Rusijos himną dėl tarptautinių sankcijų Tokijo žaidynėse atstojusi Piotro Čaikovskio baleto „Gulbių ežeras“ santrauka Japonijos sostinėje skambėjo 20 kartų, be to, rusai iškovojo 28 sidabro ir 23 bronzos medalius.

Geriau pasirodė tik JAV, Kinijos, Japonijos ir Didžiosios Britanijos komandos.

Kita vertus, penkta vieta Rusijos standartais yra istorinė žemuma – po SSRS subyrėjimo rusų olimpinė delegacija vasaros žaidynėse kaskart finišuodavo stipriausių ketverte, įskaitant ir 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadą, kai šaliai dėl dopingo skandalų pirmą kartą pritaikytos tarptautinės sankcijos.

Vis dėlto ROC vadovas rezultatus vertina pozityviai.

„Bendrai medalių laimėjome daugiau nei Rio de Žaneire ar 2012 metais Londone, taigi, esu labai patenkintas mūsų komandos pasirodymu. Jie herojiškai kovėsi su konkurentais ir kartais netgi teisėjais. Jei ne virtinė aplinkybių, valstybių įskaitoje galėjome užimti ir trečią vietą. Vis dėlto ir dabar komanda gali garbingai grįžti namo“, – vertino S. Pozdniakovas, pridūręs, jog daug rusų atletų turi potencialo žengti pirmyn ir pagerinti savo pozicijas po trejų metų Paryžiuje.

Dar entuziastingiau nusiteikęs Dūmos Kūno kultūros, sporto, turizmo ir jaunimo reikalų komiteto narys Dmitrijus Sviščiovas.

„Atsižvelgiant į komandą išretinusias sankcijas, tai yra labai geras rezultatas. Medaliai pelnyti ir ten, kur niekas jų nesitikėjo, nors kai kur jų negavome, sąžiningai ar ne. Tačiau bet kokiu atveju lieka tik pasveikinti visą mūsų komandą“, – saliutavo Dūmos deputatas.

Užuominos, kurias laido politikai ir sporto vadovai, pirmiausia adresuotos Tarptautinei gimnastikos federacijai (FIG).

Tokijuje skandalu baigėsi ritminės gimnastikos solisčių varžybos, kuriose be aukso liko favoritėmis laikytos dvynės iš Rusijos Dina ir Arina Averinos.

Vietoje jų olimpine čempione tapo Izraelio gimnastė Linoy Ashram, D. Averina tenkinosi sidabru, o kovoje dėl trečios vietos A. Averiną tuščiomis iš Japonijos išleido baltarusė Alina Harnasko.


ROC ne tik viešai sukritikavo tokius rezultatus, bet ir pateikė oficialų skundą FIG dėl teisėjavimo.

Pagrindiniu jo motyvu tapo faktas, L. Ashram nugalėjo nepaisant to, jog paskutinio savo pasirodymo metu pametė kaspiną.

„Dina yra tikroji čempionė, nes ji tariamai pralaimėjo tik varžovei, kuri padarė grubią klaidą. Prieš paskelbdami rezultatus, teisėjai užtruko įtartinai ilgai. Galima manyti, kad jie skaičiavo, kiek balų reikia Izraelio gimnastei. Mes labai jautriai reaguojame į tokią neteisybę“, – skelbė ROC.

Dar aštriau pasisakė Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė žiniasklaidai Marija Zacharova.

„Teisėjai viso pasaulio akivaizdoje pateikė klastotę. Tie, kurie pradėjo rusofobišką karą sporte, negalėjo leisti laimėti tai, kuri nusipelnė labiausiai“, – teigė M. Zacharova.

Tiesa, Izraelio sporto gerbėjai socialiniuose tinkluose šaiposi iš tokių skundų, primindami, jog 2018 metais tai pačiai D. Averinai tapti pasaulio čempione nesukliudė lygiai taip pat pamestas kaspinas.


ROC atstovės sidabru guodėsi ir komandų rungtyje, kurioje auksas pirmą kartą atiteko bulgarėms. Bronzą pelnė italės.

Prieš tai tiek solisčių, tiek komandų varžybose rusės visus olimpinius titulus iš eilės šlavė nuo pat 2000 metų Sidnėjaus žaidynių.

2004 metais Atėnuose olimpine čempione tapo ir Alina Kabajeva – neoficiali Rusijos prezidento Vladimiro Putino širdies draugė. Šalies vadovas pats dažnai apsilanko tribūnose per elitines gimnastikos varžybas.

Galutinė Tokijo olimpiados medalių lentelė (vieta, šalis, auksas, sidabras, bronza, iš viso, vieta pagal bendrą medalių skaičių)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)