13-a startavusi lietuvė demonstravo sau būdingą greitį trasoje.

3200 m bėgimo distancijoje su keturiais ugnies ruožais 37-erių veteranė rūko kaip viesulas ir nepasivijo tik olimpine čempione tapusios britės Kate French, iki kurios pritrūko 15,03 sek.

Bronzą pelnė vengrė Sarolta Kovacs, aplenkta vilnietės 2 sek.

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė buvo greičiausia paskutinėje rungtyje ir pagerino jai pačiai nuo Rio de Žaneiro žaidynių priklausiusį olimpinį rekodą (11 min. 38,37 sek. arba 579 taškai).


O antra pagal bėgimo ir šaudymo rezultatus buvo Gintarė Venčkauskaitė (11 min. 44,37 sek.), sugebėjusi iš 24-os vietos palypėti iki 7-os.

1.Kate FrenchD. Britanija1385
2.Laura AsadauskaitėLietuva1370
3.Šarolta KovacsVengrija1368
4.Alice SoteroItalija1363
5.Ilke OzyukselTurkija1350
6.Elodie ClouvelPrancūzija1347
7.Gintarė VenčkauskaitėLietuva1343
8.Anastasija ProkopenkoBaltarusija1342
9.Ulijana BatašovaRusijos OK1341
10. Marie OteizaPrancūzija1334

Medalį Lietuvos delegacijai pagaliau pavyko nustverti likus vos dviem dienoms iki sekmadienį laukiančio Tokijo žaidynių uždarymo.

Tiesa, šeštadienį pakartoti kolegės sėkmę dar mėgins penkiakovininkas Justinas Kinderis, po fechtavimo rungties tarp vyrų užimantis 3-4 vietas kartu su baltarusiu Ilja Palazkovu (po 244 tšk.). Pirmauja britas Josephas Choongas ir Rusijos olimpinio komiteto atstovas Aleksandras Lifanovas (po 250 tšk.).

Antras olimpinis medalis vainikuoja turiningą L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės karjerą: ji taip pat yra pasaulio rekordininkė (1417 tšk.), visų spalvų planetos pirmenybių apdovanojimų savininkė, Europos čempionė bei pasaulio taurės finalo laimėtoja.

Prieš penkerius metus Rio de Žaneire L. Asadauskaitei-Zadneprovskienei koją pakišo jojimo rungtis, ir bendroje įskaitoje ji tebuvo 30-a.

Šįkart žirgui Johnui lietuvė liko skolinga visą cukraus pakuotę, nes būtent tobulas pasirodymas balne leido grįžti į konkurencinę kovą po neįkvepiančių rezultatų ketvirtadienį fechtavime ir penktadienį plaukimo baseine.

Plaukimas ir papildomas fechtavimo etapas

Po ketvirtadienį surengtos fechtavimosi rungties penktadienį varžybos persikėlė į baseiną, kur vyko moterų 200 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi rungtis.

Joje abiem lietuvėms – 37-erių metų Londono olimpinei čempionei Laurai Asadauskaitei-Zadneprovskienei ir 28-erių metų Gintarei Venčkauskaitei – suspurdėti nepavyko.

Laura nuotolį įveikė per 2 min. 17,21 sek. ir uždirbo 276 įskaitinius taškus bei bendroje įskaitoje buvo 25-a.

Gintarė užtruko 2 min. 18,37 sek. ir su 274 taškais liko 30-a.

Plaukime įspūdingai triumfavo rusė Gulnaz Gubaidullina, kuri finišavo per 2 min. 7,31 sek. ir pagerino sau pačiai priklausiusį olimpinį rekordą.

Papildomame fechtavimo etape L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė įveikė dvi varžoves, prisidėjo 2 taškus ir atitinkamai 2 sek. pasiankstino savo startą paskutinėje bėgimo ir šaudymo rungtyje.

G. Venčkauskaitė tenkinosi viena papildoma pergale.

Bendroje įskaitoje po dviejų rungčių L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė užėmė 27-ą vietą (468 tšk.), G. Venčkauskaitė (447 tšk.) žengė 33-ia tarp 36 dalyvių.

Pirmavo vokietė Annika Schleu (551 tšk.), įkandin jos – Rusijos olimpinio komiteto atstovė Uljana Batašova (527 tšk.) ir korėjietė Sehee Kim (524 tšk.).

Jojimas

Rizikingiausia jojimo rungtis prasidėjo Tokijuje prapliupus lietui, kuris dar labiau apsunkino penkiakovininkių užduotis.

Viena pirmųjų startavusi brazilė Ieda Guimaraes net du kartus krito nuo žirgo, kuris dar ir užmynė ant žemės parkritusią sportininkę. Laimei, Brazilijos atstovė greitai pakilo ant kojų ir atrodė rimčiau nenukentėjusi, nors jos rezultatas rungtyje ir buvo nulinis, o varžybos – baigėsi.

Ašaromis dar prieš startą plūdo ligšiolinė lyderė A. Schleu, kuri vos sugebėjo išjudinti užsispyrusį žirgą ir galiausiai kliūčių ruožo neįveikė.

Eliminuotos jojimo rungtyje buvo ir italė Elena Micheli, japonė Natsumi Takamiya, ekvadorietė Marcela Cuaspud bei greičiausia penkiakovės plaukikė G. Gubaidulina.

Tuo metu G. Venčkauskaitė kliūčių ruožą įveikė idealiai ir dar pasilikdama laiko atsargą. Lietuvė uždirbo maksimalų balų skaičių – 300.

Gintarė Venčkauskaitė

Netrukus tobulą pasirodymą pakartojo ir L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Lietuvos sportininkės vienintelės tarp visų dalyvių sugebėjo baigti nepriekaištingai suvaldyti žirgus ir rungtį baigti be klaidų.

Jojimas gerokai sustiprino lietuvių pozicijas bendroje įskaitoje prieš paskutinę rungtį, kuri yra pirmiausia L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės arkliukas.

Pastaroji pakilo į 13-ą vietą (768 tšk.) ir į bėgimo bei šaudymo distanciją pasileis 52 sek. vėliau nei lyderė iš Rusijos olimpinio komiteto komandos Uljana Batašova (820 tšk.)

G. Venčkauskaitė klasifikuota 24-a (747 tšk.).

Antra žengė S. Kim (810 tšk.), trečia – vengrė Sarolta Kovacs (809 tšk.).

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Bėgimas ir šaudymas

Paskutinėje rungtyje sportininkėms reikėjo stadione apsukti keturis ratus po 800 m kaskart apsilankant šaudykloje ir mėginant kuo greičiau lazeriniu pistoletu pataikyti į penkis taikinius.

Jau pirmame rate L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė aplenkė keturias konkurentes, antrajame – dar tris.

Po trijų ratų lietuvė bėgo jau penkta.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Nors atrodė, kad medalių likimas gali spręstis paskutiniuose metruose, visas jėgas atidavusi L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė reikalų neatidėliojo ir dar gerokai prieš finišą išsiveržė į antrą poziciją.

Nepasiekiama buvo tik britė Kate French, kuri pradėjo rungtį penkta.

Bendroje įskaitoje 30-metė Europos vicečempionė ir bronzinė praėjusio pasaulio čempionato prizininkė surinko 1385 taškus, pagerindama australės Chloe Esposito prieš penkerius metus Rio de Žaneire užfiksuotą olimpinį rekordą.

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė iš viso pelnė 1370 tšk.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Ne ką mažiau įspūdingas buvo G. Venčkauskaitės šuolis į septintą poziciją (1343 tšk.). Po pirmosios varžybų dienos ji žengė tik 34-a, o lemiamą rungtį pradėjo 24-a, taigi, trasoje ir šaudykloje aplenkė net 17 varžovių.

Primename, kad fechtavime L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė iškovojo 15 pergalių, patyrė 20 pralaimėjimų, surinko 190 taškų ir užėmė 25-ą vietą.

G. Venčkauskaitei sekėsi dar prasčiau – 12 pergalių ir 23 pralaimėjimai. Surinkusi 172 taškus ir aplenkusi dvi dalyves ji užėmė 34-ą vietą.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (439)