Prasidėjęs lyg nepakartojamas sapnas, olimpinis debiutas Pekine K. Valijevai galiausiai virto slogiu košmaru. Neatlaikiusi spaudimo dėl dopingo skandalo šleifo, rusė palūžo lemiamu metu. Favoritė liko be jokio medalio.

Vos nulipusiai nuo olimpinio ledo 15-metei mergaitei, kuri ką tik išgyveno turbūt siaubingiausią karjeros akimirką, trenerė E. Tutberidzė iš karto pažėrė priekaištų.

„Kodėl tu paleidai programą? Paaiškink man, kodėl? Kodėl lioveisi kovoti? Po akselio nuleidai rankas. Kodėl pasidavei?“ – verkiančią auklėtinę klausimais apibėrė gruzinų kilmės specialistė.

Tokie žodžiai sugniuždytam vaikui daugeliui pasirodė per griežti. K. Valijeva pratrūko ašaromis, bet garsioji Rusijos trenerė išliko rami ir griežta.

Socialiniai tinklai ėmė mirgėti reakcijomis.

„Ji – monstras“, – baisėjosi gerbėjai iš Japonijos.

„Tikroji Cruella“, – rašė dar vienas internautas, pašiepdamas 47-erių specialistę dėl kitos jos auklėtinės Aleksandros Trusovos laisvajai programai parinkto to paties pavadinimo filmo garso takelio.


Dailiojo čiuožimo mėgėjai jau penktą kartą šį sezoną žiūrėjo K. Valijevos laisvąją programą pagal „Bolero“ motyvus ir matė, ką ji sugeba. Su šiuo šokiu rusė gerino pasaulio rekordus, o Pekine padėjo Rusijos olimpiniam komitetui iškovoti aukso medalį komandų varžybose. Tiesa, dar negarantuotą.

Nuo užslinkusio juodojo dopingo debesies paauglė nepasislėpė – dangus virš jos dar tik prasidedančios karjeros prakiuro. Tai, ką K. Valijevai teko išgyventi, yra traumuojanti patirtis.


Dailusis čiuožimas visada sulaukia didžiulio susidomėjimo per olimpines žaidynes, tačiau dopingo skandalas prie ekranų pritraukė dar didesnę minią žmonių, net ir tų, kurie šiuo sportu iki šiol nesidomėjo. Ir tie milijonai išvydo sukrečiantį moterų finalą Pekine.

K. Valijeva dusyk krito ant ledo, prastai laikė pusiausvyrą net atlikdama ne pačius sudėtingiausius žingsnelius ir galiausiai iš lyderės pozicijos, užimtos po trumposios programos, nugarmėjo į ketvirtą vietą.

Per Rusiją nusirito atodūsių ir prakeiksmų banga.

„Negaliu kalbėti... Jeigu paklausite, kas yra tikroji olimpiados herojė, tai – Kamila. Susidurti su šitokiu spaudimu... Neturiu žodžių. Visi tie žmonės, kurie ją persekiojo, laidė provokuojančias replikas mažai mergaitei... To neįmanoma įsivaizduoti, ji tiesiog palūžo. Jie padarė tai, ką ir norėjo. Dieve, koks košmaras“, – tiesioginiame eteryje aikčiojo moterų varžybas komentavusi dukart planetos čempionė Irina Sluckaja.

„Ją mušė, mušė ir galiausiai užmušė“, – dantimis griežė įžymi trenerė Tatjana Tarasova.

„Žiūrėjau ir verkiau. Tie WADA [Pasaulinės antidopingo agentūros – Delfi] žmonės per savaitę sunaikino vaiką. Jai nebelaikė nervai, nebeliko jėgų. Manau, ją privertė kiekvieną rytą ir vakarą galvoti, kad ji sulaužė taisykles. Šlykšti situacija“, – antrino kitas dailiojo čiuožimo specialistas Aleksandras Žulinas.

Šūksniais iš tribūnos Pekine K. Valijevą paguosti mėgino karjeras anksti baigusios jos pirmtakės: 2018 metų Pjongčango žaidynių olimpinė čempionė Alina Zagitova ir vicečempionė Jevgenija Medvedeva, kurioms irgi teko išgyventi dramą prieš ketverius metus.

„Tu stipri, katyte, išgyvensi tai“, – drąsino A. Zagitova.

„Turbūt svarbiausia tokioje situacijoje – būti greta artimųjų ir susitaikyti su likimu. Stiprybės!“ – panašiai reagavo buvusi planetos čempionė Jelizaveta Tuktamyševa.

Pati K. Valijeva po moterų varžybų kulminacijos bendrauti su žiniasklaida atsisakė.

Galutinėje įskaitoje ji liko ketvirta (224,09 balo), o prizines vietas eilės tvarka išsidalijo kitos dvi rusės bei japonė: Ana Ščerbakova (255,95), Aleksandra Trusova (251,73) ir Kaori Sakamoto (233,13).

„Man reikia kelių valandų pabūti vienai kur nors ramiame kambaryje, nes aš dar nesuvokiu, kas čia įvyko. Dar nesuvokiu, ką man pavyko pasiekti. Jeigu atvirai, mano mintys skraido. Nesu čia, esu kažkur kitur“, – taip spaudos konferencijoje kalbėjo naujoji olimpinė čempionė A. Ščerbakova.

17-metė juokavo laimėjusi dėl to, jog suvenyrų parduotuvėse nerado Pekino žaidynių talismano – pandos Bing Dwen Dwen. Taigi nebeliko kitos išeities, kaip tik užsitarnauti geidžiamą suvenyrą ant ledo.

Atsakyti į klausimus apie K. Valijevą čempionė atsisakė, nedavė aiškaus atsakymo ir paklausta, ar ruošiasi dar sykį pasirodyti olimpinėse žaidynėse 2026 metais.

„Aš net nesuprantu, kaip dabar jaučiuosi. Ką jau kalbėti apie tai, kas bus sezono pabaigoje ar po kelerių metų. Kol kas savęs be dailiojo čiuožimo įsivaizduoti negaliu, bet kas bus ateityje – matysime“, – kalbėjo A. Ščerbakova.

Tuo metu sidabru turėjusi tenkintis ir dėl to į isteriją po varžybų puolusi A. Trusova, ketvirtadienį atlikusi net penkis keturgubus šuolius, spaudos konferencijoje jau buvo gerokai ramesnė.


„Apie karjeros pabaigą kalbėjau veikiama emocijų. Ar aš kalta, kad mane pagavo televizijos kameros? Supraskite, buvo nelengva – tris savaites be mamos ir savo šunų... Ką manau apie teisėjų skirtus balus? O ką manote jūs? Na, gerai, tikėjausi aukštesnio įvertinimo. Nieko nepadarysi“, – atlyžo A. Trusova, kurią dėl pirmą kartą ant olimpinio ledo atliktos itin sudėtingos laisvosios programos 2014 metų Sočio čempionė Julija Lipnickaja pavadino „legenda“.

Kadangi K. Valijeva, kurios dopingo byla tiriama šiuo metu, liko be medalio, moterų varžybų prizininkių apdovanojimų ceremonija įvyks kaip įprasta – penktadienį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)