Permės „Parmos“ vyriausiasis treneris ir vienas pagrindinių kandidatų stoti prie Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vairo Kazys Maksvytis neslepia, kad olimpinis krepšinis per daug staigmenų nepateikė.

„Žiūrint į galutinį išsidėstymą, tikėjausi pamatyti ispanus. Mano nuomone, pagrindinės rungtynės įvyko dar prieš ketvirtfinalį – Ispanija prieš Slovėniją. Maniau, kad ispanai sustabdys slovėnus, bet jie nugalėjo ir nusipelnė silpnesnio varžovo ketvirtfinalyje. Bet daugiau staigmenų niekas nepateikė“, – teigė treneris.

Ispanai ketvirtfinalyje į kovą stojo su turnyro favoritais JAV krepšininkais. Būtent amerikiečiai neleido broliams Pau ir Marko Gasoliams karjerą rinktinėje baigti su olimpiniais medaliais ant kaklo. Ispanai skrenda namo, o Tokijuje likusio Greggo Popovichiaus galvoje turėtų suktis vienintelis tikslas – sustabdyti Australijos rinktinę.

Jeigu Australijos krepšininkai nuskintų olimpinį medalį, tai būtų pirmas jų apdovanojimas didžiausiuose pasaulio krepšinio turnyruose. Pasak K. Maksvyčio, būtent australai demonstruoja patį neparankiausią varžovams krepšinį.

„Jie žaidžia kietai ir fiziškai. Manau, kad būtent prancūzai ir australai gali prilygti JAV rinktinei. Amerikiečiai yra favoritai, bet jeigu nugalėtų Australija – nebūtų didelė staigmena ir niekas nenustebtų“, – sakė K. Maksvytis. Aiškiais favoritais šioje dvikovoje „Betsafe“ ekspertai įvardina taip pat JAV žvaigždyną. Jiems prognozuojama net 83 proc. tikimybė nugalėti Australijos krepšininkus ir patekti į finalą.

Skirtingai nei visos pusfinalio komandos, australai į ketvirtfinalį jau žengė „nukraujavę“. Dar grupės rungtynėse su Italijos rinktine, Australijos krepšininkai prarado vieną kertinių savo žaidėjų – Aroną Baynesą.

„Manau, kad tai – didelė netektis. Kiek teko stebėti australų ir amerikiečių žaidimą, jie žaidžia su mobiliais žaidėjais, mėgsta keistis ginamaisiais. Be A. Bayneso po krepšiu tokią taktiką naudoti būtų sudėtinga. Be jo Australija praranda fiziškumo dalį“, – apie vieno iš lyderių netektį kalbėjo K. Maksvytis.

Iki šiol Australijos rinktinė žaidynėse nepatyrė nė vieno pralaimėjimo. Tuo tarpu JAV rinktinė jau pirmajame grupių mače gavo antausį nuo prancūzų. Būtent kitoje pusfinalio kovoje Prancūzijos krepšininkai mes iššūkį neklumpančiai Luka Dončičiaus vedamai Slovėnijos rinktinei.

Šioje pusfinalio dvikovoje „Betsafe“ ekspertai nežymia favorite laiko Europos čempionę – 53 proc. tikimybė, kad slovėnai nesustos ties pusfinalio barjeru. K. Maksvyčio teigimu, visgi norėtųsi, kad Slovėnijos kuriama „Pelenės“ istorija nesibaigtų ties pusfinalio barjeru.

„Jeigu slovėnai atsidurtų finale, tada reikėtų visiems sirgaliams atsiprašyti Dariaus Maskoliūno, – juokėsi treneris ir pridūrė – Laimi dažniausiai kas daugiau taškų įmeta. Slovėnai demonstruodami savo krepšinį įvelia ir savo varžovus. Be abejo, Prancūzija turi kur kas geresnį suoliuką, didesnį fiziškumą ir jie būtų nežymūs favoritai.“

O kaip olimpinio krepšinio turnyro kontekste atrodytų Lietuvos rinktinė?

„Sunku vertinti. Bet jeigu slovėnai nužygiavo iki pusfinalio, tai, vadinasi, ir lietuviai galėjo nueiti tuo pačiu keliu ir būti Slovėnijos vietoje“, – sakė vienas pagrindinių kandidatų į Lietuvos rinktinės trenerio postą.

K. Maksvyčio pavardė jau seniai figūruoja Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) radare ieškant, kam patikėti medalių badmetį išgyvenančios rinktinės vairą. Kartą dėl sutarties su „Parmos“ klubu netekęs galimybės treniruoti ne tik nacionalinę komandą, bet ir Kauno „Žalgirį“, iš Darbėnų kilęs strategas, regis, jau pasiruošęs karjeros iššūkiui.

Paklaustas, ar sutiktų treniruoti šalies rinktinę, K. Maksvytis kaip ir visada išliko atviras: „Kadangi dabar dirbu toliau nuo Lietuvos, labiau jos ir pasiilgstu. Šiandien sutikčiau treniruoti. Bet nenorėčiau spekuliuoti šia tema, nes galbūt net nesulauksiu kvietimo. Dar nėra aišku, kuri valdžia bus išrinkta. Trys skirtingos komandos. Su kai kuriais esu kalbėjęs. Bet, manau, galima daug kalbėti, o jeigu jų neišrinks, kas tada?“

„Betsafe“ ekspertai prognozuoja, kad po 44 proc. tikimybę užimti Arvydo Sabonio vietą rugsėjo 7 dieną vyksiančiuose federacijos prezidento rinkimuose turi Vydas Gedvilas ir Ramūnas Butautas. Kukliai vertinamos buvusio nacionalinės komandos kapitono Roberto Javtoko galimybės – 12 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją