– Gydytoja, estetinė medicina sparčiai juda į priekį, tačiau, neabejoju, sutiksite, jog yra žmonių, iki šiol negirdėjusių apie PRP procedūrą. Ką turėtume žinoti apie šią procedūrą?

– Tikra tiesa, kad nors procedūra nėra nauja pasaulyje, o ir mes Lietuvoje ją atliekame beveik dešimtmetį, apie ją daugiau kalbėti pradėta prieš kelerius metus, kai kelios Amerikos įžymybės, tame tarpe ir Kim Kardašian West, savo Instagram paskyroje pasidalino nuotraukomis, kur buvo matyti kraujo ant veido. PRP buvo pramintas „Vampire Facial“, kas reiškia vampyrišką veido procedūrą, tačiau iš tiesų jokios mistikos čia nėra, tik mokslas.

Žmonės šimtus metų stengėsi išrasti jaunystės eliksyrą, o jis, pasirodo, yra mūsų kraujyje – tiesiogine ta žodžio prasme. Tiesa, estetinėje medicinoje ši metodika pritaikyta bene galiausiai, nes iš pradžių, kai ji buvo atrasta, maždaug 8 dešimtmetyje, pirmiausia buvo taikoma kraujo perpylimams tiems pacientams, kurių kraujyje buvo per mažas trombocitų skaičius. Vėliau pastebėta, kad PRP pagreitina žaizdų gijimą, mažina uždegimą ir skatina naujų ląstelių dauginimąsi, todėl buvo pradėta taikyti atsistatymui po chirurginių operacijų. Šiandien ši terapija jau žinoma įvairiose srityse – nuo odontologijos iki sporto medicinos.

PRP principas yra tas, kad procedūrai naudojamas nedidelis paciento kraujo kiekis, paimtas iš venos. Specialia sterilia įranga ir aparatu – centrifūga – kraujo plazma atskiriama nuo raudonųjų kūnelių. Plazmoje tokiu būdu trombocitų koncentracija padidinama 6-8 kartus. Štai tokiu būdu gaunamas tas mano vadinamasis trombocitų „jaunystės eliksyras“, kuris pasižymi net 11 ląstelių augimą skatinančių faktorių – iki šiol nėra atrastos labiau odos atsinaujinimą skatinančios injekcinės procedūros.

– Ar ši procedūra turi paklausą, lyginant su kitomis injekcinėmis procedūromis?

– Turiu pacienčių, kurios pas mane pradėjo lankytis, kai joms buvo apie 30, ir dabar, praėjus 10 metų, jų oda atrodo nepalyginamai geriau. Taip, tai įmanoma pasiekti tinkamai parinkus procedūras, tame tarpe ir PRP, ir iš esmės saugant savo odą nuo senėjimo – ne tik paviršinio poveikio kosmetikos priemonėmis. Vien tepantis „anti-age“ kremu, deja, nuo tam tikro amžiaus tokio rezultato pasiekti neįmanoma. Vienintelis privalumas – geri genai. Bet kiek moterų tokiais iš tikrųjų gali pasigirti? Be to, kai sužinosime, ar jie tikrai geri, jau gali būti per vėlu, ar ne?

Shutterstock nuotr.

– Kokias veido odos problemas gali padėti išspręsti ši procedūra?

– Kaip ir minėjau, PRP prilyginčiau jaunystės eliksyrui, taigi ji priskiriama prie senėjimo požymius koreguojančių („anti-age“) procedūrų. Visgi estetinėje medicinoje PRP terapiją rekomenduojama ne tik odos kokybės gerinimo, jauninimo tikslais, bet ir įvairių randų mažinimui, pigmentacijos ar dėmių, pavyzdžiui, tokių, kurios likusios po aknės, šviesinimui. Artimiausia alternatyva šiai procedūrai yra injekcijos su gintaro rūgštimi, kuri irgi yra natūraliai esanti mūsų organizme, ir turi audinių atsinaujinimą stimuliuojančių savybių.

– Imkime raustančios odos problemą ir paviršinius išsiplėtusius kapiliarus – ar yra rizika padaryti daugiau žalos nei naudos?

– PRP injekcijos atliekamos su mikroadatomis, dėl to net atliekant procedūras pacientams su gausiu kapiliarų tinklu problemų nebūna. Čia labiau viskas priklauso nuo atlikimo technikos.

– Įprastai injekcinės procedūros reikalauja reguliarumo. Ar galime atlikti tik vieną procedūrą, ar būtinai reikalingas kursas?

– Vėlgi, turiu paminėti, kad viena PRP procedūra vargiai duos stulbinantį efektą – reikia kurso arba derinimo su kitomis procedūromis, nebent procedūrą atliekate profilaktiniais tikslais. Pavyzdžiui, žinoma, kad PRP sustiprina odos jauninimui taikomų frakcinio lazerio procedūrų ar frakcinės mikro adatų radijo dažnio procedūros rezultatą. Dar kartu su PRP gali būti leidžiamas hialuronas ar kitokie preparatai.

Šiandien, kai estetinė medicina tiek pažengusi, mes turime didelę pasirinkimo galimybę – tereikia išsirinkti patyrusį odos specialistą, kuris mokės parinkti ir geriausiai suderinti procedūras . Turbūt nereikia priminti, kad injekcines procedūras gali atlikti tik gydytojai dermatovenerologai arba plastikos chirurgai. Patikėdami savo veidą neaiškios kompetencijos „grožio meistrui“ rizikuojate savo veido odos problemas ne išspręsti, o jų susikurti. Ir su labai rimtomis komplikacijomis.

– Kokios amžiaus kategorijos žmonėms dažniausiai atliekama ši procedūra? Ir ar yra amžiaus riba, iki kurios verčiau nepradėti?

– Lietuvoje estetinės injekcinės procedūros atliekamos nuo 18 metų – tai legali riba. Randai, aknė ir kitokios odos problemos gali būti jau pakankamai anksti. Bet pavyzdžiui ponudegiminių ar potrauminių randų gydyme, PRP procedūrą naudoju ir labai jauniems pacientams.

– Pastebėjimas iš vieno gydytojo – anot jo, procedūras atliekant jauniems ir gražiems, neturintiems odos problemų, PRP neturės efekto. Sutiktumėte, ar ne?

– Dar mažai, bet yra ir tokių, kurios jau 25-erių sąmoningai rūpinasi savo oda, atlieka senėjimo prevenciją. Jūsų apibūdintos amžiaus pacientės ryškaus skirtumo nepajus dar kurį laiką, bet ilguoju laikotarpiu rūpinimasis oda atsiperka gerokai lėtesniu senėjimo tempu, nei bendraamžių. Bene pagrindinė ilgamečio jaunatviškumo paslaptis yra pradėti rūpintis juo kaip įmanoma anksčiau. Deja, kiek moterų pradeda „anti-age“ kremą naudoti tik tada, kai pamato raukšles? Stebiu, kaip jaunoji karta jau pradeda suprasti, jog norint sulaukus 50-ties atrodyti kaip Jennifer Lopez, o ne kaip jų mamos, oda reikia pradėti rūpintis gerokai anksčiau.

Shutterstock nuotr.

– Esu girdėjusi pastebėjimų, kad PRP – ne tokia natūrali injekcinė procedūra, kaip yra viešai deklaruojama.

– Natūralia PRP procedūra vadinama dėl to, kad jai naudojamas paties paciento kraujas. Tačiau tai, kas galiausiai yra injekuojama, nėra vien tik kraujas – papildomai dedami antikoaguliantai ar kitokios cheminės medžiagos-aktyvatoriai, kurie reikalingi stabdyti kraujo krešėjimą ir aktyvuoti trombocitus. Trombocitai, kuriuos centrifūgos pagalba išskiriame, dalyvauja kraujo krešėjimo procese, taigi paruošta injekuoti trombocitų masė su didele šių ląstelių koncentracija ir greitai stingsta ( nes ląstelės pradeda sulipti). Injekuoti sukrešėjusios masės neįmanoma, taigi anksčiau buvo pasitelkiama papildoma cheminė pagalba. Deja, tai nebuvo pats geriausias sprendimas, nes dėl šių cheminių priemaišų pacientai labiau jaučia deginimą ir skausmą injekcijų metu, be to, būdavo ir alerginių reakcijų tikimybė.

Visiškai natūralia šią procedūrą vadinčiau tada, kai minėtoji chemija nenaudojama, o tai yra įmanoma tik naujos dvigubo švirkšto sistemos „Arthrex“ pagalba. Kraujas yra paimamas, aparatu apdorojamas ir injekuojamas tuo pačiu ypatingos konstrukcijos ir dizaino dvigubu švirkštu, todėl ruošiantis injekcijoms nepradeda krešėti, o pati procedūra yra dar sterilesnė, saugesnė. Į sistemą nededama jokių cheminių priedų, taigi tik tada ji yra natūrali.

– Šiuolaikinis žmogus dažnai visko nori čia ir dabar. Momentinio rezultato ši procedūra nesuteikia, kaip tuomet matuojame jos veiksmingumą?

– Nėra tokių injekcinių jauninančių procedūrų, kurios duotų momentinį rezultatą. Pati esmė yra tame, kad mes aktyvuojame naujų ląstelių dauginimosi procesus, o jų dalinimuisi reikia laiko. Viena ląstelė gali dalintis iki 72 valandų, taigi tam, kad matytųsi efektas, reikia išlaukti 3-4 savaites. Nes akimis pacientas mato efektą tik tada, kai prisigamina pakankamas kiekis naujų ląstelių ir skaidulų. Momentinis efektas gali būti nebent užtepus storą silikono sluoksnį ant veido, bet kažin, ar tai būtų geras sprendimas.

– Norėčiau aptarti ir kainos niuansą. Vis dėlto, procedūra ne iš pigiųjų ir statistiniam lietuviui gali atrodyti kaip prabangos reikalas. Kiek teko pastebėti, vidutiniškai kainos svyruoja nuo 200 iki 300 eurų. Kas sudaro šią kainą ir kodėl mūsų pačių kraujas tampa toks brangus?

– Paradoksalu, bet mūsų kraujas nieko nekainuoja. Kainą šiuo atveju sudaro jo paruošimas ir ląstelių išskyrimas tam – reikalingas specialios vakuuminės sterilios sistemos kraujo paėmimui ir ląstelių išskyrimui, centrifugavimo aparatas, sterili tvarsliava, dezinfektoriai, vienkartinės apsaugos priemonės, nujautrinantys odą vaistai, išmanymas, kaip su juo elgtis, atitinkamas specialisto pasirengimas ir išsilavinimas ir t.t.

Galiausiai, juk ateisite į rimtą kliniką su visa infrastruktūra ( registratoriais, slaugytojais ir t.t.). Čia kaip restorane, kur kainuoja ne tik salotos lėkštėje, bet ir virtuvės šefo darbas, aptarnavimas, netgi tai, kad kažkas tą lėkštę paskui išplaus. Skirtumas tik, kad salotas galite namie pasigaminti, o šią procedūrą pačiam pasidaryti tiesiog neįmanoma.

Na, ir įdomumo dėlei, galime palyginti kainas. Europoje viena PRP procedūra normalioje klinikoje vidutiniškai kainuoja apie 500 eurų, o Amerikoje – 900 dolerių. Taigi, kainų skirtumas akivaizdus.

Aišku, reikia sutikti, kad jauninimasis yra prabangos prekė, bet, manau, kad labai svarbu ir prioritetai. Ne sykį esu mačiusi moterų su brangių prekinių ženklų rankinėmis ir neadekvačiai apleistais veidais, kaklu, rankomis. Taigi čia ir požiūrio ir vertybių klausimas, ne tik pinigų. Tai gal geriau investuoti į jauną odą, o ne į dešimtą batelių porą.

Gyd. Gytė Grigonytė-Babajan, asmeninio archyvo nuotr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)