Plaukų spalva keičiama dėl daugybės priežasčių: norima paslėpti žilas sruogas, atsinaujinti, sekti naujausias madas ir dėl daugelio kitų. Nors galima išvardinti daug plaukų dažymo pliusų, dauguma specialistų pritaria nuomonei, kad dažyti plaukus – kenksminga. Ypač plaukams kenkiame tada, kai dažome juos nesaikingai dažnai arba tai darome netinkamais dažais.

Pasak plaukų stilisto T. Bondarevo, laiką, kada reikia dažyti plaukus, kiekvienas turi nutarti individualiai. Kirpėjas pastebi, kad vyresnio amžiaus moterys kirpykloje dažniau lankosi norėdamos paslėpti žilus ar nublukusius, gyvybę praradusius plaukus, o jaunimas – pagal vyraujančias madas ir net nuotaiką.

Šviesiaplaukės, stilisto teigimu, už paslaugas kirpimo salone ne tik sumokės daugiau, bet ir plaukus turėtų dažyti dažniau nei tamsiaplaukės: „Šviesiaplaukėms reikės skirti daugiau dėmesio dažymui, nes joms po plaukų šviesinimo yra atliekamas plaukų atspalvio atnaujinimas. Be to, jei tai šiandien populiarūs „ombre“ ar „balayage“ technikų dažymai, kirpykloje apsilankyti reikėtų kas mėnesį ar du, ne vėliau, kad būtų galima dažymą atgaivinti.“

Nors plaukų dažymas laikomas įprastu dalyku, teigia T. Bondarevas, reikėtų nepamiršti ir jo rizikos. Visos chemiškai plaukus veikiančios priemonės, naudojamos plaukų priežiūrai, gali jiems kenkti.

„Frazė, kad plaukus dažyti kenksminga, yra teisinga – viskas, kas yra nenatūralu ir liečiasi su plaukais, nėra pats sveikiausias dalykas, nes plaukai yra veikiami chemiškai. Aišku, šiais laikais plaukų dažymo technologijos yra žymiai modernesnės, jei lyginsime su keliais dešimtmečiais atgal – mokslininkai vis atranda naujus būdus, kaip mažiau kenkiant nudažyti ir išlaikyti dar sveikesnius plaukus. Pasiektos tokios technologijos, kad dažymas yra saugesnis, nei buvo anksčiau. Todėl ir noras dažyti plaukus nesant poreikiui atsiranda vis dažniau“, – sako T. Bondarevas.

Paklaustas, ar yra tokių plaukų dažų, kurie neturi jokio kenksmingo poveikio, specialistas sako, kad tokius rasti sunku. Pasak jo, tik augaliniai dažai beveik neturi kenksmingo poveikio, tačiau jų galimybės ribotos, o rezultatai kartais gali būti nenuspėjami: „Augaliniai dažai turi savų niuansų – po jų dažnai nebegalima dažyti su paprastais dažais arba šviesinti plaukų, nes dažymas tampa neprognozuojamas. Juose yra įvairių žolelių, kurios stipriai apgaubia plauko išorę, todėl po to dažant įprastais dažais rezultatus atspėti sunku arba plaukai gali nenusidažyti.

Taigi, jei jau pradedate dažyti augaliniais, jais ir reiktų dažyti visada arba iki tada, kai plaukai nuaugs natūraliai. Jie mažiau kenks plaukui, nes juose veiklioji medžiaga yra augalinė. Stipriausi augaliniai dažnai yra „chna“ ir „basma“, tačiau augaliniam plaukų dažymui gali būti naudojamas ir ramunėlių nuoviras ar citrinos sultys, kurie šviesina plaukus. Tokie dažai ne visada suteiks norimą atspalvį, gali šiek tiek sausinti, bet tikrai kenks mažiau, nei amoniako turintys produktai.“

T. Bondarevas tikina, kad dažnas dažymas plaukams kenksmingas ir dėl to, kad kiekvieną kartą dažant plaukus atveriami plauko keratino žvyneliai laikui bėgant susilpnėja: „Tarp dažymų, jei įmanoma, turi būti padaromi tarpai – kas kelias savaites plaukų dažyti tikrai nerekomenduočiau.

Plaukas yra sudarytas iš keratino žvynelių, cheminio dažymo metu žvyneliai yra atveriami ir užveriami. Tam, kad plaukai būtų sveiki ir nesišakotų, žvyneliai turi būti užverti ir tvarūs. Per dažnai dažomų plaukų keratino žvyneliai praranda savo tvarumą – laikui bėgant plaukas vis silpnės. Žvyneliui atsistatyti reikia laiko, o tuomet galima galvoti apie plaukų spalvos keitimą.“

Plaukai

Tačiau kenksmingiausia, pasak specialisto, plaukus patiems dažyti namuose. Ypač plaukams pakenkti galima tada, jei jie dažomi su daugelyje grožio prekių parduotuvių ir prekybos centrų randamais dažais, skirtais neprofesionaliam dažymui.

„Žmonės visuomet turėtų lankytis pas specialistus, kurie išmano šį darbą. Taip pat verta pasidomėti atsiliepimais apie kirpėjus ir jų darbais – kartais tie specialistai nebūna tokie jau geri ir gali padaryti blogiau, nei pats pasidarytum namuose“, – sako T. Bondarevas. – Jei kalbame apie namų dažymą su dažais, kuriuos galima nusipirkti kiekvienoje parduotuvėje ir ant kurių dėžučių nupiešta besišypsanti moteris su blizgančiais plaukais – tai yra vienas blogiausių dalykų, ką galima padaryti su savo plaukais.

Visų pirma, niekada neišgausite spalvos, kuri yra ant pakelio, visų antra, šie dažai cheminiais ingredientais šlifuoja plauką, jį alina, o pigmentai įsiskverbia labai giliai. Su taip nudažytais plaukais vėliau dirbti yra labai suku, sunku kažką taisyti, prognozuoti, koks gausis rezultatas“, – kritikos namuose plaukus dažyti skirtoms priemonėms negaili profesionalas.

Plaukai

Plaukų stilistas pabrėžia, kad patys dažydami sau plaukus sunkiai sugebėsime tai padaryti gerai. Be to, kartais dažant plaukus namuose galima sugadinti taip, kad vėliau plaukų spalvos korekcija atsieis gerokai brangiau, nei būtų atsiėjęs plaukų dažymas pas specialistus iš karto.

„Jei eksperimentuojate su dažymu namie, tai galų gale vis tiek atsidursite salone. Ir jei namuose dažėte taupumo sumetimu, salone už plaukų spalvos atitaisymą sumokėsite tikrai brangiau, nei būtumėte sumokėję už paprastą dažymą. Spalvos korekcija – klaidų taisymas. Ši procedūra būna gerokai brangesnė, nes savo sudėtingumu gali prilygti 3 ar net 7 dažymo procedūroms – plaukų stilistui kartais tenka smarkiai pasukti galvą, kaip sutvarkyti spalvas dar labiau nepažeidžiant plauko struktūros. Dažniausiai plaukų spalvos korekcija trunka daugiau nei kelias valandas. Tikrai patariu namuose plaukų nedažyti“, – sako T. Bondarevas.

Norintiems pakeisti plaukų spalvą, tačiau bijantiems kenksmingo dažų poveikio, plaukų stilistas pataria per daug nesibaiminti, pasirinkti gerą specialistą ir plaukus dažyti saikingai, per daug nenutolti nuo natūralios savo plaukų spalvos – taip ir atsinaujinsite, ir per daug nepažeisite plaukų.