„Lengva pasakyti, sunku padaryti“ – sakysi tu? Iš tiesų raštų ir spalvų derinimas galėtų būti atskiras mokslas, nors, tikiu, kad mados mokyklose tai tikrai yra atskiras kursas tam. Mat miksuojant skirtingus raštus ir spalvas viename derinyje, tikrai galima sukurti kai ką įspūdingo, tačiau tarp genialumo ir beprotystės – labai plonytė linija. Būtent todėl šiandien paruošiau kelias esmines taisykles, į kurias būtina atkreipti dėmesį derinant skirtingus raštus ir spalvas.

Pagrindinės taisyklės:

1. Viename derinyje naudok maksimum 2 skirtingus raštus. Tam, kad derinys atrodytų solidžiai ir „nerėktų“ iš tolo, geriausia derinti du skirtingus raštus. Žinoma, esu ne kartą mačiusi puikiai atrodančią moterį, kurios derinyje buvo kur kas daugiau nei du raštai, tačiau tai jau išimtis, o ne taisyklė. Ne ką mažiau svarbu pasirinkti esminius raštus, su kuriais mokysiesi žaisti ir kurti kasdieninius derinius.

2. Pasitikėk klasikiniais raštais. Taškučiai, langučiai, leopardo kailio raštas, dryžiai, gėlės. Būtent šie niekada nenuvils ir su šiais galėsi improvizuoti ir eksperimentuoti kas dieną.

3. Rinkis tos pačios bazinės spalvos drabužius. Tai spalva, ant kurios yra raštas. Kai derini skirtingus raštus, rinkis kažką, kas turi tokią pačią arba labai panašią bazinę spalvą. Tokiu būdu skirtingi raštai, derinami viename derinyje, atrodys kur kas geriau bei sinchroniškiau. Šaltojo sezono metu tinkamiausios bazinės spalvos galėtų būti šios: tamsi mėlyna, vyšninė, ruda, raudona, violetinė, miško žalia, juoda, ruda.

4. Dryžiai – neutralu. Skamba kiek keistokai, bet kurdama skirtingų raštų derinius, dryžius derink taip, lyg jie būtų neutralūs. Pavyzdžiui, iš pirmo žvilgsnio dryžiai derinami su gėlėmis gali atrodyti keistai, tačiau jie puikiai dera tarpusavyje. Nes dryžiai – labai paprastas, akies nerėžiantis ir prie visko tinkantis raštas, o gėlės atvirkščiai – jų daug, jos ryškios, todėl dryžiai jas kiek prigesina, taip sukuriamas nepamainomas tandemas. Dryžiai puikiai atrodo ir su gyvūniniais raštais, ir su taškučiais.

Vida Press nuotr.

5. Derindama tuos pačius raštus, atkreipk dėmesį į dydžius. Dryžiai su dryžiais, gėlės su gėlėmis, langeliai su langeliais. Viskas puikiai tinka drauge, tik labai svarbu nepamiršti vienos esminės taisyklės – derindama tuos pačius raštus viename derinyje, rinkis skirtingus jų dydžius. Tarkime, jeigu tavo kelnės yra su plačiais juodai baltais dryžiais, vadinasi tavo palaidinė turi būti su siaurais dryžiais. Taip pat čia nepamiršk ir bazinės spalvos. Juodai baltas kelnes poruok su tos pačios bazinės spalvos palaidine.

Patarimai pradedantiems:

1. Išsirink drabužį su sau patinkančiu raštu ir prie rašto vyraujančios spalvos priderink batų spalvą. Sakykime, tavo pasirinktas drabužis yra juoda suknelė su raudonų gėlių raštu. Tokiu atveju turėtum rinktis raudonos batus ar rankinę, kad savo kasdieninį derinį perkeltum į kitą lygį.

2. Rinkis aksesuarus su raštais. Jeigu esi naujokė raštų derinimo sferoje ir bijai prašauti, rinkis raštuotus aksesuarus. Sakykime, tavo batai yra mėlyni su baltais langeliais, vadinasi, jie puikiai tiks prie mėlynos arba baltos suknelės.

Agatos Gri nuotr.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)