Neįkainojama mūsų šalies neįgaliesiems ir žinia apie galimybę jau šiais metais Londone debiutuoti parolimpinių žaidynių teniso turnyre. Olandijos vyrų ir moterų rinktinių vyriausiasis treneris Marcas Kalkmanas parašė rekomendaciją Tarptautinei teniso federacijai (ITF) siūlydamas skirti Lietuvai vardinį kvietimą į parolimpiadą.

"Markas papasakojo ITF apie mūsų veiklą, pastangas, norą mokytis, tobulėti. Apie tai, kad mes, padedami viešosios įstaigos "Ypatingi žmonės", radome lėšų kelionei į Olandiją ir dalyvavimui jų rinktinių stovykloje. Galimybė gauti kvietimą į Londono žaidynes - labai didelė. Žinoma, reikės ir Lietuvos parolimpinio komiteto pritarimo", - aiškino A. Pacevičius.

Londono parolimpiados vyrų asmeninėse teniso varžybose dalyvaus 64 žaidėjai. 48 bus atrinkti pagal gegužės 21-osios pasaulio reitingą, o dar 16 sportininkų atvyks gavę vardinius kvietimus. Kam jie bus skirti, paaiškės birželio viduryje. Jei Lietuvai būtų skirta vieta varžybose, LNTK planuoja surengti atrankos turnyrą, kurio nugalėtojas ir keliautų į Londoną.

Rengtis vasaros kovoms mūsų šalies sportininkai galės pagal metodiką, kurią naudoja olandai - pasaulio neįgaliųjų teniso lyderiai. Planetos reitingo pirmuosiuose dešimtukuose yra trys Olandijos vyrai, tarp jų ir pirmaujantis Maikelis Scheffersas, o šios šalies moterys užima keturias pirmąsias vietas, dar viena žaidėja yra devinta pasaulyje.

Su šiomis neįgaliųjų teniso žvaigždėmis, treniruojamomis M. Kalkmano, Lietuvos atstovai A. Kęstaitytė ir A. Pacevičius praleido dvi savaites.

"Pamačiau daugybę naujovių. Galima sakyti, Lietuvoje vėl viską teks mokytis iš naujo", - šyptelėjo A. Pacevičius. Jį Olandijoje asmeniškai treniravo M. Kalkmanas, su LNTK nariais susipažinęs praėjusių metų gruodį, kai viešėjo Vilniuje ir SEB arenoje rengė pratybų stovyklą.

A. Kęstaitytė ir A. Pacevičius mokėsi naujausių neįgaliųjų treniravimo metodų.

"Aš tas dvi savaites dariau visus Marko nurodytus pratimus ir viskas buvo filmuojama. Su specialia įranga sulėtintai galima peržiūrėti kiekvieną smulkmeną. Asta Olandijoje dalyvavo trenerių seminare. Tai milžiniška patirtis", - teigė A. Pacevičius.

Lietuviai buvo įsikūrę Amsterdame, o pratybos vyko netoli Olandijos sostinės esančiame aikštyne, kuris, anot LNTK prezidento, neprilygsta Vilniuje esančiai SEB arenai.

"SEB arenoje, kurioje mes treniruojamės, visos sąlygos sportuoti neįgaliesiems. Marko, čia lankydamasis, labai gyrė mūsų kompleksą ir teigė, jog čia galėtų vykti didžiausi teniso turnyrai, į kuriuos suvažiuotų tenisininkai iš viso pasaulio. Labai tikimės, jog po planuojamos plėtros tai galėsime padaryti", - pasakojo A. Pacevičius.

Vis tik tenisininkas neslėpė - sąlygos pačiam neįgaliųjų sportui Olandijoje nepalyginamai geresnės.

"Olandijoje yra net 700 registruotų neįgaliųjų tenisininkų. Lietuvoje - vos septyni. Tiesa, Rusijoje ir Anglijoje jų - tik po kelias dešimtis. Viskas priklauso nuo valstybės požiūrio. Olandijoje neįgaliajam reikia tik pasirinkti sporto šaką. Visą kitą - inventorių, bazę, trenerį - nemokamai skiria valstybė. Neįgalieji ten sulaukia didžiulio dėmesio visose gyvenimo srityse", - pasakojo A. Pacevičius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją