29-erių metų Saeidas Mollaei svorio kategorijos iki 81 kg varžybose Tokijuje iškovojo sidabro medalį. Tačiau Irane gimęs ir augęs sportininkas žaidynėse atstovavo jau ne savo gimtinei, o politinį prieglobstį jam suteikusiai Mongolijai.

Šiai šaliai tai buvo pirmasis olimpinis dziudo medalis istorijoje – taip S. Mollaei mongolams atsidėkojo už 2019-ųjų įvykius, kai ši šalis iranietį priglobė po sportininko konflikto su principingais gimtinės sporto vadovais.

Incidentas, galutinai perpildęs S. Mollaei kantrybės taurę, įvyko 2019-ųjų pasaulio dziudo čempionate, taip pat vykusiame Japonijoje. Tuomet iranietis pateko į pusfinalį, kuriame turėjo susikauti su Izraelio atstovu Sagi Muki, rašo „Yahoo!News“.

Visgi musulmoniško ir Izraelį priešiška valstybe laikančio Irano dziudo rinktinės treneriai S. Mollaei liepė specialiai pralaimėti pusfinalio dvikovą, kad finale ant tatamio nereikėtų susidurti su S. Muki.

Įsiutęs dėl visus sąžiningo sporto principus pamynusios įvykių eigos, S. Mollaei namo nebegrįžo. Pradžioje jis nuvyko į Vokietiją, o netrukus susitarė su Mongolija dėl šios šalies pilietybės.

Maža to, jis artimai susibičiuliavo su S. Muki – iranietis ir izraelietis tapo labai gerais draugais.

Tokijo olimpinių žaidynių finale S. Mollaei pralaimėjo japonui Takanori Nagase, tačiau iškovotu sidabru buvo labai patenkintas ir jį dedikavo... dalies kitų musulmoniškų šalių dziudo imtynininkų niekinamam Izraeliui.

„Ačiū Izraeliui už gerą energiją. Šį medalį taip pat dedikuoju Izraeliui. Aš manau, kad Izraelis taip pat yra patenkintas šia pergale“, – po finalo šypsojosi S. Mollaei, keletą žodžių netgi ištaręs hebrajų kalba ir tapęs tikru Izraelio žiniasklaidos naujienų kanalų herojumi.

Sagi Muki

Jam gražiais žodžiais atsakė ir S. Muki, kuriam tos pačios svorio kategorijos varžybos Japonijoje baigėsi šešioliktfinalio etape.

„Žinote, aš nepaprastai laimingas dėl Saeido. Aš žinau, ką jam teko išgyventi ir kaip jis norėjo iškovoti medalį. Jis tapo labai artimu mano draugu, todėl labai džiaugiuosi, kad jam pavyko pasiekti vieną iš savo svajonių. Jo kelionė link medalio yra ypatingai įkvepianti“, – kalbėjo 29-erių S. Muki.

Pažymėtina, kad straipsnio pradžioje minėtas Alžyro kovotojo pasitraukimas iš žaidynių buvo ne vienintelis tokio pobūdžio incidentas Tokijuje. Sudano atstovas Mohamedas Abdalrasoolas taip pat atsisakė kovoti su alžyriečio atstumtu Toharu Butbulu iš Izraelio.

Tarptautinis olimpinis komitetas yra susirūpinęs dėl susidariusios situacijos ir kiekvieną atvejį nagrinėja labai atidžiai. Mes viską įvertinsime, bendrausime su šalių federacijomis ir pastebėję olimpinės chartijos pažeidimus, jeigu reikės, pritaikysime sankcijas“, – tvirtino už solidarumą žaidynėse atsakingas Jamesas Macleodas.

Pažymėtina, kad Tokijuje sidabrą laimėjęs S. Mollaei šių metų pradžioje dalyvavo Izraleyje surengtose tarptautinėse dziudo varžybose ir ten buvo priimtas išskėstomis rankomis.

„Niekada nepamiršiu, kaip maloniai ten buvau priimtas. Tai buvo ypatinga“, – tvirtino medalį Izraeliui dedikavęs atletas.

Tokijo olimpinės žaidynės truks iki rugpjūčio 8 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)