Teniso klubų lygos vyriausioji teisėja Beata Zykienė dalinasi mintimis apie artėjančias lygos dvikovas.

– Svarstėte idėją lygos sezoną baigti Finalo aštuoneto turnyru, tačiau rugsėjo mėnesį komandos varžysis dviejuose tuo pačiu metu vyksiančiose lygos finalo ir paguodos finalo turnyruose. Kodėl buvo priimtas toks sprendimas?

– Norime, kad kiekviena komanda turėtų galimybes dalyvauti finalo etape. Nepriklausomai nuo jos sudėties, žaidėjų pajėgumo ir patirčių teniso kortuose. Galimybė patekti į paguodos finalą, manau, neleis nukabinti nosies ir toms kiek silpnesnėms lygos komandoms.

– Kam visų pirma skirtos teniso klubų lygos varžybos?

– Teniso mėgėjams. Bent jau pradžioje sąmoningai atsiribojome nuo teniso profesionalų, buvusių profesionalių žaidėjų, rinktinių narių ar labai pajėgių tarptautiniuose turnyruose žaidžiančių senjorų. Norime kaip įmanoma labiau suvienodinti komandų pajėgumą ir, manau, mums pavyko tai padaryti.

– Ar profesionaliai tenisą žaidžiantiems ar žaidusiems sportininkams teniso klubų lygos durys užvertos visam laikui?

– Manau, kad ne. Labai rimtai svarstome idėją jau kitais metais padaryti atskirą keturių komandų divizioną, kuriame nebūtų jokių žaidėjų pajėgimo ribojimų.

– Grįžkime prie lygos grupių etapo. Koks bus jo formatas?

– Komandoms sąmoningai leidžiame pasirinkti tarpusavio susitikimo formatą. Tai gali būti ir savaitgalio susitikimas, kuomet iš karto sužaidžiami visi mačai. Tačiau suprantame, kad vasarą komandoms gali būti sunku iš karto surinkti visus žaidėjus. Todėl komandos gali sužaisti tarpusavio susitikimus per ilgesnį laiką. Svarbu, kad būtų sužaisti visi 6 mačai - 3 vyrų, 2 mišrūs ir 1 moterų dvejetai.

Dar viena naujovė bus papildomas atkrintamų varžybų („play-off“) ratas, kurio rezultatai ir lems komandas, žaisiansčas pagrindiniame lygos finale. Norime, kad grupėse antroje ar ketvirtoje vietose likusios komandos neprarastų galimybės varžytis finaluose. Atkrintamos varžybos puikiai išsprendžia šią problemą.

– Ko reikia, kad rugsėjį galėtumėme pasakyti: pirmas lygos sezonas pavyko puikiai!

– Visų pirma, reikia aktyvių komandų ir ypač jų kapitonų. Nes lygos sėkmė priklausys nuo tenisininkų noro išbandyti jėgas ne su savo draugais, kuriuos kortuose jie mato kasdien, o su kitų klubų ir miestų žaidėjais.

Dar labai daug priklausys nuo to ar komandos laikysis lygos taisyklių. Stengėmės ieškoti aukso vidurio tarp labai detalaus visa ko reglamentavimo ir liberalesnio požiūrio į tai. Imkime, kad ir komandų žaidėjų suskirstymą į poras. Taip, jei žaidėjo pavardė įrašyta į pirmo klubo dvejeto sąrašą, jis jame ir turi žaisti. Arba, jei nuostatuose rašoma, kad vienas žaidėjas susitikime prieš kitą klubą gali sužaisti ne daigiau nei du mačus, tegul taip ir būna. Vėliau nebandant prisidengti pasiteisinimais, jog kažkas neatvyko, negalėjo, todėl kurį nors mačą žaidė teisės tai daryti neturintis tenisininkas.

– Buvo nemažai kalbama apie regioninį grupių principą, tačiau žvelgiant į grupių sudėtis atrodo, jog jo neliko.

– Taip. Ir tam yra dvi svarbios priežastys. Pirma, turime net 9 komandas iš Vilniaus. Antra, atidarymo turnyro metu nemažai diskutavome su žaidėjais ir komandų kapitonais ir daugelis jų sakė, kad žaisti su to paties miesto kito klubo žaidėjais galima ir eilinį vakarą. O nacionalinė teniso lyga tuo ir įdomi, jog suteikia galimybę santykius teniso korte išsiaiškinti su visiškai nepažįstamais žaidėjais iš kitų miestų ir vietovių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją