Irklavimas. Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių vicečempionas Mindaugas Griškonis vėl kovos olimpiniame A finale. Tik šį kartą irkluodamas vienvietę valtį.

Ketvirtadienį 35 metų lietuvis iškovojo trečiąją vietą pirmame pusfinalyje ir pateko į finalą, kuriame lenktyniaus šeši geriausi Tokijo olimpinių žaidynių vienvietininkai. M. Griškonio varžovai bus norvegas Kjetilis Borchas, šios rungties Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių vicečempionas kroatas Damiras Martinas, graikas Stefanos Ntouskos, 2020 m. Europos čempionas ir šių metų vicečempionas danas Sverri Nielsenas ir Rusijos olimpinio komiteto atstovas Aleksandras Viazovkinas.

Finalo pradžia – 3.45 val. Lietuvos laiku.

„Tikėjomės finalo. O finale, kaip ne kartą esu sakęs, vėl viskas prasideda iš naujo. Abiejuose pusfinaliuose skirtumas tarp greičiausiųjų buvo 2-3 sekundės. Todėl neįmanoma nuspėti, kaip klostysis finalas. Bet kuris iš šešių gali tapti čempionu, o bet kuris gali būti šeštas“, – teigė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Keblys.

M. Griškoniui būtų palankus ir toks oras, koks šiandien buvo Jūros miško irklavimo kanale – gūsingas vėjas, bangos.

„Mindaugui bangos nemaišo. Jis pakankamai laisvas irkluotojas. O štai tiems, kurie yra kietesni, labiau susikaustę, sudėtingesnės oro sąlygos trukdo. Šiandien čia – bangos ir labai gūsingas vėjas. Tai tikrai gali išmušti iš vėžių. Bet Mindaugas pripratęs, nes mes Trakuose turime gerą poligoną, kur galima treniruotis ant bangų“, – aiškino K. Keblys.

M. Griškoniui šios olimpinės žaidynės – jau ketvirtosios. 2008 m. Pekine ir 2012 m. Londone jis užėmė aštuntąją vietą vienviečių varžybose, o 2016 m. Rio de Žaneire kartu su Sauliumi Ritteriu iškovojo sidabrą porinių dviviečių valčių klasėje.

Lengvoji atletika. Penktadienį Tokijo olimpiniame stadione startuoja lengvosios atletikos varžybos. Mūsų šalies delegacijoje yra net 11 lengvaatlečių, o pirmą dieną dėl bilietų į finalą rungsis trys lietuviai.

Pirmasis kovą pradės šuolininkas į aukštį, olimpinių žaidynių debiutantas Adrijus Glebauskas. Jis nuo 3.15 val. Lietuvos laiku dalyvaus atrankos A grupės varžybose. Iš 33 šuolininkų, suskirstytų į dvi grupes, į finalą pateks mažiausiai 12. Bilietą į kovą dėl medalių garantuos arba įveiktas 230 cm aukštis, arba patekimas tarp 12 geriausiųjų. Finale gali būti ir daugiau dalyvių, nes neretai būna, kad sportininkai pasirodo identiškai ir tolyn iš jų žengia visi, kurių įveiktas aukštis per vienodą bandymų skaičių yra tarp 12 geriausių rezultatų.

„Adrijus kasmet tobulėja. Jis kaupė patirtį per Europos žaidynes, pasaulio ir Europos čempionatus. Šiemet jis peršoko 230 cm. Būtų džiugu, jei atletas patektų į finalines varžybas, o norint tai padaryti, manau, reikės įveikti 228 cm“, – prognozavo Lietuvos lengvosios atletikos federacijos viceprezidentė ir generalinė sekretorė, šalies lengvaatlečių olimpinės komandos vadovė Tokijuje Nijolė Medvedeva.

Nuo 3.45 val. Lietuvos laiku Tokijo olimpiniame stadione atrankos A grupėje varžysis Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės lyderis disko metikas Andrius Gudžius.

Užduotis atrankoje – numesti diską 66 m arba patekti tarp 12 iš 32 toliausiai įrankį nusviedusių dalyvių. Jie poryt vakare kovos finale.

„Andriui tai bus antrosios olimpinės žaidynės. Per tuos penkerius metus jis ypač fiziškai sustiprėjo, nors ir turėjo gana daug problemų, operacijų. Tokio lygio sportininkui traumų praktiškai neįmanoma išvengti, bet pasaulio ir Europos čempionas yra tvirto charakterio, užsigrūdinęs ir tas smulkias traumas bando kuo skubiau išsigydyti.

Besirengdamas žaidynėms Andrius dalyvavo keliose varžybose, nebuvo taip, kad viską laimėtų. Tačiau tikėtina, kad jis pačią geriausią sportinę formą pasieks tada, kai to reikės – per olimpines žaidynes.

Aš tikiu sportininku, jis labai motyvuotas, su treneriu Vaclovu Kidyku tikslingai viską planuoja. Nenoriu kalbėti apie jo vietą olimpinėse žaidynėse, tarkime, mane tenkintų medalis. Mūsų čempionas pats to tikisi, tačiau iš anksto nekabinkime jam medalio, nes sektoriuje pajėgių varžovų bus daug ir jie viską išsiaiškins tą dieną tame pačiame sektoriuje“, – kalbėjo N. Medvedeva.

15.05 val. trišuolio atrankoje vieną iš mažiausiai 12 kelialapių į finalą bandys iškovoti olimpinių žaidynių debiutantė Diana Zagainova. Iš viso varžysis 34 trišuolininkės. Aukštyn žengs nušokusios 14 m 40 cm arba pasiekusios rezultatą, garantuojantį vietą dvyliktuke.

D. Zagainovai priklausantis Lietuvos rekordas, kurį pasiekusi ji 2019 m. Šveicarijoje įvykdė olimpinį normatyvą – 14 m 43 cm.

Dziudo. 5 val. ryto Lietuvos laiku ant tatamio žengs vienintelė Tokijo žaidynėse dalyvaujanti mūsų šalies dziudo imtynininkė Sandra Jablonskytė.

Olimpinės žaidynės jai prasidėjo atsakingomis pareigomis – S. Jablonskytė kartu su plaukiku Giedriumi Titeniu nešė Lietuvos vėliavą per atidarymo ceremoniją.

Burtai lėmė, kad olimpinėse žaidynėse lietuvė debiutuos akistata su kroate Ivana Maranič. Jos varžosi svorio kategorijoje per 78 kg.

Sportininkės jau yra kovojusios tarpusavyje – 2018 m. S. Jablonskytė nusileido varžovei.

„Nusiteikimas rytdienos varžyboms didelis ir Sandra sieks revanšo prieš kroatę. Pirma kova labai svarbi, nes ją pralaimėjus, varžybos pasibaigtų. Sandra jaučiasi gerai, jauduliukas yra, bet tai normalu. Pasiruošimas varžyboms vyko sklandžiai, todėl tikimės, kad Sandra rytoj bus psichologiškai pasirengusi ir kovos taip, kaip ji moka geriausiai“, – viliasi olimpietės trenerė Danguolė Novikovienė.

Pasaulio reitinge lietuvė šiuo metu užima 31-ąją, o kroatė – 35 vietą.

Jei S. Jablonskytei pavyktų įveikti pirmą barjerą, aštuntfinalyje lauktų kova su 2018 ir 2020 m. Europos čempione, šių metų „World Masters“ varžybų nugalėtoja prancūze Romane Dicko. Ji pasaulio reitinge yra šešta. Šio etapo laimėtoja žengs į ketvirtfinalį, o nugalėtai atletei žaidynės baigsis.

Buriavimas. Penktadienį olimpines varžybas baigs buriuotoja Viktorija Andrulytė. Jos laukia devintasis ir dešimtasis „Laser Radial“ jachtų klasės plaukimas.

Po aštuonių plaukimų lietuvė yra 26-a ir nebeturi galimybių pakilti į pirmą dešimtuką, kovosiantį medalių lenktynėse. Bet sportininkė gali pakilti galutinėje rikiuotėje, todėl nenuleidžia rankų ir pasirengusi įrodyti, kad ne veltui yra tapusi ne vienų aukšto lygio varžybų nugalėtoja ir prizininke.

Plaukimas. Lietuvos plaukikai pasirodymą olimpinėse žaidynėse baigs kombinuotos estafetės 4×100 m varžybomis. Rytoj 15.15 val. Lietuvos laiku Danas Rapšys Deividas Margevičius, Andrius Šidlauskas ir Simonas Bilis kovos pusfinalyje. Į finalą pateks 8 iš 16 stipriausių kvartetų.

„Mes ir šiaip esame viena mažesnių valstybių olimpinėse žaidynėse ir turime vos kelis plaukikus, kurie yra vieninteliai savo būdo asai. Jei bent vienas iškrenta, mes nebeturime estafetės. Net jei kažkas pavargęs, vis tiek turi plaukti ir atiduoti visas jėgas. Tai net motyvuoja, nes nuo tavęs priklauso visos komandos likimas“, – teigė Lietuvos plaukimo lyderis D. Rapšys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)