34-erių lietuvis po ketvirtadienį vykusios pirmosios – fechtavimo rungties – 3-4 vietas dalijasi su Baltarusijos atstovu Ilja Palazkovu. Abu sportininkai laimėjo po 24 ir pralaimėjo po 11 kovų. Jie turi po 244 įskaitinius taškus.

1-2 vietas dalijasi britas Josephas Choongas ir rusas Aleksandras Lifanovas. Jie laimėjo 25 kovas ir pralaimėjo po 10 akistatų ir surinko po 250 taškų.

„Ar tikėjausi būti taip aukštai? Nebuvo, kad kažko tikėjausi ar nesitikėjau. Linkėjau sau, kad sukovočiau ir neišskrisčiau kažkur į mėnulį. Tai buvo pagrindinis tikslas. Savęs privertimas būti tokioje būsenoje ir duoda kažkokį rezultatą. Jeigu išlįstų netikėtumai, būtų nesmagu. Savijauta buvo nebloga, nereikėjo daryti pagreitėjimus, koncetracija, aštrumas, perėjimas iš greito į lėtą padėjo“, – po fechtavimosi kovų kalbėjo J. Kinderis.

Šeštadienį J. Kinderio laukia likusios plaukimo, jojimo ir kombinuota šaudymo bei bėgimo rungtys. Jis neabejojo, kad karštis bus vienas iš rezultatus lemiančių faktorių.

„Manau, kad karštis turės didelės įtakos. Hiracukoje praleidome virš savaitės. Jei atvirai, rimtesnių treniruočių metu pasijautė, kad karštis nejuokingas. Jei sportuoji, vaikštai, tai viena, o kai pakeli viską į tam tikrą aukštesnį lygį, organizmas visai kitaip reaguoja. Tikuosi, kad vakare temperatūra bus žemesnė. Iš tikrųjų reikia taip toli dar nežiūrėti. Ir iki bėgimo dar bus krūva rungčių“, – dalijosi mintimis penkiakovininkas, pridūręs, kad ir žirgai turėtų jausti tą karščio poveikį.

Plaukimo rungties nesureikšminęs lietuvis tvirtino, kad ji – tarpinė: „Plaukimas nėra ta rungtis, kuri kažką lemtų. Ji tarpinė – ateina ir praeina. Menki pasikeitimai lentelėje“.

J. Kinderis teigė, kad nors ir turi laisvą dieną, tačiau per ją nežada užsisėdėti. „Tikrai darysiu treniruotę. Jau suplanuota viskas ir užsiregistruota. Reikia judėti. Bus bėgimo, šaudymo ir plaukimo. Čia – kaip Tėve mūsų“, – kalbėjo jis.

Lietuvis taip pat nesureikšmino fakto, kad šiuolaikinės penkiakovės varžybos Tokijo olimpiadoje vyksta be žiūrovų: „Galbūt dar geriau. Paprastai stengiuosi atsiriboti nuo visko. Tai kai būna tas triukšmas, negirdžiu trenerio. Man tikrai nemaišo, kad nėra žiūrovų“.

Tarp dešimties geriausių pirmosios rungties sportininkų pateko ir latvis Pavelas Svecovas, iš 35 kovų laimėjęs 22 ir surinkęs 232 įskaitinius taškus. Jis šiuo metu yra 7-as.

Iš viso kovas vyrų šiuolaikinės penkiakovės varžybose Tokijuje pradėjo 36 sportininkai.

Palyginimui, paskutinis pirmoje rungtyje likęs Uzbekijos atstovas Aleksandras Savkinas laimėjo 7 kovas ir pralaimėjo 28 sykius, surinkdamas 142 įskaitinius taškus.

Šiuolaikinės penkiakovės varžybas vyrai tęs ir baigs šeštadienį. Sportininkai dar kovos plaukimo, papildomose fechtavimo, jojimo ir bėgimo-šaudymo rungtyse.

Primename, kad anksčiau ketvirtadienį prasidėjusiose moterų varžybose 37-erių Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė iškovojo 15 pergalių, patyrė 20 pralaimėjimų, surinko 190 taškų ir užėmė 25-ą vietą.

28-erių Gintarė Venčkauskaitė iškovojo 12 pergalių ir patyrė 23 pralaimėjimus. Surinkusi 172 taškus ir aplenkusi dvi dalyves ji užėmė 34-ą vietą.

Moterys kovas toliau tęs penktadienį.

Buvęs olimpinis prizininkas A. Zadneprovskis LTOK žurnalui „Olimpinė panorama“ trumpai papasakojo apie kiekvieną penkiakovės rungtį: „Šiuolaikinės penkiakovės varžybos vyksta dvi dienas. Olimpinėse žaidynėse dalyvauja po 36 moteris ir vyrus. Pirmą dieną visi dalyviai fechtuojasi špagomis, susitinka kiekvienas su kiekvienu, taigi iš viso turi po 35 kovas. Už pergalę skiriami 6 taškai. Ryte fechtuojasi moterys, po pietų vyrai.

Kitą dieną pirmoji rungtis – 200 m plaukimas laisvuoju stiliumi. Varžybos vyksta ir uždaruose, ir atviruose baseinuose. Pavyzdžiui, anksčiau plaukdavome tik 50 m ilgio baseine. Tokijuje plaukimas vyks atvirame 25 m ilgio baseine.

Po plaukimo ant netoliese baseino įrengtos pakylos vyks fechtavimo papildomos varžybos. Jų tvarka tokia: pirmieji susitinka paskutines dvi vietas užimantys sportininkai. Nugalėtojas eina toliau, susirungia su kitu mažiausiai taškų pelniusiu sportininku ir t.t. Už pergalę skiriamas tik vienas taškas.

Sunkiausiai nuspėjama šiuolaikinės penkiakovės rungtis – jojimas. Čia sėkmė priklauso ne tik nuo sportininko meistriškumo, bet ir nuo jam tenkančio žirgo. Jojimo varžyboms reikia 18 žirgų, nes su vienu joja dvi moterys ir du vyrai. Bet organizatoriai visada atsargoje turi dar bent 6–7 žirgus, nes ir gyvūnai gali gauti traumą, sunegaluoti.

Dieną prieš varžybas išrikiuojami visi žirgai. Pirmasis jojimo partnerį burtais pasirenka lyderis. Artimiau su žirgu gali susipažinti tik per apšilimą, likus vos 20 minučių iki starto. Žirgas pavedžiojamas, pasižiūrima, ar jis nešlubuoja. Pasibandai, padarai penkis šuolius – ir į aikštę.

Maršrutą sudaro 12 kliūčių, bet reikia atlikti 15 šuolių. Mažiausiai penkios kliūtys vyrams turi būti 120 cm aukščio. Kitos gali būti ir žemesnės (115–110 cm). Kiekvienas sportininkas prieš jojimą turi po 300 taškų.

Tiek jų gali iškovoti, jei nenumes nė vienos kliūties ir neviršys laiko limito. Po 7 taškus atimama už kiekvieną numestą kliūtį, minus 10 – už sustojimą, po 1 tašką – už kiekvieną viršytą jojimui skirto laiko sekundę. Kai užsispyręs žirgas visai nešoka per kliūtį arba numeta raitelį, gali visai be taškų likti. Tada jau baigiasi ir kova daugiakovėje.

Prieš kombinuotą bėgimo ir šaudymo rungtį visi taškai paverčiami sekundėmis. Pirmas startuoja varžybų lyderis, o kiti – tokiu intervalu, kiek sekundžių yra nuo jo atsilikę. Sportininkams reikia įveikti 4 ratus po 800 m ir 4 kartus šaudykloje lazeriniu pistoletu kuo greičiau „užgesinti“ po penkias lemputes. Tiesa, ir nepataikęs į visus taikinius po 50 sek. gali bėgti toliau. Bet kur tu nubėgsi, kai geriausieji šaudo per 7–10 sekundžių.“

Tokijo olimpinės žaidynės baigsis rugpjūčio 8 dieną. Lietuvos delegacija kol kas medalių iškovojusi nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)