– Raustančios odos problema labai gerai pažįstama daugeliui lietuvių. Kodėl ir kuo ji pasireiškia?

Rožinė yra lėtinė recidyvuojanti liga, kuri dažniausiai pasireiškia veido odoje: pažeidžia nosį, kaktą ir skruostų centrinę dalį. Šiai ligai būdingas lėtinis uždegimas, paraudimas, išsiplėtę kapiliarai ir uždegiminiai bėrimo elementai.

Dėl ko atsiranda ši liga, sunku pasakyti – nėra iki galo aišku. Manoma, kad įtakos gali turėti keletas veiksnių: genetinis polinkis sirgti šia liga, kartais paveldimumas, jei šeimoje yra nustatoma rožinė, taip pat tokie veiksniai kaip emocinis stresas, didelis karštis, saulės spinduliai, fizinis intensyvumas. Visa tai gali paskatinti rožinės atsiradimą arba jį pabloginti.

Jei paaiškinti smulkiau, mūsų kapiliariai reaguoja į šilumą ir šaltį. Kai yra šalta, kapiliarai susitraukia, kai karšta – išsiplečia. Tai normali reakcija. Tačiau, kai žmogus serga rožine, kapiliarų funkcionalumas dėl kažkokių priežasčių yra sutrikęs, dėl to tokiam žmogui yra nuolatos šiek tiek per daug išsiplėtę kapiliarai ir jie ne iki galo susitraukia. Dėl to veide yra nuolatinis kraujo sąstovis. Kai kraujo sąstovis ilgai užsilaiko, odos kapiliarai tampa matomi odos paviršiuje.

Tad rožinė yra skirstoma į tam tikras stadijas: iš pradžių yra matomas paraudimas ir išsiplėtę kapiliarai, vėliau, nieko nedarant ir ligai progresuojant, gali atsirasti bėrimo elementai: pustulės, papulės. Jei odos būklė sunki, veidas tampa stipriai paraudęs, gali atsirasti uždegiminiai mazgai, oda tampa gruoblėta, pakinta nosies forma, išsiplečia riebalinės liaukos ir poros.

Rožinės simptomai

– Labai svarbu laiku pastebėti, kad kažkas nėra gerai su veido oda, ar ne?

– Taip. Pradinėje stadijoje gali būti tik epizodiškas paraudimas. Ir jis visiškai normalus kiekvienam žmogui, jei šiek tiek daugiau pasportavome, gavome komplimentą, susigėdome. Veidas parausta ir tai normalu. Po tokio momentinio paraudimo veido spalva sugrįžta į savo įprastinę spalvą. Tačiau jei raudonis trunka ilgiau, veido oda kaista ilgiau nei keletą minučių, net iki pusvalandžio, reikia atkreipti dėmesį, ar tai nėra pradinė rožinės stadija. Jei nieko nedarysime ir nevengsime rožinę skatinančių veiksnių, galime pabloginti situaciją ir liga progresuos.

Yra tam tikri faktoriai, kurie skatina paraudimą: karštas maistas, karšti gėrimai, aštrus maistas, alkoholis (ypač raudonas vynas), didelis fizinis intensyvumas. Reiškiasi, turime eliminuoti šiuos žalingus faktorius iš mūsų gyvenimo.

Tad pirminis rožinės gydymas – atsisakyti to, kas skatina kapiliarų išsiplėtimą. Jei ir toliau vystosi liga, prireikia kosmetinių priemonių odos raminimui. Būtina vengti kosmetinių priemonių, kurios sudirgina veidą – su alkoholiu, kvepalais, didelės koncentracijos rūgštimi. Reikia, kad oda būtų ramybės būsenoje, ją reikia drėkinti ir saugoti nuo saulės spindulių.

Jei liga toliau vystosi ir atsiranda uždegiminiai bėrimai, turime gydyti uždegimą. Yra skiriami vaistai, lokaliai tepami arba geriami antibiotikai. Paskutinėse rožinės stadijose ligą gydyti sunku ir geriau prie to neprieiti – odos būklė ženkliai pablogėja, ima formuotis cistiniai spuogai. Tad geriau pradėti anksčiau ir prižiūrėti odą sistemingai – taip išvengsime ligos progresavimo.

– Kaip ir minėjote, problema gali išsivystyti iki to, kad kentėsime nuo skausmingų cistinių spuogų. Gali atsirasti daug didesnių bėdų iš šios, iš pažiūros, menkos problemos. Na, kas gi tas paraudęs veidas...

– Tai, be abejo, nenutiks per naktį – nebus taip, kad šiandien jūs paraudote, o rytoj jau esate išberti cistiniais spuogais. Tai lėtinis procesas, jis vystosi palaipsniui. Kaip greitai vystysis, priklauso nuo individualių savybių ir genetikos. Bet jei pastebite nuolatinį veido raudonį ir matosi išsiplėtę kapiliarai, iškart turite pradėti gydymą.

– Ar iš tiesų tikite kosmetikos veiksmingumu, jei kalbame apie veido raudonį?

– Žiūrint, kokia veido raudonio stadija. Dažnai, esant rožinei, oda sunkiai toleruoja kosmetikos priemones ir žmogui labai sunku jas parinkti. Netinkama kosmetinė priemonė sukelia odos išsausėjimą, dirglumą, odą tempia, niežti, peršti, iššaukiamas dar didesnis odos paraudimas.

Kosmetikos priemonės turėtų padėti nuraminti odos jautrumą, išsausėjimą, bet, supraskite, jokia kosmetikos priemonė nepanaikins išsiplėtusių kapiliarų. Jei kapiliarai išsiplėtę, užtepus kremą, jie nesusitrauks. Tinkamų kosmetinių priemonių esmė – raminti odą, nesukelti jai papildomo pažeidimo.

Jei rožinė progresuoja, atsiranda uždegiminiai elementai, tuomet paskiriame papildomą gydymą receptiniais vaistais – kremais, geliais, o sunkiais atvejais ir antibiotiniais vaistais.

Žmonės neretai savarankiškai bando rasti, kas jiems tiktų – klauso draugių ar bendraminčių patarimų, ką galima išbandyti. Didžiausia klaida, kai žmonės ima naudoti hormoninius tepalus ar kremus rožinei gydyti. Iš pradžių jaučiamas pagerėjimas, bet ilgalaikis vartojimas gali padaryti meškos paslaugą, odos būklė pablogės. Atsiranda odos pripratimas priemonėms, tad nustojus vartoti hormoninius tepalus, oda parausta dar labiau.

Rožinė nėra ta liga, kuriai skiriami hormoniniai preparatai. Aišku, jei ant uždegiminių spuogų patepsime antibiotikų, situacijos tai nepablogins, bet svarbu, kad tepalas su antibiotikais nebūtų skirtas aknei gydyti. Jei antibiotinis tepalas yra su džiovinančiomis medžiagomis, o oda jautri, papildomai galima sukelti kontaktinį dermatitą. Savigyda geriau neužsiiminėti ir laiku kreiptis į specialistą.

– Kaip derinti odos priežiūrą, jei žmogus turi ne tik rožinę, bet ir kitų problemų? Tarkime, riebi, į aknę linkusi oda. Naudojant liniją, gydančią aknę, rožinė vėl „suveši“. O kai naudojamos priemonės nuo rožinės, tada raudonis sumažėja, bet lieka apleista kita problema.

– Gydymas skiriasi nuo įprastinės aknės, skiriasi ir priemonės. Paprastai, aknei skirti produktai yra skirti odos dezinfekavimui ir džiovinimui, o gydant rožinės bėrimus labai svarbu odą raminti ir jos neišsausinti. Visos prausimosi priemonės, skirtos raustančiai odai, turi būti švelnios, kremai turi būti hipoalerginiai, nesausinantys odos.

– Nuo rožinės kenčiantiems žmonėms dažnai sakoma: negerk vyno, nevalgyk aštraus maisto, neik į pirtį. Kitas paklaustų – negi tikrai turiu atsisakyti visų gyvenimo malonumų?

– Mūsų gyvenimas nesisuka tik aplink rožinę. Manau, kad žmogus turi išsiaiškinti, kokie veiksniai labiausiai išprovokuoja rožinę ir jų vengti. Tarkime, žinome, kad kava provokuoja raudonį – tuomet galime sumažinti kiekius iki vieno puodelio per dieną arba gerti ne tokią karštą kavą.

Labai didelis fizinis krūvis taip pat išprovokuoja raudonį. Kai sportuojant kraujas suplūsta į veidą, reikia padaryti pertrauką, galbūt apipurkšti veidą terminiu vandeniu ir tik tuomet tęsti. Turėjau pacientų sportininkų ir juk dėl rožinės savo karjeros jie nemes. Bet kokiu atveju, jei jaučiate, kad kaista veidas, reikėtų pristabdyti.

Julija Mozūraitienė

– Kiek statistiškai pas jus apsilanko žmonių, kurie kenčia nuo veido odos raudonio?

– Manau, per dieną po keturis pacientus tikrai ateina. Dažniau tai yra moterys, vidutinis amžius 30-50 m. Iš tiesų, vyresnio amžiaus moterys ateina su pablogėjusia būkle, matosi nuolatinis odos paraudimas, yra bėrimų. Tokiu atveju iš pradžių apraminame odą, o tuomet taikome lazerinį gydymą.

– Dažnai sakoma, kad lazeris yra vienas efektyviausių veido odos raudonio sprendimo būdų. Bet visam laikui problemos nepašalins, tiesa?

– Lazeris yra vienas iš efektyviausių būdų pašalinti išsiplėtusius kapiliarius. Aišku, kaip baltas popieriaus lapas jūsų veidas neatrodys. Lazerinis gydymas pristabdo rožinės progresavimą ir yra vienas iš priežastinių, o ne simptominių gydymo būdų. Lazerio spinduliai gali sutraukti esamas matomas kraujagysles ir taip sumažinti bendrą veido raudonį. Be to, lazeris skatina kolageno gamybą. Rezultatas ne visam gyvenimui, tačiau galbūt keletą metų nereikės nieko daryti – oda bus ramesnė, dings bėrimai, o vėliau gydymą reiks pakartoti.

– Ar lazerinėms procedūroms reikalingas kursas?

– Kartais, kai yra pavieniai kapiliarai, užtenka vieno ar dviejų kartų. Bet jei raudonis išplitęs, skiriamas kursas. Procedūros atliekamos kas 4-5 savaites, įprastai reikia nuo 3 iki 5 procedūrų. Po kiekvieno karto žmogus pajaučia pagerėjimą ir gali pats nuspręsti, ar nori eiti toliau.

– Ar kažkuo gali pasitarnauti PRP, biorevitalizacija, mezoterapija? Ar adatos dūriai gali pažeisti kapiliarus?

– Biorevitalizacija, mezoterapija ir plazmoliftingas nėra skirti rožinei gydyti, tačiau gali padėti pagerinti odos būklę. Kaip minėjau, rožinės atveju oda būna sausa, tad šios procedūros gali atstatyti drėgmę, hidrolipidinę plėvelę. Aišku, kai žmogus serga rožine, mėlynių rizika nuo dūriu yra didesnė, bet pavieniai dūriai kapiliarams žalos nepadarys. Didesnę žalą galėtų padaryti didelės koncentracijos rūgštiniai pilingai, mezoroleriai, mikrodermabrazija ir frakcinis lazeris.

Paraudęs veidas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)