24 metų K. Cimanouskaja sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, kuri neįspėjusi užregistravo sportininkę į moterų 400 metrų estafetės rungtį Tokijuje.

„Pasirodo, mūsų didieji viršininkai, kaip visada, viską sprendžia už mus“, – parašė K. Cimanouskaja savo „Instagram“ paskyroje, tačiau vėliau įrašą pašalino.

Vėliau ji atskirame „Instagram“ įraše teigė nebūtų „taip griežtai sureagavusi, jei jai būtų iš anksto pasakyta, paaiškinta visa situacija ir atsiklausta, ar jai pavyks nubėgti 400 metrų“.

„Bet jie nusprendė viską padaryti už mano nugaros“, – pridūrė sportininkė.

Opozicinis Baltarusijos sporto solidarumo fondas (BSSF) sekmadienį savo „Telegram“ kanale pranešė, kad „Baltarusijos rinktinės atstovai deportuoja“ K. Cimanouskaja.

Vėliau organizacija pranešė, jog bėgikė, kuri pirmadienį turėjo dalyvauti 200 metrų bėgimo rungtyje, buvo Tokijo oro uoste ir paskelbė vaizdo įrašą, kuriame ji kreipėsi į Tarptautinį olimpinį komitetą.

„Man daromas spaudimas ir jie mėgina mane išsiųsti iš šalies be mano sutikimo. Prašau Tarptautinio olimpinio komiteto įsikišti“, – vaizdo įraše kalbėjo K. Cimanouskaja.

Bijo dėl savo saugumo

Sportininkę iki oro uosto lydėjo du Baltarusijos olimpinės delegacijos nariai, čia atletė pagalbos kreipėsi į vietos policijos pareigūnus.

„Esu Tokijo oro uosto policijos nuovadoje. Kol kas manau, kad esu saugi. Man pasakė, kad situacija tiriama, taip pat įsikišo policija. Žinau, jog žmonės kreipėsi į TOK prašydami padėti man“, – portalui Tribuna.com kalbėjo sportininkė.

Ji pasakojo, jog atvykus į oro uostą ilgai nepavyko rasti reikiamo terminalo. Radus jį nuskubėta iki skrydžio registracijos punkto.

Čia buriavosi Baltarusijos olimpinės komandos nariai, kuriems žaidynės jau baigtos. Lengvaatletė klausė aplinkinių, kas galėtų jai padėti. Sportininkė paraginta kreiptis į policijos pareigūnus.

Ji taip pat suvokė, jog ją lydintys asmenys nesitrauks tol, kol ji neįlips į lėktuvą. Atletė nedelsdama kreipėsi į policijos pareigūnus.

Sportininkė prisipažino bijanti tėvynėje atsidurti už grotų.

„ Nerimauju dėl savo saugumo. Bijau, jog Baltarusijoje mane gali įkalinti, manau, man ten šiuo metu nesaugu“, – prisipažino lengvaatletė.

Ji taip pat atskleidė, jog Tokijų paliks, bet ne ta kryptimi, kurią ją norėjo išsiųsti Baltarusijos sporto valdininkai.

„Esu policijoje, vėliau prašysiu prieglobsčio. Veiksiu žingsnis po žingsnio. Planuoju palikti Tokijų, bet ne tuo skrydžiu, kuriuo norėta, jog aš keliaučiau. Dabar mane saugo policija“, – kalbėjo sportininkė.


Baltarusijos olimpinio komitetas: pasitraukė dėl „emocinės ir psichologinės būklės“

Baltarusijos olimpinio komiteto pranešime teigiama, kad K. Cimanouskaja pasitraukė iš varžybų paklausiusi gydytojų rekomendacijų, dėl „emocinės ir psichologinės būklės“.

BSSF pacitavo K. Cimanouskajos žodžius – sportininkė pareiškė, kad tai yra „netiesa“ ir kad jokie gydytojai jos neapžiūrėjo.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) savo pareiškime naujienų agentūrai AFP teigė: „TOK matė žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, nagrinėja situaciją ir paprašė Baltarusijos olimpinės delegacijos pareigūnų paaiškinimo“.

Baltarusijos sportinio solidarumo fondą pernai rugpjūtį įkūrė 35 metų Pasaulio plaukimo čempionė baltarusė Aliaksandra Herasimenia, įsiplieskus protestams prieš autokrato prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą, jam užsitikrinus šeštąją kadenciją po rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais.

A. Herasimenia, šiuo metu gyvenanti tremtyje Lietuvoje, pardavė savo 2012 metų Pasaulio čempionato aukso medalį, kad surinktų lėšų fondui.

Fondas teikia finansinę ir teisinę pagalbą sportininkams, persekiojamiems Minsko dėl jų raginimų liautis vykdžius smurtinį milicijos susidorojimą su demonstrantais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)