Jau vien tai, kad namuose pagaminta kosmetika nepadarė jūsų odai ar plaukams nieko žalinga visai neblogas rezultatas. O jeigu teigiate jog ji puikiai veikia, tikėtina, jog mes tiesiog kalbame apie placebo arba labai momentinį efektą.

Paklausite kodėl? Ogi todėl, kad gamtoje tikrai auga daug nuostabių gėrybių puikiai tinkančių mūsų grožio puoselėjimui – nuo agurkų, avokadų iki ciberžolių, kanapių ar mangų, tačiau mokslas jau seniai įrodė, jog gamtos dovanų panaudojimas žmogaus grožiui ir sveikatai nėra toks paprastas procesas. Kaip manote, kodėl prekybos tinklai vaisių ar daržovių nepadeda kosmetikos skyriuje, o kosmetikos nedėlioja pvz. šalia grietinės šaldytuvuose? Šiuos skirtinguose prekybos tinklų skyriuose esančius produktus itin griežtai kontroliuoja atskiros valstybinės institucijos, jiems vadovauja skirtingi, konkrečias rinkas puikiai išmanantys specialistai. Jų tikslas – nepakenkti.

Ar agurkas drėkina ar tiesiog yra gausus vandens?

Na, tarkime, pastebima, kad puikioje lietuviškoje daržovėje yra drėkinančiomis savybėmis galinčių pasižymėti sudėtinių dalių. Puiku, tačiau tai, deja, nereiškia, jog jums užtenka uždėti agurką ant veido ir ta drėkinanti medžiaga iškart „pajus‘‘, jog staiga ji tapo kosmetikos produktu, o ne tiesiog maistu.

Tam, kad agurke esanti drėkinanti medžiaga iš tikrųjų galėtų padrėkinti, o ne tiesiog „pašlapinti“ jūsų epidermį, reikalingi chemijos mokslą išmanantys specialistai ir laboratorinė įranga ir daug darbo. Kosmetikos sudėtinių dalių gamyba – atskira verslo šaka. Įvairiose pasaulio šalyse įkurtos laboratorijos, gamyklos skirtos išgauti bioaktyias natūralių augalų, vaisių medžiagas ir jas sukoncentruoti taip, kad būtų tinkamos būtent kosmetikos gamybai. Aliejai, ekstraktai ir visa kita kas atsakingų gamintojų naudojama kosmetikos formulių kūrimui, specialiomis technologijomis išgaunami naudojant profesionalias ir sudėtingas įrangas.

Atliekant tyrimus, įrodoma, kad panaudojus konkretų procentinį dydį (nemažiau kaip ir nedaugiau kaip) vieno ar kito komponento bendroje kosmetikos sudėtyje, galima tikėtis vienokių ar kitokių rezultatų, kurie, beje, taip pat turi būti įrodyti tyrimais, testuojant komponento sąveiką su kitomis kosmetikos priemonių sudėtinėmis dalimis. Svarbu atkreipti dėmesį, jog neretai šių komponentų kokybės dokumentuose aiškiai nurodoma, jog pastarasis gali būti naudojamas tik kosmetikos gamyboje (kartais net detalizuojant – ar tik tarkim, šampūnuose, o gal tik veido kremuose).

Taigi tepti vieną ekstraktą, „neįvedus“ jo į bendrą kosmetikai būdingą sudėtį nerekomenduojama, nes komponentas yra skirtas tapti tik viena iš kosmetikos priemonės dalimi, o ne būti naudojamas tiesiai ant odos ar plaukų, o ypač be specialaus jo apdorojimo. Tik tinkamai ištirti ir paruošti gamtoje augantys augalai, vaisiai ar net riešutai ir kitos gėrybės gali prisidėti prie mūsų grožio puoselėjimo išoriškai. Tuo tarpu tai ką nusiperkate maisto skyriuje, kad ir kaip banaliai skambėtų, bet yra maistas, skirtas valgyti, o ne eksperimentuoti užsiimant „virtuvine kosmetika“ ir tokiu būdu smarkiai rizikuoti savo odos ir plaukų būkle.

Prieskoniai skirti gardinti maistą, o ne veidą

Šiuo metu internete ar net televizijoje nuolat dalinami patarimai kaip pasigaminti „natūralias“ veido bei plaukų kaukes tiesiog savo virtuvėje. Galiu prisiekti jog išvardintų sudėtinių dalių tikrai nerasite nei vienoje profesionalioje kosmetikos labaratorijoje.

Pvz., šiuo metu vienas populiaresnių komponentų neva tinkamas viskam ir visur – ciberžolės prieskoniai. Ir iš tiesų – iš šios prieskoninės žolelės tikrai galima išgauti aktyvias medžiagas puikiai tinkančias ne tik sveikatai, bet ir tarkim burnos ar odos priežiūrai, tačiau ant prieskonių skyriuje pardavinėjamų ciberžolės miltelių dažniausiai aiškiai įvardinama paskirtis – mėsos, žuvies, padažų pagardinimui. Tad jos tikrai neverta teptis ant veido, nes o kas jeigu jūsų pasigaminta ciberžolės veido kaukė staiga sukels rimtus veido odos sudirgimus?

Su kuo ketinate pasikonsultuoti, kas bus atsakingas už pasekmes, kurios gali būti ir neprognozuojamos. Jei kreipsitės į prieskonių gamintojus, pastarieji jums tiesiog primins apie jų gaminamo produkto naudojimo instrukciją – mėsos, žuvies, padažų pagardinimui, o ne odos gražinimui. Kosmetikos gamintojai, jums taip pat nieko negalės padėti, nebent pasiūlys įdėmiai skaityti tiek kosmetikos priemonių tiek maisto ar prieskonių panaudojimo instrukciją.

Taigi, prieš mokydamiesi skaityti kosmetikos priemonių bei maisto produktų sudėtis, pirma atkreipkime dėmesį ar tikrai mokame skaityti produktų naudojimo instrukciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)