Mitas/faktas: Sąžiningai naudoji SPF, bet ar išvengsi hiperpigmentacijos?

Statusas: ir taip, ir ne.

Paaiškinimas: Melaninas – tai melanocito (epidermyje lokalizuotos ląstelės) pagaminta molekulė. Ši molekulė yra odos spalvą lemiantis pigmentas, apsaugantis odą nuo ultravioletinių saulės spindulių. Dėl melanino pertekliaus organizme odos pigmentacija padidėja ir atsiranda pigmentinių dėmių. Skiriamos dviejų rūšių pigmentacijos: įgimta, nulemianti odos atspalvį bei visą odą (genetinis veiksnys), ir papildoma pigmentacija, kurią įgyjame dėl įvairių priežasčių.

Medicinos tyrimų duomenimis, buvo nustatyta, kad pigmentinių dėmių gali atsirasti ne tik dėl žalingų saulės spindulių, bet ir įvairių kitų veiksnių: amžiaus, hormoninio disbalanso (ypač nėštumo metu ar po jo), sergant skydliaukės, žarnyno ar kepenų ligomis. Kartais pigmentacija gali padidėti stokojant vitaminų C ir B1, persirgus kai kuriomis odos ligomis, pvz., akne, vartojant tam tikrus vaistus, preparatus, pvz., kontraceptines tabletes, naudojant agresyvias, erzinančias medžiagas, po nudegimų, neapdairių kosmetikos procedūrų, pvz., depiliacijos ar injekcijų, taip pat po vabzdžių įgėlimų, traumų ir net streso.

Rezultatas: Daugeliu atvejų pigmentinės dėmės nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, tačiau atsiradus naujoms dėmėms ar pradėjus kisti senosioms, rekomenduojama ilgai nedelsti ir kreiptis į specialistus. Hiperpigmentacija kai kuriais atvejais gali būti susijusi su endokrininės sistemos, širdies, kraujagyslių ar kepenų veiklos sutrikimais, o kartais – net piktybiniais odos susirgimais, todėl numoti ranka tikrai nederėtų.

Hiperpigmentacija pasireiškia visų tipų, rasių ir abiejų lyčių asmenims. Lietuvių odos tipas pagal Fitzpatricko skalę yra pirmas. Mums pasisekė – pigmentaciją mums įveikti lengviau nei tamsesnio gymio žmonėms.

Hiperpigmentaciją sumažinti tikrai nelengva, tačiau specialisto ir šiuolaikinių technologijų pagalba atsikratyti nepageidaujamų dėmelių tikrai įmanoma. Svarbu – nuoseklus ir teisingas kelias. Būtina kreiptis į kvalifikuotus specialistus, kad būtų nustatytos pigmentinių dėmių atsiradimo priežastys, tipas, stiprumas ir parinkti veiksmingiausi būdai joms naikinti. Pasitaiko, kad pigmentinės dėmės išnyksta pačios, savaime, tačiau kur kas dažniau negydoma pigmentacija didėja ir sukelia nemalonių estetinių problemų, dar moterų vadinamų dalmantino oda.

Pigmentinių dėmių gydymas gali būti medikamentinis – tepant odą balinančiais, gydytojo paskirtais preparatais, ir kosmetologinis, pvz., atliekant rūgštinius odos šveitimus (salicilo, glikolio, azelaino), naudojant kosmetiką su vitaminu C, AHA rūgštimis, retinoliu ir kt. ingredientais, naudojant mezoterapinius mišinius, impulsinę šviesą ir naujausią būdą – lazerinę mediciną.

Lazerinė technika sukurta pašalinti daugybę odos problemų, tačiau itin pavojinga, jeigu su ja dirba ir procedūras atlieka nekompetentingas specialistas: galimi odos nudegimai ir ilgalaikiai randeliai. Taip pat svarbu lazerinį odos gydymą atlikti tinkamu laiku ir, žinoma, pasitarus su gydytoju bei suplanavus kompleksišką gydymą. Visuomet geriausias rezultatas bus pasiekiamas su problema kovojant kompleksiškai, t. y. atliekamos tinkamos, specialisto parinktos procedūros ir naudojamos specialisto parinktos kosmetinės priemonės namuose.

Agnė Černičenko, asmeninio archyvo nuotr.

Pastaba: Prevencija visuomet geriau nei korekcija, todėl norint išvengti pigmentinių dėmių, labai svarbu vengti tiesioginių saulės spindulių, atsakingai naudoti apsauginius kremus nuo saulės su ne mažesniu nei 40–50 SPF ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais.

Jeigu atlikote rūgštinį ar lazerinį odos jauninimą, gydymą (žiemą, rudenį) ir džiaugiatės lygesne, šviesesne oda, vasarą odą nuo saulės turėtumėte saugoti dar labiau. Dažnai manoma, jog išnaikinus pigmentines odos dėmes, ramiai galima mėgautis saule, tačiau, deja, ne. Po visų odos šlifavimo ir gydymo procedūrų, oda tampa kur kas jautresnė ir imlesnė saulei. Jeigu turite šią problemą, nusiteikite, kad ji – ne vienam sezonui. Polinkis į pigmentaciją lieka visam gyvenimui ir su metais tik aktyvėja, todėl veido ir kūno odą turėtumėte puoselėti ir saugoti nuolatos.

Norint išvengti pigmentinių dėmių, svarbu tinkama odos priežiūra namuose bei reguliari kosmetologo pagalba parenkant produktus. Neeksperimentuokite kovodami su pigmentinėmis dėmėmis stipriomis rūgštinėmis priemonėmis savavališkai namuose.

Nepaisant to, kad rinkoje gausu pigmentines dėmes šviesinančių preparatų, prieš naikinant „dalmatino“ dėmes, derėtų pasikonsultuoti su gydytoju dermatologu ar kosmetologu ir išsiaiškinti konkretų pigmentinių dėmių tipą bei atsiradimo priežastis. Tinkama naudoti namuose kosmetika yra efektyvi ir netgi būtina norint pasiekti maksimalų rezultatą, nes vien procedūrų gydytojo kabinete nepakanka, tačiau kokia kosmetika tinkamiausia konkrečiu atveju, gali pasakyti tik specialistas. Kovojant su pigmentinėmis dėmėmis, taip pat svarbu stiprinti imunitetą, sveikai maitintis ir subalansuoti darbo bei poilsio rėžimą.

Hiperpigmentacija mėgsta stresą ir tokiais atvejais plinta intensyviau, tad saugokite savo odą ir puoselėkite pozityvią vidinę būseną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)