„Kai nusprendžiau tinkamai rūpintis savo plaukais, mane nustebino faktas, kad mes taip menkai teišmanome paprasčiausias plaukų priežiūros taisykles.

Nepateiksiu jokių naujų metodų, tiesiog galėsite palyginti mano patikrintas priemones su šiuo metu jūsų taikoma plaukų priežiūra.“

Kasdienė priežiūra nepadės plaukams greičiau ataugti

Plaukų augimas nepriklauso nuo jų priežiūros. Tačiau tinkamai prižiūrimi jau ataugę plaukai išliks gražūs ir sveiki. Tinkama priežiūra taip pat gali užkirsti kelią ankstyvam plikimui ir plaukų slinkimui.

Didelio skirtumo tarp labai brangios plaukų kaukės ir naminės kaukės, pagamintos pagal prosenelės receptą, nėra. Praktiškai visi plaukų priežiūros produktai turi tik 2 funkcijas: išplauti ir apsaugoti jau egzistuojančius plaukus.

Nekankinkite savo plaukų, šukuodamos juos 100 kartų per dieną

Tokia praktika neveiksminga, ir ji kenkia plaukams. Mitas, kad plaukus reikia kuo dažniau šukuoti, ko gero, gimė prieš daug dešimtmečių, kai dar nebuvo kokybiškų plaukų priežiūros priemonių. Anksčiau žmonės turėdavo iššukuoti plaukus, kad jie būtų švarūs – panašiai kaip išdaužant dulkes iš kilimo.

Vis dėlto, per dažnai šukuodami plaukus pažeidžiame jų struktūrą. Šepetį naudokite tik tada, kai jo tikrai reikia. Beje, geriausia šukuoti plaukus prieš pat plovimą.

Šepečio kokybė yra svarbi. Jei neturite galimybės nusipirkti kelis skirtingus šepečius, užteks vieno kasdienio – plataus, su natūraliais šereliais. Toks šepetys puikiai tinka kasdienei plaukų priežiūrai.

Plaukai

Vanduo turi būti šiltas, o ne šaltas ar karštas

Visi žino, kad nuo karšto vandens plaukai silpnėja, ima lūžinėti. Bet daug žmonių vis dar tiki, kad nuo šalto vandens plaukai įgauna blizgesį. Trichologai sako, kad vienintelis būdas iš tiesų išgauti plaukų blizgesį, yra išlyginti išorines plaukų kutikules. Šaltas vanduo šio tikslo pasiekti nepadės – geriau naudokite kondicionierių.

Trenkant plaukus, šampūnu reikia ištepti tik plaukų šaknis, bet ne galus

Nemuilinkite plaukų visu ilgiu. Visų pirma, kuo ilgesni plaukai, tuo labiau jie yra linkę veltis. Antra, pačius plaukus gerai išplauna vanduo su šampūnu, kuris per juos teka, kai muilinate šaknis.

Kondicionierių arba kaukę tepkite ant nusausintų plaukų (bet jų stipriai negręžkite)

Išskalautus plaukus švelniai nuspauskite ir nušluostykite rankšluosčiu. Turėkite omenyje, kad drėgni plaukai labai pažeidžiami. Jei stipriai juos gręšite, juos pažeisite, bet jei kruopščiai neiššluostysite, kondicionierius ar kaukė tinkamai neįsigers.

Aš paprastai užtepu priemones pirštais, nors kai kurie šaltiniai rekomenduoja tepti šepečiu. Bet leiskite pasikartoti: drėgni plaukai labai pažeidžiami, todėl rekomenduoju neskubėti ir ramiai užsitepti priemonę rankomis.

Tai, kad duše ar vonioje po plaukų trinkimo lieka išslinkusių plaukų, yra normalu

Plaukų gyvenimo ciklą sudaro kelios fazės, paskutinė iš jų – telogenas. Ji trunka 2-3 mėnesus, tada plaukas iškrenta. Taigi plaunant galvą iškrenta tie plaukai, kurių kūnas nori atsikratyti tam, kad folikulės užaugintų naujus plaukus. Kasdien mes vidutiniškai prarandame 100-150 plaukų.

Visiškai normalu, kad tam tikru metu išslenka daugiau plaukų. Paprastai taip būna rudenį, kai kūnas „perkrauna“ visus procesus. Nepanikuokite, tai natūralus reiškinys, kuris baigiasi po 3 mėnesių.

„Kasdienis plovimas plaukams kenkia“ yra mitas

Kartu su „tereikia palaukti, ir plaukai pripras prie retesnio plovimo ir taip greit nebesiriebaluos“, šie mitai yra ir žalingi patarimai. Visų pirma, plaukų neįmanoma „permokyti“: riebalų sekrecija priklauso nuo organizmo procesų ir hormonų.

Antra, mitas, kad dažnas plovimas kenkia galvos odai ir plaukams, turi pagrindą, bet dabar jau nebėra aktualus. Pirmuosiuose šampūnuose buvo agresyvių plovimo priemonių, bet dabartiniuose šampūnuose jų nebėra, tad juos saugu naudoti kasdien.

Jei naudojate plaukų formavimo priemones, gyvenate vietovėje su užterštu oru ar dažnai vaikštote su kepure, rekomenduojama trinkti plaukus kasdien arba ne rečiau nei kas 3 dienas. Antraip gresia odos ligos.

Plaukai

Nevenkite purškiamo, nenuplaunamo kondicionieriaus, ypač jei jūsų plaukai ploni

Be kitų privalumų, purškiamas kondicionierius geriau nei vanduo padeda nuo plaukų elektrinimosi.

Ilgą laiką vengiau naudoti purškiamą kondicionierių, nes maniau, kad jis apsunkina plaukus. Susivėlusius plaukus bandžiau išpainioti pirštais, šepečiu, purškiau juos vandeniu. Viskas visada baigdavosi vienodai – kaltūnus tekdavo nukirpti. Kai atradau nenuplaunamą kondicionierių, šios mano problemos baigėsi.

Neprisižaiskite su aliejais, pasidarysite meškos paslaugą

Rekomenduoju atsargiai naudoti aliejus – jie gali kenkti. Kai kurių ligų atveju (net kai kankina pleiskanos) aliejai gali dar labiau pabloginti situaciją.

Jei galvos oda sveika ir tiesiog norite sudrėkinti ją aliejais, tai taip pat nėra gerai, nes aliejų sunku išplauti. Pavyzdžiui, man aliejų pavyksta išplauti tik muilu, o muilas, kaip jau išsiaiškinome, plaukams kenkia. Vietoj grynų aliejų ekspertai rekomenduoja naudoti švelnesnius produktus, kurių sudėtyje yra aliejų.

Eksperimentas su pirktinėmis ir naminėmis priemonėmis

Iš pradžių pasitikėjau tik natūraliomis priemonėmis: nebepirkau jokių plaukų priežiūros produktų parduotuvėse, nes maniau, kad jie kenkia, viską gamindavausi pati, išsisaugojau pluoštus receptų. Tačiau tiesą sakant, plaukams labiausiai kenkiame tada, kai nenutuokiame, kur glūdi problemos šaknys.

Pavyzdžiui, manydama, kad parduotuviniai šampūnai yra blogis, trinkdavau plaukus naminiu muilu arba deguto muilu ir net bandžiau pati pasigaminti šampūną. Deja, tai nepasiteisino – toks šampūnas prastai plovė plaukus ir net juos gadino.

Visų pirma, rankų darbo muilas nebūtinai gaminamas iš kokybiškų medžiagų, sunku patikrinti, ar muilą verdantis žmogus naudoja sertifikuotus dažiklius, kvapiklius, standinančias medžiagas ir pan. Deguto muilas gali būti skiriamas kai kurių ligų atvejais, nes jis stipriai džiovina. Todėl juo jokiu būdu negalima plauti plonų, trapių plaukų.

Kadangi muilo sudėtyje yra daug šarminių medžiagų, bet koks muilas išsausina odą ir plaukus, pablogina jų būklę ir pažeidžia plaukų struktūrą. Gydytojai nerekomenduoja naudoti muilo vietoj kokybiško šiuolaikinio šampūno.

Kuri plaukų kaukė geresnė – naminė ar pirktinė?

Esu dariusi namines kaukes, bet negaliu pasakyti, kad jos geresnės už pirktines. Štai kodėl:

• Jas išskalauti reikia daugiau laiko.

• Jų natūralumas abejotinas: net jei perkate visus ingredientus, negalite būti tikri, kad jie aukštos kokybės. Pavyzdžiui, kadangi gyvenu mieste, ne kaime, ir neturiu ūkio, kaukėms turėdavau pirkti kiaušinius, daržoves ir vaisius parduotuvėje.

• Kai kurios kaukės plaukams gali pakenkti. Tai priklauso nuo plaukų struktūros, bet mano ploni plaukai nuo kai kurių kaukių labai susiveldavo, negalėdavau jų iššukuoti. Net ir tos kaukės, kurios mano plaukams lyg ir tiko, neturėjo stulbinamo poveikio.

Pabaigai noriu dar pridurti, kad geriausiai plaukų odą pamaitina alijošiaus gelis. Jo galima nusipirkti arba pasigaminti namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)