Mitas: Plastinė chirurgija – nesudėtinga grožio procedūra

Statusas: Paneigta

Paaiškinimas: Kiekviena chirurginė operacija – trauma organizmui, po kurios pacientai gali jausti skausmus, silpnumą, pykinimą bei kitus nemalonius pojūčius. Plastinės operacijos yra tokios pat operacijos, kaip ir kitos chirurginės intervencijos, todėl tikrai nereikėtų jų nuvertinti. Po kiekvienos operacijos žmogaus organizmui reikia laiko atsigauti ir pailsėti, todėl visi veiksmai po procedūros turi būti gerai apgalvoti. Mažų operacijų nėra, kiekviena jų gali turėti rimtų komplikacijų, todėl be galo svarbu racionaliai mąstyti ir stengtis išvengti visų galimų nemalonumų.

Pasitaiko atvejų, kai žmogus, grįžęs po operacijos namo, puola tvarkytis kasdienius darbus ir elgiasi lyg būtų paprasta, eilinė diena. Toks paciento elgesys gali turėti neigiamos įtakos gijimo procesui ir paskatinti formuotis pooperacinėms komplikacijoms, kurių rimtesnės pasekmės sprendžiamos operacinėje. Visos kylančios komplikacijos pooperaciniame etape turi be galo didelę reikšmę pooperaciniam rezultatui.

Gydytojų, plastinių operacijų chirurgų pareiga – išaiškinti, kad pacientas po operacijos laikytųsi ramybės režimo, ilsėtųsi ir vengtų visų įmanomų darbų bei fizinės veiklos, o paciento pareiga – išgirsti ir laikytis numatytų rekomendacijų.

Jeigu atlikta vokų plastinė operacija, reikėtų mažiau lankstytis, stengtis šaldyti operuotą sritį, vengti fizinės veiklos. Po krūtų operacijos svarbu vengti kelti sunkesnius nei keli kilogramai daiktus, jokiu būdu nesportuoti. Pilvo plastinės operacijos taip pat turi labai didelius apribojimui fizinei veiklai. Atsiminkite, nėra galimybių iki operaciniame laikotarpyje nuspėti, kokio lygio skausmus ar kitus nemalonius pojūčius jausite pooperaciniame laikotarpyje, todėl operacijos ir pooperacinis periodas turi būti suplanuotas jūsų kalendoriuje.

Pats pavojingiausias yra tas pacientas, kuris pooperacinio laikotarpio metu per daug gerai jaučiasi. Tokie žmonės gali tinkamai neįvertinti tikrosios būklės ir toks elgesys gali turėti komplikacijų.

Rezultatas: plastinių operacijų chirurgai dažnai susiduria su nerimtu pacientų požiūriu į operacijas ir elgesiu po jų. Populiarėjančios nuotolinės konsultacijos suteikia dar mažiau rimties. Gana dažnai pacientai atvyksta dieną prieš operaciją ir drąsiai eina į operacinę be išsamaus išankstinio pokalbio-konsultacijos su gydytoju. Daug žmonių įsivaizduoja, kad tai lyg greito maisto restoranas, į kurį atvyksti, gauni prekę ir keliauji namo.

Vidinis kraujavimas – dažniausia operacijų komplikacija, galinti pasitaikyti po absoliučiai visų operacijų. Seroma pasireiškia skysčio kaupimusi operuotoje kūno srityje ir taip pat gali atsirasti po bet kurios chirurginės operacijos. Dažniausiai seroma atsiranda po pilvo plastinių operacijų ir pasireiškia maždaug 15-30 proc. žmonių. Infekcinės komplikacijos gana retos, tačiau vis tiek yra 1-2,5 proc. tikimybė patirti šią komplikaciją.

Po krūtų operacijų gali pakisti spenelio jautrumas dėl nervų pažeidimo. Ši komplikacija skirtingų literatūrų duomenimis siekia net 15 proc. Vidinių organų pažeidimas gali nutikti atliekant riebalų nusiurbimo pilvo srityje operaciją. Tai – itin reta komplikacija, tačiau praktikoje tikrai kartkartėmis pasitaikanti. Tokie pažeidimai gali būti lemtingi ir pacientai gali neišgyventi. Nesisaugant ir nesilaikant gydytojo nurodymų pooperacinio laikotarpio metu, dažnu atveju turime prastesnį rezultatą, nei tikimasi.

Pastaba: Apsisprendus atlikti plastinės chirurgijos operaciją, kiekvienas turėtume suprasti, kad galime susidurti ir su galimomis komplikacijomis. Įvairaus rimtumo problemų galime tikėtis visais operacijos etapais: tiek pačios operacijos metu, tiek pooperaciniame laikotarpyje. Šios problemos gali būti susijusios su žaizdos gijimu, randėjimu, skysčių susikaupimu, kraujavimu ir neabejotinai pakartotiniu apsilankymu operacinėje. Taigi, laikytis visų operavusio gydytojo rekomendacijų, ramybės režimo ir visapusiškai saugoti sveikatą, turėtų būti didžiausias pooperacinio laikotarpio prioritetas.

Plastinės operacijos vis labiau populiarėja.

Patarimai:

• Pacientai į vokų plastines operacijas nori atvykti savo automobiliu ir po 5 val. išvykti savarankiškai namo. Atlikus operaciją net ir po vietinės nejautros griežtai nerekomenduojama vairuoti. Pacientas turi ilsėtis, šaldyti operacinę sritį, saugotis galimo pakraujavimo. Tokie vairuotojai tampa itin pavojingi eismo dalyviai.

• Po atliktos krūtų ar pilvo operacijos, pooperaciniame etape privaloma laikytis ramybės režimo. Jo nesilaikant, operacinėje srityje gali prasidėti vidinis kraujavimas, kurį teks stabdyti operacinėje, gali dislokuotis krūtų implantai ar atsirasti nenumatytų problemų.

• Jeigu norite gražaus rezultato, po riebalų nusiurbimo dėvėkite kompresinius drabužius, kaip nurodo operavęs gydytojas.

• Atlikus krūtų didinimą implantais, neskubėkite kelti aukštai rankų, nekilnokite sunkių daiktų bei mažų vaikų, dėvėkite specialiai paskirtą liemenėlę visu gijimo periodu.

Laikantis visų gydytojo rekomendacijų, pooperacinis laikotarpis tikrai bus saugesnis ir operacijos rezultatu bei geresniu vaizdu džiaugsitės tiek jūs, tiek jūsų gydytojas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)