Pateikiame sąrašą 10-ies produktų, kurie neigiamai veikia mūsų odą, tad jų reikėtų vengti arba kiek įmanoma sumažinti jų vartojimą.

1. Cukrus naikina baltymus ir lipidus.

Cukrus skatina svorio augimą, raukšlių susidarymą, odos nukarimą ir apskritai kenkia sveikatai. Per didelis cukraus kiekis iššaukia procesą, vadinamą glikacija: kai cukraus suvartojama daugiau, nei organizmas gali perdirbti, gliukozė susijungia su baltymais ir lipidais. Šis procesas naikina odos kolageną (nes šie baltymai suteikia odai stangrumo) ir skatina raukšlių susidarymą.

2. Hidrinti riebalai (transriebalai) silpnina kraujo pritekėjimą į odą.

Hidrintų riebalų būna greitajame maiste, riebaluose virtame maiste, margarine ir kituose nesveikuose produktuose. Šie riebalai ne tik padidina širdies ligų riziką, bet dar ir užkemša arterijas ir kraujagysles. Tai sulėtina kraujo pritekėjimą į odą ir sukelia pirmalaikį senėjimą, paskatina raukšlių susidarymą.

Nepasitikėkite užrašu ant pakuotės, skelbiančiu „Be transriebalų“, nes taip pažymėtas produktas jų gali turėti iki 0,5 g.

3. Nuo alkoholio kaupiasi toksinai.

Jei retkarčiais išgeriate vieną kitą taurę vyno, didelės žalos jūsų organizmui tai nepadarys, bet reguliariai vartojamas alkoholis kenkia kepenims. Kai kepenys veikia sklandžiai, toksinai natūraliai pasišalina iš organizmo. Bet jei toksinai kaupiasi kepenyse ir nėra tinkamai skaidomi, tai gali paskatinti odos problemas, tokias kaip aknė, pageltusi oda ir raukšlės, kolageno praradimas, sumažėjęs stangrumas, paraudimai, išsausėjimas ir patinimai.

4. Per mažas sveikųjų riebalų kiekis

Sveikieji riebalai yra būtini sveikai ir jauni atrodančiai odai. Jie, be kitų privalumų, sumažina odos uždegimus, skatina plaukų augimą ir stiprina ląstelių sieneles, o tai savo ruožtu sumažina vandens praradimą.

Štai sveikųjų riebalų gausa pasižymintys produktai, kuriuos reikėtų reguliariai vartoti, jei norite išsaugoti sveiką odą:

• Lašiša

• Ispaninio šalavijo sėklos

• Avokadai

• Migdolai

• Kviečių gemalai

• Visi riešutai ir sėklos

• Žalialapės daržovės

• Omega 3 turintys kiaušiniai

• Kokosų aliejus

5. Druska skatina skysčių susilaikymą.

Daugumoje populiarių produktų yra per daug druskos: sūryje, picoje, traškučiuose, krekeriuose, dribsniuose ir kt. Druska skatina organizmą sulaikyti vandenį, todėl atrodome patinę. Nuo druskos ląstelės susitraukia, ir tai paskatina dehidrataciją. Kai vandens trūksta, oda susiraukšlėja ir ima greičiau senti.

6. Perdirbti mėsos gaminiai skatina dehidrataciją.

Daugumos mėgstamose dešrelėse, dešrose, kumpyje ir kituose perdirbtos mėsos gaminiuose yra labai daug druskos ir konservantų. Perdirbtos mėsos gaminių vartojimas skatina dehidrataciją ir sukelia uždegimus. Be to, šie produktai organizme sumažina vitamino C kiekį, o jis svarbus kolageno gamybai. Perdirbtos mėsos gaminius pakeiskite vištiena ar kalakutiena. Jei kol kas tai atrodo per sunku, pasistenkite bent sumažinti perdirbtos mėsos gaminių kiekį ir ant sumuštinio užsidėti dar ir daržovių.

7. Apskrudusi mėsa kenkia odai.

Juoduose svilėsiuose, kurie susidaro ant keptos mėsos, yra uždegimus sukeliančių angliavandenilių, kurie labai kenkia organizmui. Jie skaido kolageną ir kitas odai būtinas medžiagas, todėl oda pirma laiko susensta. Atsisakyti iškylų su draugais ir ant grotelių keptos mėsos nebūtina – svarbu nevalgyti juodų svilėsių.

8. Keptos bulvės naikina svarbius mineralus organizme.

Bulvės organizme beveik iš karto suskaidomos į cukrus. Įkaitintame aliejuje gruzdintuose produktuose išsiskiria laisvieji radikalai, o tai sukelia ląstelių pažeidimus. Bulves kepkite tik orkaitėje.

9. Kava ir gėrimai su kofeinu džiovina odą.

Kofeinas yra diuretikas – jis skatina skysčių šalinimą iš organizmo, or ilgainiui jam ima jų trūkti. Dėl to oda išsausėja ir tampa trapi, lengvai pažeidžiama. Laimei, šią problemą galima išspręsti: kaskart išgėrę puodelį kavos, išgerkite papildomą stiklinę vandens. Ir nepamirškite drėkinti odos.

10. Aštrus maistas skatina tinimą, paraudimus.

Aštrus maistas gali paskatinti odos rožinę arba veido raudonį, nes jis silpnina kraujagysles. Dėl to oda atrodo paraudusi, dėmėta, ne tokia jaunatviška. Retkarčiais nieko tokio suvalgyti kažką aštraus, bet reguliariai valgant aštrų maistą gali išsiplėsti kapiliarai, oda rausta ir tinsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)