Greggo Popovichiaus treniruojamos ekipos pasirengimas Tokyo 2020 kovoms toli gražu nebuvo rožėmis klotas. Padėti komandai vienas po kito dėl įvairių priežasčių atsisakė visa grupė krepšininkų, o kontrolinėse rungtynėse buvo patirtos ir kelios nesėkmės – pralaimėta Nigerijai (87:90) ir Australijai (83:91). Kiek vėliau ritmą atgauti pavyko įveikiant kol kas įspūdžio nedarančią Argentiną (108:80) ir Ispaniją (83:76).

Tokijuje JAV rinktinė varžysis vienoje grupėje su Prancūzija, Čekija ir Iranu.

Savo dispozicijoje G. Popovichius turės vien tik iš NBA žaidėjų sudarytą rinktinę, kurioje 10 krepšininkų yra olimpinių žaidynių debiutantai.

Olimpinės patirties turi tik komandos lyderis, 2012 ir 2016 m. žaidynių aukso medalių laimėtojas Kevinas Durantas ir Draymondas Greenas, tapęs čempionu 2016-aisiais Rio de Žaneire.

JAV rinktinė olimpine čempione yra tapusi tris kartus iš eilės. Nuo tada, kai žaidynėse pradėjo dalyvauti NBA profesionalai (1992), amerikiečiai šio lygio varžybose aukso neiškovojo vienintelį kartą – 2004-aisiais Atėnuose. Tąsyk pusfinalyje juos įveikė Argentina, o kovoje dėl bronzos JAV rinktinė palaužė po pralaimėjimo italams demoralizuotą Lietuvos ekipą. Tiesa, Šarūno Jasikevičiaus benefisas tuomet Lietuvai dovanojo pergalę prieš NBA žvaigždes grupės varžybose.

Fiasko JAV komanda patyrė ir 2019-ųjų pasaulio čempionate, kur neįveikė ketvirtfinalio etapo barjero. Visgi tai jau istorija, o nepaisant neužtikrintų rezultatų ikiolimpinėse pasiruošimo rungtynėse, ekspertai amerikiečius ir toliau laiko pagrindiniais favoritais laimėti auksą Tokijuje. Neseniai atliktoje tarptautinėje apklausoje pirmąją vietą G. Popovichiaus auklėtiniams skyrė 72,3 proc. apklaustų žurnalistų.

Tiesa, JAV krepšinio ekspertas Franas Fraschilla prieš žaidynių startą yra atsargus.

„Jeigu tai būtų normalūs olimpiniai metai, NBA sezonas jau seniai pasibaigęs, o treneris būtų turėjęs dvi ramias savaites treniruotėms ir vėlesnėms kontrolinėms rungtynėms, JAV rinktinė būtų neabejotina favoritė. Taip, ji ir toliau yra favoritė, tačiau yra pažeidžiama, kadangi trūko ir laiko pasiruošimui, ir galimybių surinkti visus geriausius žaidėjus. Tai nėra pasiteisinimas – tai tiesiog reali situacija“, – „USA Today“ cituoja NBC televizijos ekspertu dirbantį analitiką.

Toje pačioje publikacijoje pažymima, kad JAV rinktinei trūksta visos eilės pirmo ryškumo NBA žaidėjų – LeBrono Jameso, Anthony Davieso, Stepheno Curry, Kawhi Leonardo, Chriso Paulo, Kyle'o Lowry, Paulo George'o, Jimmy Buttlerio, Jameso Hardeno, Kyrie Irvingo ir kitų.

Dabartinėje komandoje yra ir tik vienas ryškiai išreikštas vidurio puolėjas – ilgus metus Shaquille'o O'Nealo per dantį trauktas 213 cm ūgio JaVale'as McGee.

JaVale'as McGee

Anot „USA Today“, lyginant su Prancūzija, Australija ar Ispanija, kurios surinko beveik pajėgiausias sudėtis ir apskritai yra per ilgus metus susižaidusios komandos, G. Popovichiui kolektyvą teko formuoti praktiškai nuo nulio. Maža to, prieš pat žaidynes dėl koronaviruso problemų iš komandos pasitraukė Bradley Bealas, ekipą paliko ir Kevinas Love'as.

Tiesa, „Golden State Warriors“ treneris Steve'as Kerras tvirtina, kad tai yra ganėtinai įprasta.

„Tarptautiniame krepšinyje tai yra vienas iš įdomiausių niuansų. Mūsų komanda keičiasi praktiškai kiekvienais metais, ir jai tenka susitikti su kur kas geriau susižaidusiomis rinktinėmis, kas tikrai tampa rimtu iššūkiu“, – akcentavo jis.

Primename, kad šiose olimpinėse žaidynėse turnyro sistema yra pakeista. Nors varžybose dalyvaus 12 rinktinių, jos yra suskirstytos ne į dvi grupes po 6, o į tris grupes po 4. Į ketvirtfinalį pateks po dvi geriausias grupių komandas ir dvi trečiosios grupių rinktinės su geriausiais rezultatais.

JAV rinktinės sudėtis (žaidėjas, pozicija, ūgis, amžius, komanda)

Damianas Lillardasgynėjas18830„Portland Trail Blazers“
Zachas Lavine'asgynėjas19626„Chicago Bulls”
Devinas Bookerisgynėjas19624„Phoenix Suns”
Keldonas Johnsonasgynėjas19621„San Antonio Spurs”
Jrue Holidaygynėjas19131„Milwaukee Bucks”
Kevinas Durantaspuolėjas20832„Brooklyn Nets”
Khrisas Middletonaspuolėjas20129„Milwaukee Bucks”
Jerami Grantaspuolėjas20327„Detroit Pistons”
Jaysonas Tatumaspuolėjas20323„Boston Celtics”
Bamas Adebayopuolėjas20623„Miami Heat”
Draymondas Greenaspuolėjas19831„Golden State Warriors”
JaVale'as McGeecentras21333„Denver Nuggets”


Olimpinis vyrų krepšinio turnyras Tokijuje

A grupė: JAV, Prancūzija, Čekija, Iranas;
B grupė: Italija, Nigerija, Vokietija, Australija;
C grupė: Japonija, Slovėnija, Argentina, Ispanija

Pirmąją varžybų dieną, sekmadienį, Lietuvos laiku žais:

4.00 val. Iranas – Čekija
7.40 val. Vokietija – Italija
11.20 val. Australija – Nigerija
15.00 val. Prancūzija – JAV

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)