iš jų panaudota tik vieną kartą arba apskritai net nenaudota. Tad yra proga peržiūrėti savo „lobių„ lentyną, galbūt kažką išmesti su pasibaigiančiu galiojimu ir pagaliau išbandyti senai pamirštas priemones.

Dažniausiai kasdienėje rutinoje, kai nuolat skubame, retai atrandame laiko įvairioms kaukėms, šveitikliams, tad dabar galima išbandyti kaukes arba gydomuosius serumus plaukams, kūno arba veido šveitiklį, drėkinančią, tonizuojančią, stangrinančią veido kaukę ir t.t.

Sergantiems lėtinėmis odos ligomis kaip pvz. atopiniu dermatitu, žvyneline, kseroze ir t.t. gali būti daugiau laiko pasirūpinti savo odą ir sutepti pagal poreikį kelis kartus per dieną gydomosios kremus ir emolientus, gal būt pabūti su kompresais.

– Dalis visuomenės apskritai buvo įpratę gyventi gerai – dažnos moters kosmetikos lentynoje buvo apstu produktų, galbūt net daugiau nei reikėtų. Nedirbant, panašu, teks susiveržti diržus. Kokios grožio priemonės yra būtinos, o kokių taupymo sumetimais galime atsisakyti?

– Jei taip visai griežtai, tai reikalingiausi yra muilas, šampūnas, dantų pasta ir drėkinamasis kremas ir gal lūpų balzamas. Pilnai galima atsisakyti įvairių tonikų, pienelių, serumų, veido ir plaukų kaukių, lūpų šveitiklio, apynagių odelių minkštiklio. Svarbiausia yra higiena, tad šampūnas, kūno ir veido prausimosi priemonės yra būtinos.

Veido prausiklis turi būti švelnus, nedirginti ir nesausinti odos, tai gali būti skystas prausiklis, prausimosi putos arba micelinis vanduo. Tikrai nėra būtinybės nuvalius odą dar kartą ją valyti tonikų, o kartais net žalinga.

Antra, odos drėkinimas – todėl drėkinantis arba maitinantis veido odos kremas yra „must have‘‘, visi paakių arba veido serumai yra tik pagalbinės priemonės, be kurių tikrai galima apsieiti. Taip pat galima apsieiti be veido kaukių, tiesiog dažniau arba storiau užsitepti drėkinamuoju kremu. Jei turite kūno losjoną arba kremą, nebūtina atskirai turėti rankų arba pėdų kremo, tikrai puikiai tiks skirtas visam kūnui.

– Negaliu praleisti klausimo apie, pavyzdžiui, dviprasmiškai vertinamus paakių kremus. Ar jie tikrai būtini mūsų kasdienėje rutinoje, ar paprasto kremo neužtenka?

– Mano nuomone, dažniausiai užtenka vieno kremo skirto veido odai. Be abejo, paakių oda plonesnė, jautresnė ir labiau pažeidžiama negu viso likusio veido. Todėl paakių srityje nerekomenduojama naudoti dirginančių priemonių. Tačiau jei jūsų oda nėra jautri, paprastas drėkinamasis kremas tiks ir paakiams. Atskiro paakių kremo gali prireikti, jei paakių oda ypatingai jautri, jei veido odai naudojate veido kremus, skirtus į aknę linkusiai odai, ypač, jei sudėtyje yra džiovinančių medžiagų arba rūgščių.

Jei finansinės galimybės leidžia, priklausomai nuo poreikio galima naudoti įvairius paakių serumus, stangrinančius kremus. Šiuo metu populiarūs kremai ir serumai su įvairiais peptidais, kurie kovoja su pigmentacija ir smulkiomis mimikos raukšlelėmis. Aišku, joks paakių kremas nepanaikins maišelių, patamsėjusių paakių ir gilių raukšlių, tad neverta pernelyg išlaidauti, svarbiausia odos drėkinimas ir geras odos tonusas.

Julija Mozūraitienė, asmeninio archyvo nuotr.

– Šiuo metu ypač aktuali higienos tema – ar jau turėtume atsisakyti ne tik veido rankšluosčių, bet ir rankoms skirtą rankšluostį keisti vienkartinėmis servetėlėmis?

– Viešosiose vietose, be abejo, geriau naudotis popierinėmis servetėlėmis tiek rankoms, tiek veidui nusausint. Tačiau namuose galima naudoti medžiaginius rankšluosčius, atskirai veidui ir rankoms, stengtis kuo dažniau juos keisti ir kiekvienas šeimos narys turėtų turėti atskira savo rankšluostį, ypač veidui ir kūnui.

– Paklausiausia prekė vaistinėse – dezinfekcinis skystis. Ar per dažnas jo naudojimas gali suerzinti, sujautrinti odą? Ar nuo to gelbės paprastas kremas?

– Rekomenduojamas dažnas rankų plovimas su muilų, dezinfekciniai skysčiai turi būti naudojami atsargiai, pagal poreikį, ir tikrai būnant namuose galima apsieiti be jo, jei yra vanduo ir muilas. Reiktų pastebėti, kad per dažnas ir neatsargus dezinfekcinių priemonių naudojimas pažeidžia odos hidrolipidinį sluoksnį, oda tampa jautri aplinkos faktoriams, išsausėja, atsiranda paraudimas, įtrūkimai, žaizdelės, oda niežti, o kartais skauda. Todėl reikia nepamiršti kelis kartus per dieną tepti rankas kremų, nakčiai užtepkite storesniu sluoksniu maitinanti kremą, kad atkurti apsauginį odos sluoksnį.

Dezinfekuojant įvairius paviršius, rekomenduojama naudoti pirštines. Jei įprastinės odos priežiūros priemonės nepadeda, odos būklė blogėja, būtina kreiptis į gydytoją arba vaistininką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)