Mitas: Nuolatinė odos priežiūra ir estetinės procedūros padeda kovoti su celiulitu

Statusas: patvirtinta

Paaiškinimas: Vis dar ginčijamasi dėl vienos tikslios celiulito atsiradimo priežasties. Mokslininkų bendruomenėje vyrauja kelios hipotezės. Viena teigia, kad dėl intensyvesnio riebalų kaupimosi poodyje. Lyginant su vyrais, silpnesnis moterų odos jungiamasis audinys nebeišlaiko riebalinių ląstelių ir atsiradus poodžio pakenkimams, ima matytis celiulitas. Kita teorija celiulito atsiradimą sieja su lėtiniu uždegimu, nulemtu riebalinio audinio kaupimosi ir poodžio atrofijos.

Išskirtinai moteriški hormonai, estrogenai, skatina jo atsiradimą po brendimo, nėštumo ar vartojant kontraceptinius vaistus. Dažniausiai įdubimais pažeidžiama oda ant šlaunų, sėdmenų, klubų, nors celiulito gali atsirasti ir pilvo srityje, ant kaklo rankų ir net krūtų.

Žinoma tai, kad, skirtingai nei antsvoris, kai riebalai kaupiasi tarp kaulų ir raumenų, celiulitas kaupiasi ant hipodermos. Tai – viena iš priežasčių, kodėl vien įprastas sportas apelsino žievelės efekto panaikinti negali, nors kovoti su juo padeda.

Ir nors žalingi įpročiai ar antsvoris gali gerokai padidinti tikimybę celiulitui atsirasti, jį lemia ir tokie sunkiai kontroliuojami faktoriai kaip genetika, hormonų disbalansas, neurologiniai ar kraujotakos sutrikimai.

Jei kontroliuoti, pavyzdžiui, genų ar panašių veiksnių negalime, ar įmanoma bent sumažinti celiulito požymius ant odos? Atsakymas – taip, jei probleminių vietų oda rūpinsitės taip pat kruopščiai, kaip rūpinatės veido oda.

Shutterstock nuotr.

Rezultatas: rūpinantis celiulito pažeista oda reikia atlikti tuos pačius įprastus veiksmus – ją šveisti, masažuoti, drėkinti ir stimuliuoti, o svarbiausia tai atlikti reguliariai.

Mūsų kūno oda dažniausiai slepiama po drabužiais ir taip apsaugoma, tačiau dažnai ji pamirštama ir prižiūrima nereguliariai ar jau tik tuomet, kai problemos pradeda kelti diskomfortą ar ruošiamės vasaros sezonui. Tačiau rūpintis kūno, kaip ir veido, – būtina.

Pirmasis priežiūros žingsnis – odos atsinaujinimo procesų skatinimas. Kūno odos šveitimui turėtume skirti net daugiau laiko nei veido. Kūno oda linkusi labiau sausėti, nes turi mažiau riebalinių liaukų nei veido (išskyrus nugarą ir krūtinę). Su amžiumi taip pat sulėtėja ląstelių atsinaujinimo procesai. Todėl viršutiniam odos sluoksniui (epidermiui) vis sunkiau sudaryti apsauginį barjerą. Jei epidermis nėra sveikas, visos procedūros, turinčios veikti gilesnius sluoksnius, veikti negali.

Klinikiniu požiūriu pastebėta, kad odos šveitimas padeda bet kuriame amžiaus etape: atkuria spindesį, švytėjimą, lygina odos paviršių, smulkias raukšleles, valo epidermį, atkuria spalvą, gerina odos būklę. Šveitimą (tik jokiu būdu ne grubų, o atliekamą masažuojamaisiais judesiais) atlikti reikėtų bent kartą per savaitę. Kitaip tariant, odos šveitimas paruošia ją priimti drėkinamąsias ar gydomąsias medžiagas. Tam efektyviai padeda ir masažas.

Reguliariai masažuodami pažeistas vietas, padidinsite limfos nutekėjimą, taip pat pagyvinsite odą. Būtent todėl pastaraisiais metais stipriai išpopuliarėjo įvairios aparatinės technikos, derinamos su celiulito požymius mažinančia kosmetika.

Masažas padeda atpalaiduoti ir paruošti odą, siekiant pagerinti veikliųjų medžiagų veiksmingumą, kitaip tariant, atveria kelią kosmetikai atlikti savo darbą. Ypač gerų rezultatų pasiekiama derinant kelias skirtingas technologijas, pavyzdžiui, infraraudonųjų spindulių, radiodažnio, vakuumo. Taip pat išpopuliarėjusi ir efektyvi šalčio terapija – kriolipolizė bei manualinis anticeliulitinis masažas. Įprastai šių procedūrų metu ne tik pagerėja celiulito paveiktų zonų išvaizda, bet ir sumažėja apimtys.

Shutterstock nuotr.

Taip pat kovai su celiulitu padeda ir injekcinės kūno procedūros su preparatais, kuriuose yra, pvz., kofeino.

Sveikos odos požymis tai lygus odos reljefas, vientisa spalva, struktūra. Iš esmės, visos procedūros, skirtos šveisti, atnaujinti, drėkinti, stimuliuoti ir lyginti odą, pagerins jos išvaizdą, užsispyrimu, nuolatiniu darbu ir šiandieninėmis priežiūros priemonėmis tikrai galima sėkmingai modeliuoti ir stangrinti odą bei sėkmingai kovoti su celiulitu.

Pastaba: kova su celiulitu – užburtas ratas, nesibaigiantis, kaip ir kova su, pavyzdžiui, herpio virusu. Jei moteris turi polinkį formuotis celiulitui, jo atsikratyti kartą ir visiems laikams nepavyks. Tačiau sumažinti vizualią celiulito paveiktą zoną įmanoma. Visos žinome: norint atrodyti gerai, teks įdėti pastangų ir, pirmiausia, meilės sau.

Agnė Černičenko.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)