Jokių karinių mokymų neturėjęs tenisininkas buvo dislokuotas Kyjive.

Prasidėjus karui S. Stachovskis dalino interviu, atvirai pasakojo apie situaciją Ukrainoje siekdamas atkreipti pasaulio dėmesį į įvykius jo gimtinėje.

36-erių S. Stachovskis aibę kartų leidosi į bunkerius ir slėpėsi nuo daugybės oro antskrydžių ir tai buvo emocingas laikotarpis, tačiau S. Stachovskio kelionė į Bučą jam atskleidė tikrąjį karo siaubą.

Daugybė nuotraukų iš Bučos šokiravo pasaulį, čia Kyjivo regiono gyvenvietėje civiliai be gailesčio buvo kankinami, prievartaujami ir žudomi.

Anot S. Stachovskio, tarptautinė bendruomenė išvydo tik nedidelę dalį to, kas iš tikrųjų vyko Bučoje.

Karui prasidėjus buvęs atletas teigė būtų nežinojęs ką daryti, jei patektų į susišaudymą.

Jo požiūris pasikeitė po vaizdų Bučoje.

„Tai, ką jie padarė ir kaip tą padarė, yra tiesą sakant nežmoniška. Neįmanoma apibūdinti neapykantos, kurią jauti Rusijos kariuomenei.

Žmonės, kurie ten gyveno, to nenusipelnė. Jie nebuvo šio karo dalis, jie nenorėjo jame dalyvauti. Tai buvo civiliai ir neturėjo galimybės išgyventi.

Aš nedvejočiau. Pamatęs rusų kareivį, žinočiau, ką darysiu“, – ryžto neslepia buvęs elitinis tenisininkas, savo karjeros pike 2013 metais įveikęs Rogerį Federerį ir pakilęs į jam rekordinę 31-ą vietą ATP reitinge.


Sergejus Stachovskis

Teniso pasaulis skirtingai reaguoja į karą Ukrainoje ir Rusijos bei Baltarusijos sportininkus.

S. Stachovskis visiškai pritaria Vimbldono turnyro organizatoriams drausti varžytis Rusijos ir Baltarusijos tenisininkams prestižiniame turnyre.

„Pirmomis savaitėmis nuoširdžiai tikėjau, kad rusai, pamatę, ką daro jų kariuomenė, stebėdama tokių miestų kaip Kyjivas, Charkivas naikinimą, bombardavimą, išeis į gatves ir protestuos.

Bet to neįvyko. Niekas neišėjo, mažai kas protestavo, nebuvo masės žmonių. Taigi, aš palaikau (Vimbldono) sprendimą“, – kalbėjo S. Stachovskis.


S. Stachovskis turėjo galimybę trumpam grįžti į Budapeštą, kur gyvena jo šeima.

Per trumpą vizitą prieš kelionę atgal į Ukrainą vyras išsamiai paaiškino vaikams, ką jis veikia gimtinėje.

„Paaiškinau ir žmonai. Mes apie tai kalbėjome ir kalbamės. Dabar jaučiuosi geriau, nes buvau grįžęs susitikti su šeima.

Palikau tris vaikus ir nuostabią žmoną, kurią dievinu, išvažiavau ginti savo šalies ir ginti savo šeimą. Nieko tame nuostabaus, ką padariau. Tačiau pasekmės galėjo būti kitokios. Ir visko dar gali nutikti“, – kalbėjo S. Stachovskis.


Sergejus Stachovskis

Tai, kad jis karo sūkuryje, jokia staigmena: jis gimtinę gynė ir 2014 metais, stovėjo Maidano centre.

„Ten gyvena mano tėvai, daug pažįstamų, draugų. Aš gimiau Ukrainoje, tai mano šalis, dėl kurios aš visada išgyvensiu. Ir tuomet, ir dabar“, – dar 2015 metais interviu kalbėjo tenisininkas.

„Patirdami visą šį smurtą, kurį mums primeta Rusijos kariuomenė ir Putino režimas, matant žmonių ašaras, kurie nesijaučia tikri dėl savo ateities... Tai veda prie vienos išvados – turime nugalėti, negalima pasiduoti“, – „Instagram“ socialiniame tinkle rašė tenisininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją